Film / seriál

Vita & Virginia

Vita & Virginia – britské životopisné drama
Skylink Live TV

Sledujte na JOJ Cinema HD na skylink Live TV Sledovat

Příběh vášnivého vztahu plného intelektuálních hříček, touhy i žárlivosti, které vedly k napsání jedné z nejlepších knih Virginie Woolfové.

Říká se, že umělec, aby mohl tvořit, musí být trošku sobec, myslet sám na sebe, trochu trpět, ale hlavně musí mít svou múzu, která zažehne plamen jeho umělecké představivosti. Nejinak tomu bylo v případě slavné britské spisovatelky.

Zuřivá láska 

V příběhu Vita & Virginia se ocitáme uprostřed bohémské smetánky v Anglii dvacátých let minulého století. Vita Sackville-Westová (Gemma Arterton) je spisovatelka a aristokratka, manželka diplomata, která se ale manželstvím nikterak neomezuje a koleduje si o skandál skrze aférky se ženami. O svém názoru na ženy a manželství se nebojí mluvit nejen se svým mužem, ale i veřejně, třeba v rádiu. Ostatně touto scénou celý film začíná. Na jednom z nespoutaných společenských večírků té doby potká Virginii Woolfovou (Elizabeth Debicki), kterou je zcela uchvácena. Vita obdivuje její tvorbu i životní postoje a tady, uprostřed bujarého veselí, začíná jejich bouřlivý milenecký vztah, který prochází vším, včetně pochybování o sobě samé či depresivních stavů, kterými Woolfová trpěla již od dětství. 

Říkáte někdy, co si myslíte nebo si myslíte, co říkáte?

„Vita & Virginia je odvážný, současný pohled na opojný vztah, který inspiroval Woolfovou k napsání románu Orlando. Je to film, který zkoumá kreativitu, sexualitu a přátelství. Bylo to emocionálně požitkářské spojení, které se zachovalo v dopisech, které si vyměňovaly od chvíle, kdy se setkaly v roce 1922, až do smrti Woolfové v roce 1941,“ říká o filmu jeho režisérka Chanya Button. Vita & Virginia je jejím druhým celovečerním filmem. Debutovala snímkem Dokud nás smrt nerozdělí v roce 2015, atypickým road movie party kamarádů, kteří dle instrukcí zesnulého jedou rozsypat jeho popel na místa, jež určil ve své závěti. Drama bylo nominováno na cenu BIFA Discovery. 

Bestseller i sebevražda

I když je scénář Vity & Virginie postaven hlavně na vztahu obou dam, je zde zároveň vykreslen nelehký životní příběh Woolfové. Její depresivní stavy měly původ již v nesnadném dětství, kdy byla sexuálně obtěžována svým bratrem. V té době se o těchto věcech nemluvilo, a tak si své chmury nesla celý život v sobě. Přestože byla lesbické orien­tace, vdala se za Leonarda Woolfa, který podporoval její spisovatelskou kariéru. Dokonce spolu koupili tiskařský lis a založili vydavatelství Hogarth Press. Kromě jejích knih vydávali básně T. S. Eliota nebo dílo Sigmunda Freuda. Milenecký vztah s Vitou byl jedním z důležitých milníků jejího života, po jeho skončení zůstaly obě ženy přítelkyně. Román Orlando, který byl dítětem vzešlým z tohoto vztahu, se stal po svém vydání bestsellerem. 

Bohužel oproti filmu, kde je toto jen naznačeno, se psychický stav Woolfové zhoršoval a v roce 1941 spáchala sebevraždu dobrovolným utonutím. 

Gemma Arterton

Narodila se v anglickém Kentu. Rodiče se rozvedli v jejích pěti letech a od té doby vyrůstala jen s matkou a sestrou. Již od dětství se chtěla stát herečkou. Vystudovala Royal Academy of Dramatic Art. Během studií získala svou první profesionální roli ve filmu Taková jsem byla (2007), který režíroval Stephen Poliakoff. Její průlomová role přišla v roce 2008, kdy se objevila v bondovce Quantum of Solace. A zahrála si též ve vtipné krimi Kingsman: První mise.

Vita & Virginia

Film / seriál
Hodnocení FDB 57,5 % Hodnocení redakce
Foto JOJ Cinema

Režie Chanya Button

Scénář Eileen Atkins, Chanya Button

Obsazení Gemma Arterton, Elizabeth Debicki, Isabella Rossellini, Rupert Penry-Jones, Peter Ferdinando, Emerald Fennell, Gethin Anthony

Délka 110 min.

Rok 2018

JOJ Cinema HD úterý 22. 3. Můj TV program Satelitní televize: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Komplet, Multi, Premium a Smart Internetová televize: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Kombi+ HBO, Multi, Premium a Smart

Kompletní magazín se spoustou dalších článků najdete volně ke stažení na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC