Film / seriál

Září

Září
Skylink Live TV

Sledujte na Film+ na skylink Live TV Sledovat

Kdyby Čechov mohl místo dramat natáčet filmy a potkal se s Woodym Allenem, možná by společně natočili přesně takový film, jakým je Září.

Jenže Čechov je dávno na pravdě boží, a tak se jedinečného psychologického dramatu musel ujmout Allen sám. A nutno říct, že úspěšně. Příběh mladé fotografky Lane, která se shodou okolností ocitne uvězněná v domě se svými přáteli a matkou, je na Allena nezvykle klidným a komorně laděným vyprávěním. Díky náhle vypuklé bouři se rozbouří také nitra všech postav a na povrch vyplují mnohdy nečekané skutečnosti. A jelikož je tento snímek z osmdesátek, nesmí v něm chybět Mia Farrow.

Milovat a nebýt milován

Ve filmu je šest hlavních postav a každá z nich touží po tom, aby byla milována a získala patřičné uznání. Jenže cesty lásky jsou nevyzpytatelné, takže všichni někoho milují, ale nikdy ne toho, kdo by zároveň miloval je. A tak se z původně obyčejného víkendu stává malý emoční kolotoč. Každý chce jediné, strávit chvíli se svou vyvolenou láskou, ovšem nejde-li to nikdy do páru, jsou z toho slušná škatulata.

Richmond je zaplaven, elektrika nefunguje. Bůh nás zkouší a já budu pro jednou připravena. Kde je vodka?

Paní domu, byť zde nežije, je Diane, starší, ale stále charismatická filmová hvězda, již hraje Elaine Stritch. Je to opravdová bohémka, žila naplno, často se pohybovala na hraně možného, a tak ji někteří označují za „přeživší“. Což znamená, že jde o člověka, u kterého jste překvapeni, že stále ještě funguje (třeba jako některé rockové hvězdy). Byla mnohokrát vdaná a nyní žije s Lloydem (Jack Warden), průmyslníkem, který je nepochybně hrdý na to, že získal tuto ženu, která kdysi byla sexuálním symbolem. (Podobně by se asi dmul nějaký muž, kdyby tu byla Marilyn Monroe a podařilo se mu ji „ukořistit“.)

Allenovský chaos

Diane se rozhodla přijet na rodinné venkovské sídlo kvůli své dceři Lane (Mia Farrow), fotografce, která se zde zotavuje z psychického otřesu. Několik měsíců byl Lane blízkým společníkem pouze Howard (Denholm Elliott), tichý soused, jenž trpí dosti sebedestruktivními stavy. Lane ho sice pustila k sobě domů, ale víc než kamarád pro ni není, jelikož ve skutečnosti miluje Petera (Sam Waterston), spisovatele, který zde přes léto píše. Na víkend přijíždí ještě Stephanie (Dianne Wiest), Laneina nejbližší přítelkyně. A hádejte, kdo bude zamilovaný asi do ní?

Takže – Howard miluje Lane, která miluje Petra, který miluje Stephanie, která přemýšlí, že se rozejde s manželem. A Lloyd miluje spíš své vzpomínky na Diane, která je sice stále přitažlivá, ale už lehce „uvadá“ a je si toho vědoma. A navíc se ve vypjaté chvíli dostane ze skříně kostlivec, jehož Diane roky držela pečlivě zamčeného – a žádné staré tajemství nepřinese nikdy nic dobrého.

Je to Allen, nebo není? Samozřejmě že ano, přesně tato komplikovaná, ale svým způsobem vlastně přehnaná hra je mu vlastní. Chvílemi si dokonce nebudete jistí, jestli snad nejde o nějakou „shakespearovinu“, klasické Allenovské elementy vás však rychle vrátí do hry a přesvědčí, že by byla škoda tuhle taškařici v jeho filmografii vynechat.

Září

Film / seriál
Hodnocení FDB 66,5 % Hodnocení redakce
Foto Film+

Režie Woody Allen

Scénář Woody Allen

Obsazení Denholm Elliott, Dianne Wiest, Mia Farrow, Elaine Stritch, Sam Waterston, Jack Warden, Ira Wheeler

Délka 82 min.

Rok 1987

Film+ pondělí 25. 2. Můj TV program Satelitní televize: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Komplet, Multi, Premium a Smart Internetová televize: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Kombi+ HBO, Multi, Premium a Smart

Kompletní magazín se spoustou dalších článků najdete volně ke stažení na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC