Film / seriál

The Terror – Zoufalý boj o přežití

The Terror – Zoufalý boj o přežití
Skylink Live TV

Sledujte na AMC na skylink Live TV Sledovat

Seriály s hororovou příchutí se stávají stále oblíbenějšími, snad proto přichází stanice AMC s novinkou, která kombinuje námořní dobrodružství s hororově mrazivou atmosférou.

Mráz bude běhat po zádech nejen vám, ale především protagonistům seriálu s příznačným názvem The Terror. Příběh inspirovaný knižní předlohou a legendární ztracenou Franklinovou expedicí se odehrává na dalekém a především pořádně drsném severu, kam jsou vyslány dvě britské lodě ve snaze najít pověstnou Severozápadní cestu.

Psal se rok 1847, takže námořníci neměli možnost zalézt večer do pěkně vytápěných kajut. Tehdy si museli všechno obstarávat sami, tedy i na severu tak blahodárné teplo. S tím, že jejich výprava nebude žádný med, počítali, ale že to bude doslova teror, to si opravdu nemysleli. Navíc ledové vody nebrázdí sami, z hlubin se pravidelně vynořuje monstrum, které pomaličku ničí jejich lodě a posádku dohání k šílenství.

Tajemná nestvůra si s nimi hraje jako kočka s myší. Kromě toho vyprovokování starodávného stvoření pro místní, seveřany, znamená naplnění děsivého proroctví…

Seriál byste si neměli nechat ujít už jen kvůli tvůrčímu týmu, který slibuje opravdu dobrou podívanou

Desetidílný seriál balancuje na hraně mezi dobrodružnou fantasy a klasickým hororem opravdu mistrně. Chvílemi se necháváte strhnout příběhem mužů, kteří bojují o přežití v drsných severských podmínkách, a následně hrůzou ani nedutáte v očekávání zjevení děsivého monstra. Drsná severská krajina temnou atmosféru ještě umocňuje (jen tak mimochodem, natáčelo se v Chorvatsku).

Seriál The Terror je jednoduše věrný svému názvu. Stanice AMC jím potvrzuje, že si v rámci televizní produkce probíjí stále přímější cestu na vrchol a začíná dohánět velikány jako HBO. Aby také ne, když se v producentském i tvůrčím týmu sešla profesní esa, která sbírala zkušenosti na těch nejlepších seriálech posledních let. Můžeme jmenovat třeba Ridleyho Scotta, jenž je podepsán pod Dobrou manželkou (stejně jako David W. Zucker), a z největší hitovky, Hry o trůny, přišel producent Guymon Casady. Už tato jména zaručují, že se rozhodně bude na co dívat.

Ovšem ani herecké obsazení není marné. Pravda, největší hollywoodské „šajby“ se nenalodily (od toho jsou Piráti z Karibiku), ale žádné neotesané nováčky také nečekejte. V hlavní roli charismatického kapitána Francise Croziera se představí Jared Harris (Šílenci z Manhattanu, The Crown). Tento britský herec ztvární námořníka, který na vyšší hodnost než kapitán dosáhnout nemůže, i když patří k těm nejlepším. Jeho irský původ mu postup mezi námořní smetánku znemožňuje, ale jeho schopnosti jsou vyhlášené. Proto je vyslán na nebezpečnou misi s nejistým výsledkem. K dalším známým tvářím patří Ciarán Hinds (Hra o trůny, Řím) jako Sir John Franklin, Paul Ready (Cuffs, Utopia) coby Harry Goodsir a Adam Nagaitis (Houdini a Doyle, Sufražetka) jako Cornelius Hickey.

Tato seriálová novinka bude sedět především fanouškům fantasy a klasických dobrodružných snímků. Můžete se těšit na drsné chlapy v drsném prostředí a hlavně na prvotřídní efekty a dechberoucí souboje s mořskou příšerou. Děsivá atmosféra je pak už jen vítaným bonusem. Uvidíme, jak tento námořní teror zamíchá s oblíbeností seriálových stálic posledních let.

Jared Harris

Britský herec Jared Harris možná není až tak známou tváří, ale jeho filmografie čítá slušných šest desítek filmů. Začínal na sklonku 80. let, ale pamatovat si ho budete spíš z nového tisíciletí, především z filmů My dva (2000) nebo Igby (2002). Objevil se také v seriálu Šílenci z Manhattanu či The Crown.

Zajímavost

Seriál byl natočen podle knihy Dana Simmonse, jež zase vychází z reálného příběhu hledání Severozápadní cesty mezi Tichým a Atlantickým oceánem.

A právě o zmíněnou knihu Dana Simmonse můžete od 27. 3. soutěžit
na našem Facebooku

facebook.com/skylink.sat.tv

Koukněte i na

Master & Commander: Odvrácená strana světa

Jestli existuje nějaký frajer mezi kapitány, pak je to Jack Aubrey, který je nejenom skvělý taktik a bojovník, ale také milovník vážné hudby a vybraného chování i konverzace.

Vodní svět

A když už jsme na moři, nelze se vyhnout devadesátkové klasice, v níž zazářil Kevin Costner. Jeho postava se příznačně jmenovala Námořník, ale žánrově šlo spíše o apokalyptické sci-fi, což také není marné osvěžení.

The Terror

Film / seriál
Hodnocení redakce
Foto Profimedia.cz

Režie Edward Berger

Scénář David Kajganich

Obsazení Jared Harris, Ciarán Hinds, Edward Ashley, Anthony Flanagan…

Délka 10 × 60 min.

AMC čtvrtek 29. 3. Můj TV program Satelitní televize: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Komplet, Multi a Premium Internetová televize: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Kombi+ HBO, Multi a Premium

Kompletní magazín se spoustou dalších článků najdete volně ke stažení na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC