Film / seriál

Jeden statečný

Akční film Velký šéf
Skylink Live TV

Sledujte na Film+ na skylink Live TV Sledovat

Víte který film udělal z Bruce Leeho opravdovou hvězdu? Nebyla to Cesta draka...

… ale o rok mladší Velký šéf. Bruce Lee zde hraje mladého Cheng Chao-Ana, který se zařekl, že už nikdy nepřistoupí na žádné násilí. Jenže když začne pracovat v továrně na led a začnou za podivných okolností mizet jeho kolegové, tuší, že své předsevzetí nedodrží. Když je zabit jeho bratranec a on zjistí, že v továrně do obrovských kvádrů ledu zamrazují drogy, končí veškerá sranda a Cheng začíná rozdávat rány. Typicky sedmdesátkový asijský bojový snímek dnes patří ke klasice a s Brucem si v něm zahrály další hvězdy filmového bojového umění.      

Souboje jsou cool

Děj jako takový je velmi jednoduchý a předvídatelný. Kvůli němu byste tento snímek určitě nesledovali. Občas je některý z únosů úplně zbytečný, jinde se zase příliš moralizuje, prostě Velký šéf vás bude bavit akcí, nikoli zápletkou.

Tím nejzajímavějším jsou proto bojové sekvence, kde samozřejmě Bruce Lee exceluje. K většině soubojů Lee vytvořil také choreografie a svým způsobem položil základ komerčních bojových filmů. Při vší vážnosti, se kterou se ve filmu pracuje se zápletkou, si do některých soubojů Lee „propašoval“ i trochu humoru. A proč jsou souboje z Velkého šéfa tak legendární? Jednoduše proto, že Lee nebojuje s nějakými nýmandy, ale s dalšími mistry bravurně ovládajícími bojová umění. Takže po úvodním nastínění situace a rozlišení těch správných a špatných chlapíků začíná v pravidelném rytmu bojová řežba. Bruceovi bylo sice vytýkáno, že vůbec neumí hrát (občas si příliš strnulého výrazu spíše jak od ochotníka určitě všimnete), ale bojové choreografie a přesně mířené kopy vám vše vynahradí.
 
Dalším plusem a ve své době netradičním prvkem bylo natáčení mimo ateliéry. Snímek se natáčel v Thajsku v reálných budovách, na reálných ulicích, takže má specifickou atmosféru. Díky tomu, že se z Velkého šéfa stal hit a z Bruce mezinárodní hvězda, vzrostl také zájem o asijské bojové snímky s jednoduchým scénářem, ale kopou bojových scén. Bruce Lee tak pomohl otevřít dveře na euroatlantickou scénu dalším vynikajícím mistrům bojových umění.

Trochu úsměvné jsou sice scény, kdy Lee bojuje se psy (očividně je na něho házeli jak plyšová zvířátka), nebo některé dialogy opravdu šustí papírem, ale od akčního bojového snímku hlubokomyslná rozjímání o životě čekat nemůžeme. Jde o akci a té je ve Velkém šéfovi požehnaně. 

Zajímavost

V původním znění Bruce Leeho předabovali, jako rodák ze San Franciska „nezněl“ autenticky kantonsky. 

Velký šéf

Film / seriál
Hodnocení FDB 72 % Hodnocení redakce
Foto Film+

Režie Lo Wei, Jiaxiang Wu

Scénář Lo Wei

Obsazení Bruce Lee, Maria Yi, James Tin Jun, Han Ying Chieh, Malalene, Tony Liu, Quin Lee

Délka 100 min.

Rok 1971

Film+ úterý 1. 9. Můj TV program Satelitní televize: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Komplet, Multi, Premium a Smart Internetová televize: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Kombi+ HBO, Multi, Premium a Smart

Kompletní magazín se spoustou dalších článků najdete volně ke stažení na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC