Film / seriál

Saul – přítel na telefonu

Saul Goodman
Skylink Live TV

Sledujte na AMC na skylink Live TV Sledovat

Jednou z nejvýraznějších postav ve fanoušky i kritiky milovaném televizním seriálu Perníkový táta byl bezskrupulózní právník Saul. Právě on je hlavním hrdinou dalšího seriálu Volejte Saulovi, jehož druhá řada nyní přichází na obrazovky.

Pochybný právníček Jim McGill (později vystupující pod jménem Saul Goodman) se chce dostat mezi právnickou elitu, a aby toho dosáhl, je ochoten za dostatečně tučnou částku přijmout jakýkoliv případ a odhodit veškeré morální zásady. To je ve zkratce zápletka prequelového spin-offu, který odhaluje, co všechno se dělo předtím, než se Saul stal právníkem drogového dealera Waltera Whitea.

Zajímavostí bezesporu je, že osmá epizoda druhé série Perníkového táty se jmenuje právě Better Call Saul, což je originální název seriálu Volejte Saulovi.

V první sérii se nám Jim představil jako ambiciózní právník trpící pocitem křivdy, že mu jeho bratr Chuck nechtěl pomoci dostat se do velké právnické firmy HHM, kde sám pracuje. Rozhodl se proto zapracovat na své kariéře sám, a to za každou cenu, což samozřejmě vyžaduje sem tam nějaký zákon obejít. Na své cestě za úspěchem využíval řadu lidí včetně právničky Kim anebo bývalého policisty Mikea.

Pod oběma seriály jsou podepsaní stejní režiséři, jeden z nich, Vince Gilligan (Akta-X) se navíc ujal i scénáře. Děj druhé řady Volejte Saulovi se opět odehrává v Albuquerque v Novém Mexiku a sleduje, jak se zkušenostmi posílený Jimmy v podání Boba Odenkirka snaží na kariérním žebříčku stoupat výš a výš, a přitom se propadá čím dál hlouběji do morálního bahna. Vrací se i další důležití hráči – Jimmův spolupracovník Mike, jehož ztvárnil Jonathan Banks, s ním také Rhea Seehorn v roli Kim nebo Michael McKean jako Chuck. Sestavu doplní i nové tváře, respektive spíše staronové, tvůrci totiž slibují, že se v seriálu objeví některé postavy z Perníkového táty, možná i samotný Walter White. Kromě stejných herců si fanoušci jistě všimnou i množství odkazů na původní seriál, ať už jde o stejné lokace či hlášky.

Volejte Saulovi ukazuje transformaci druhořadého právníka Jimmyho McGilla v sebejistého advokáta Saula Goodmana velmi pomalým tempem ve stylu „nic moc se neděje“, který určitě není pro každého. Ten, kdo má však rád promyšlené příběhy, si přijde na své. Padesátiminutové díly jsou tvořeny delšími záběry s minimem střihů, které se zaměřují na detaily, a všechny scény a dialogy vzbuzují dojem, že byly pečlivě promyšleny a každé slovíčko má svůj význam. Scénář pamatuje na všechny činy hlavních postav a ve finále nám ukáže, že každá akce vyvolá určitou reakci.

Jimův postupný vzestup na vrchol je fascinující podívaná, ze které běhá mráz po zádech

Více najdete v tabletovém magazínu, který je dostupný pro iOS a Android, nebo pro PC.

Volejte Saulovi, 2. série

Film / seriál
Hodnocení FDB 83,3 %
Foto AMC

Režie Vince Gilligan, Colin Bucksey, Adam Bernstein, Larysa Kondracki, Michelle MacLaren, Terry McDonough

Scénář Vince Gilligan, Peter Gould, Thomas Schnauz

Obsazení Bob Odenkirk, Rhea Seehorn, Patrick Fabian, Michael McKean, Michael Mando, Jonathan Banks, Gene N. Chavez

Délka 60 min.

AMC čtvrtek 21. 7. Můj TV program Satelitní televize: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Komplet, Multi a Premium Internetová televize: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Kombi+ HBO, Multi a Premium

Kompletní magazín se spoustou dalších článků najdete volně ke stažení na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC