Film / seriál

Spartakus: Válka prokletých: Spartakus dělá Římu velké problémy

Spartakus: Válka prokletých
Skylink Live TV

Sledujte na AXN na skylink Live TV Sledovat

Válka prokletých není něco, co by pro Spartaka a jeho armádu vzbouřených gladiátorů znělo příliš optimisticky. Zato epicky a heroicky ano! Tvůrce seriálu Steven S. DeKnight, který má na svědomí i nového super hrdinu Daredevila, promluvil o začátku Spartakova konce.

Třetí série Spartaka s podtitulem Válka prokletých začíná sérií vítězství vzbouřených gladiátorů nad Římany. Máme se na co těšit? 

Rozsah této série je obrovský, kromě bitev nahlédnete i do pozadí celé války. Hned od prvních záběrů je jasné, jak je to celé velké a šíleně násilné. Spartakova éra je tím obdobím dějin, kdy si vojáci během bitev meči a sekerami vzájemně odsekávali končetiny. Bylo to brutální a krvavé a dneska už by asi nikoho nemělo překvapit, že my to nijak neskrýváme. Na druhou stranu jsme nechtěli udělat ze Spartaka jenom příběh o válčení. Proto jsme se museli zaměřit i na drama a emoce. Takže nebudou chybět intriky, překvapení, ani nečekané zvraty, které diváky Spartaka vždycky šokovaly a ohromovaly.

Římané mají v seriálu vysokou úmrtnost. Nový Spartakův protivník Marcus Crassus ale na první pohled nepůsobí jako zbytečně krutý otrokář?

Ve starověké Římské říši se s otroky zacházelo jako se zaměstnanci. Dostávali malý plat a někteří z nich dokonce vlastnili domy. Crassus se ke své pracovní síle chová velice dobře. Otroky často půjčuje jiným vysoce postaveným Římanům a jeho vliv se díky tomu upevňuje a roste. Je nejbohatším člověkem v říši, ale nepochází z bohaté rodiny. Majetek se mu podařilo shromáždit díky silné vůli a neobyčejné vynalézavosti. Vždycky toužil po tom, mít ještě víc a nakonec se stal největším římským otrokářem. Když ho oslovili se žádostí, aby použil své zdroje k potlačení povstání, okamžitě v tom viděl příležitost získat jedinou věc, kterou si za své peníze nemůže koupit: moc.  

Crassus ale na to není sám. 

Zeptali jsme se našich historických konzultantů, zda mohlo být možné, že by ve válce se Spartakem sehrál nějakou roli mladý Julius Caesar. A k našemu velkému překvapení nám odpověděli, že to možné rozhodně je. Je to zvláštní, ale z tohoto období se o Caesarovi ví zdaleka nejméně. Pro nás to znamenalo velké štěstí. Historické prameny jsou v tomto směru hodně nejasné. Ale ze všeho, co jsem četl, a co nám řekli lidé, kterých jsme se otázali, vychází najevo, že Caesar byl pravděpodobně jedním z vojáků Crassovy armády.  

Vztah mezi Crassem a Caesarem působí jako vztah mezi otcem a synem. Crassus toho v Caesarovi hodně vidí a dokáže to ocenit. Jak se na to dívá jeho skutečný syn Tiberius, který se mu zoufale snaží zavděčit? 

Tiberius udělá cokoliv, aby ho otec pochválil. Ale jeho obdiv se zároveň mísí s troškou nenávisti, která se mu vkrádá do myšlenek vždycky, když nezíská takové uznání, jaké si podle vlastního názoru zaslouží. Crassus svého syna rozhodně miluje a vychovává z něho příštího mocného hráče, ale Tiberius ho několikrát zklamal, což ho hodně ranilo. Proto dá Caesarovi za úkol udělat z Tiberia chlapa. 

Spartakus taky získá nové spojence. O koho jde? 

Rebelové spojí síly s piráty. Jejich existence v době starověké Římské říše je dobře zdokumentovaná. Byli to divocí mořští nomádi a ve Spartakově příběhu sehrají důležitou roli. Ve chvíli, kdy se řekne piráti, vás okamžitě napadne Johnny Depp. Moc se mi líbí, jak to zahrál, ale naši piráti jsou piráti jiného druhu. Kilíkinští piráti byli mezinárodní bandou zbojníků moře, kteří napadali lodě i města na pobřeží. Pro římskou republiku představovali vážný problém. 

Jsou mezi seriálovými piráty taky nějací skuteční?

Jejich kapitán Heracleo opravdu existoval. Historické prameny sice nejmenují piráty, kteří se se Spartakem zapletli, ale my jsme se rozhodli vybrat Heraclea a přimíchat ho do našeho příběhu. Povstalci a piráti si navzájem vůbec nevěří. Spartakus a spol. dělají všechno, aby si vybojovali svobodou. Pirátům jde jenom o peníze. Ale Heracleovi se líbí, jaké Spartakus způsobuje Římu potíže, takže mezi nimi vzniká určité pouto. 

Spartakus: Válka prokletých

Film / seriál
Foto AXN
AXN sobota 27. 6. Můj TV program Satelitní televize: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Komplet, Mini, Multi, Premium a Smart Internetová televize: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Kombi+ HBO, Mini, Multi, Premium a Smart

Kompletní magazín se spoustou dalších článků najdete volně ke stažení na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC