Film / seriál

Sebevražedná mise

Sebevražedná mise
Skylink Live TV

Sledujte na AMC na skylink Live TV Sledovat

Druhá světová válka je stále vděčným filmovým námětem. S nacistickými vojáky se na filmovém plátně utkal už kdekdo, dokonce i Richard Burton a Clint Eastwood.

Ti nejlepší agenti dostanou nelehký úkol, osvobodit generála, ovšem z místa, kam by se odvážil asi jen James Bond ‒ z Hitlerova Orlího hnízda. Vynikající film Kam orli nelétají v ledasčem bondovky připomíná. Je v něm spousta akce, nebezpečných kaskadérských kousků i vtipných dialogů s náležitě odpudivými „padouchy‟. V hlavních rolích se navíc můžete těšit na hollywoodské drsňáky a krasavce Richarda Burtona a Clinta Eastwooda. Ale nečekejte hladce běžící akčňák, tady si totiž nikdy nemůžete být jisti, kdo s kým, nebo proti komu doopravdy jde.

Pevnost jako hrom

Spousta dobrodružných snímků je založena buď na dobývání jakési pevnosti, nebo pokusu z nějaké pevnosti uniknout. Téměř tříhodinová velkolepá podívaná Kam orli nelétají, je mistrnou kombinací obojího. Přináší napínavé i absurdní situace, a tak je film nenuceně vtipný a jeho poněkud delší stopáž nakonec vůbec nevadí. Příběh sám je prostý a reálie i další okolnosti doby, v níž se vše odehrává, jsou také dostatečně známé, takže není nutné vysvětlovat divákům téměř nic a zbývá spousta času na akční i konverzační scény.

V průběhu druhé světové války se malá skupina spojeneckých vojáků, vedená Richardem Burtonem a Clintem Eastwoodem, ocitne uprostřed bavorských Alp, tedy uprostřed nepřátelského území, a musí se dostat do pověstného Hitlerova Orlího hnízda. Název sídla nebyl zvolen jen tak samoúčelně. Krom toho, že orlice patřila k emblematickým nacistickým znakům, jsou orli pověstní tím, že si staví svá hnízda na těžko dostupných skalách. Na obrazovkách se před vámi začne rozehrávat drama, za které by se nemusel stydět ani Shakespeare.

Atraktivní prostředí pro pravé hrdiny

Navíc jsou „Orli“ docela zajímavou ukázkou nejrůznějších technik. Píše se konec šedesátých let a mužní hrdinové vládnou americkým kinosálům, ať už ve westernech, nebo bondovkách. Takže proč je nenavléct do slušivých uniforem a nenechat je jako kamzíky (velmi často) poskakovat po vrcholcích Alp? A tak se tu skvělým způsobem mísí fotografie na pozadí s hereckými výkony všech hlavních protagonistů. Občas tu někdo visí nad propastí, skáče z lanovky nebo prostě jako horolezec hbitě šplhá po příkrých stěnách. Mezitím přesnou muškou sejme pár vojáků a mezi zuby procedí nějakou vtipnou hlášku (můžete hádat, kdo z herců v tom mistrně vyniká). A aby bylo napětí dostatečné, ještě v každém druhém záběru někdo něco zničí ‒ auto, most, stromy, letadlo i lidi.

Legendární se stala scéna u krbu, kde probíhá nejen zásadní komunikace mezi únosci a osvoboditeli, ale také zjistíte, že agenti tu nejsou jen dvojití, ale dokonce trojití. Pointu nechceme úplně prozrazovat. Kam orli nelétají je skvělou dnes už kultovkou a také žánrovkou ze šedesátek, které však čas nijak neubral na vtipnosti nebo akčnosti. Jistě, některé scény jsou vizuálně již dávno za zenitem, zejména z pohledu dnešních technických možností, ale Eastwood je prostě Eastwood. Je jedno, jestli má na sobě pončo a jezdí na koni, nebo je v uniformě a visí na lanovce. Před Eastwoodem neobstojí žádná pevnost!

Zajímavost

Původní název filmu měl být Schloss Adler, ale producent Elliot Kastner chtěl, aby měl snímek lákavější titul. Inspiraci nalezl v Shakespearově dramatu Richard lll., ve kterém zazní slova: „Kde mají orli své hnízdo.“

Kam orli nelétají

Film / seriál
Hodnocení FDB 80 % Hodnocení redakce
Foto AMC

Režie Brian G. Hutton

Scénář Alistair MacLean

Obsazení Clint Eastwood, Richard Burton, Mary Ure, Patrick Wymark, Michael Hordern, Donald Houston, Peter Barkworth

Délka 158 min.

Rok 1968

AMC neděle 22. 12. Můj TV program Satelitní televize: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Komplet, Multi a Premium Internetová televize: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Kombi+ HBO, Multi a Premium

Kompletní magazín se spoustou dalších článků najdete volně ke stažení na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC