Film / seriál

Válka na pavlači

Zítra to roztočíme, drahoušku…! – česká komedie
Skylink Live TV

Sledujte na Film+ na skylink Live TV Sledovat

Novákovi a Bartáčkovi spolu vedou nesmiřitelnou sousedskou válku. Naschvály neberou konce, příměří je v nedohlednu. V hlavních rolích legendární komedie se vyřádili Miloš Kopecký, Stella Zázvorková, Iva Janžurová, František Peterka, Luděk Sobota a Dagmar Veškrnová.

Jistě znáte pojem „pavlačová drbna“. Tyhle ženské vždycky vědí o všem, co se v domě šustne. V jednom pražském pavlačovém domě se sešly hned dvě takové drbny, a ještě ke všemu v sousedních bytech. Jejich vychloubání a soutěživost tím pádem narostly do gigantických rozměrů. A aby toho nebylo málo, tak mají vedle sebe dokonalé mužské polovičky, které neváhají podpořit své ženušky v jakékoli špatnosti. Hlavně když sousedé budou praskat závistí.

Přesně takoví jsou Novákovi a Bartáčkovi. Uši mají přilepené na zdi u sousedů, aby jim neunikla žádná informace. Někdy vidí dokonce i za roh! Česká Válka Roseových se vede hlavně o to, kdo má lepší pračku, auto, známosti a nakonec i děti. Chudáci ostatní sousedi, neustále musí poslouchat hádky a práskání dveřmi. Ale nastanou i světlé chvilky, třeba když se obě rodinky přestěhují do nového na suprčupr panelákové sídliště. Jenže jsou jim opět přiděleny sousední byty, takže mír zbraní je jen taková vánoční přestávka na kapra a brzy se rozjede tradiční závistivé šmírování, záškodnictví i udávání.

Tady nejenže nepoteče voda. Tady poteče krev!

Ale pozor, celé je to jedna velká taškařice. Scenárista a režisér Petr Schulhoff dal dohromady skvělý tým herců, kteří to doopravdy roztočili. Iva Janžurová a Stella Zázvorková jsou v rolích protivných babizen nepřekonatelné. Stejně tak Miloš Kopecký jako úzkostlivý hlídač svého majetku výborně sekunduje své sekýrnické manželce. František Peterka není až tak známý v bláznivých komediálních rolích, i když si jich během své kariéry také pár střihl, možná proto působí nejcivilněji, ale o nic méně šíleně než ostatní. Role dětí po shakespearovsku znepřátelených rodů si zahráli klasicky popletený Luděk Sobota a trhlá Dagmar Veškrnová. Samozřejmě, že tihle dva se na truc rodičům do sebe zakoukají, ovšem ani to neznamená, že musí přijít happy end a mír na věčné časy. 

Vyjmenovávat tu jednotlivé zákeřnosti by bylo samoúčelné a rozhodně by to nebylo tak vtipné, jako když uvidíte Novákovy a Bartáčkovy přímo v akci. Jsou to prostě drahoušci, které byste ale rozhodně nechtěli mít za reálné sousedy.

Zítra to roztočíme, drahoušku...!

Film / seriál
Hodnocení FDB 82,9 % Hodnocení redakce
Foto Film+

Režie Petr Schulhoff

Scénář Petr Schulhoff

Obsazení Miloš Kopecký, Stella Zázvorková, Iva Janžurová, František Peterka, Luděk Sobota, Dagmar Veškrnová, Darja Hajská

Délka 99 min.

Rok 1976

Film+ neděle 20. 3. Můj TV program Satelitní televize: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Komplet, Multi, Premium a Smart Internetová televize: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Kombi+ HBO, Multi, Premium a Smart

Kompletní magazín se spoustou dalších článků najdete volně ke stažení na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC