Film / seriál

Soukromé peklo

Patrick Melrose – britská dramatická minisérie
Skylink Live TV

Sledujte na FilmBox Premium HD na skylink Live TV Sledovat

Benedict Cumberbatch v roli alkoholika a feťáka, který bojuje s traumatem zneužívaného dítěte, dokazuje, že je prostě herecký génius.

Londýn, rok 1982. Zvoní telefon. Ruka tápavě zvedá sluchátko. Patrick Melrose (Benedict Cumberbatch) se vláčnou, rozmazanou výslovností ohlašuje. Vážný hlas na druhém konci drátu oznamuje špatnou zprávu. Jeho otec právě zesnul v New Yorku. Patrick se těžce shýbá pro injekční stříkačku ležící na zemi a těžce dosedá na židli. Netečně se rozloučí a po tvářích se mu pomalu rozlije blažený úsměv. Do jeho mozku právě dorazil heroin a zpráva o otcově smrti. Obojí ho nekonečně blaží.

Požitek z bolesti, bolest z prožitku

Přiznejme si, že adaptace slavných literárních děl dopadají všelijak. Ne tak v případě pětidílné minisérie Patrick Melrose, která se stala zjevením sezóny a uchvátila miliony diváků po celém světě. Zpracování románu britského spisovatele Edwarda St Aubyna je doslova kongeniální. 

Heroin je kavalerie, chybějící noha židle. Heroin je láska

Příběh mladého britského aristokrata, který se snaží ze všech sil utopit svá traumata a emoce v záplavě alkoholu, drog a sarkasmu, je krutý, dojemný a zároveň nekonečně zábavný. Méně už Patrickovo dětství. Zneužívaný sadistickým, perverzním otcem, ignorovaný věčně zpitou matkou a obklopen spolkem lhostejných, nesnesitelně domýšlivých snobů, se rozhodl v sobě umrtvit vše živé. Přes dočasnou úlevu, které mu sebedestruktivní jednání přináší, se Patrick propadá do stále hlubších depresí a beznaděje. Nakonec utíká nejen před děsivou minulostí, ale i před sebou samým. Je jen na něm, zda se mu podaří ze soukromého pekla vystoupit mezi živé.

Nebezpečný Cumberbatch

Přes skvělé výkony všech zúčastněných herců, je tahle série jednoznačná one-man-show Benedicta Cumberbatche. Prostě z něho nespustíte oči. Ostatně o zpodobení Patricka Melrose snil již od roku 2014, kdy se s dílem Edwarda St Aubyna seznámil. Benedict dokáže být ubohý, zábavný, noblesní i trapný, břitce ironický, zranitelný, snobsky odtažitý i dojemný. Dá se říct, že Patricka Melrose nehraje, on jím je! Autor těchto řádků se přiznává, že některé pasáže viděl vícekrát, než kolik lajn koksu sjel hlavní hrdina ve všech dílech seriálu dohromady. A to je co říct! 

Například ve scéně, v níž na Patricka během konverzace v hotelové restauraci dolehne účinek zpomalujícího metakvalonu, je Cumberbatch prostě dokonalý. Ovšem také nebezpečný – přes všechnu tragičnost způsobuje smrtelné záchvaty smíchu (mnohokrát ověřeno). A taková je podstata seriálu o jednom nevšedním týpkovi, který se rozhodl – navzdory špatným kartám, jež dostal do hry – sehrát s osudem důstojnou partii o svou duši.

Benedict Cumberbatch

Tohoto hvězdného britského herce není snad třeba ani představovat. Má za sebou bohatou filmografii i řadu cen – Oscara za hlavní roli ve filmu Kód Enigmy, v Avengers vystupuje jako Dr. Strange, předvedl se také jako hlavní osnovatel Brexitu Dominic Cummings ve stejnojmenném dramatu. Obrovskou popularitu mu získala role Sherlocka Holmese v seriálu Sherlock. Za roli Patricka Melrose získal ocenění Zlatý globus. 

Patrick Melrose

Film / seriál
Hodnocení FDB 65,7 % Hodnocení redakce
Foto FilmBox Premium

Režie Edward Berger

Scénář David Nicholls

Obsazení Benedict Cumberbatch, Jennifer Jason Leigh, Sebastian Maltz, Jessica Raine, Hugo Weaving, Prasanna Puwanarajah, Pip Torrens

Délka 5 × 59–63 min.

Rok 2018

Kompletní magazín se spoustou dalších článků najdete volně ke stažení na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC