Film / seriál

Sám proti bankéřům

Clive Owen
Skylink Live TV

Sledujte na AXN na skylink Live TV Sledovat

Pamatujete si na thrillery Lola běží o život, Nebe nebo Parfém: Příběh vraha? Všechny má na svědomí německý režisér Tom Tykwer a jsou známějšími bratříčky konspirační krimi International.

Na konci devadesátých let americkou společností otřásl skandál spojený s mezinárodní bankou BCCI (Bank of Credit and Commerce International). Tato finanční instituce byla založena roku 1972 a během několika let se vyšvihla na sedmou příčku mezi největší soukromé banky na světě. Zkraje devadesátých let vyšetřovatelé zjistili, že celá korporace byla vybudována tak, aby co nejvíce využila (a zneužila) zákony o bankovním tajemství a zároveň aby unikla všemožným regulacím ze strany státu. Výsledkem bylo, že se z ní stala pračka špinavých peněz a místo, kde se prováděly jinak zakázané transakce. BCCI byla uzavřena v roce 1991, ale podle některých finančních expertů ještě v roce 2002 prováděli zaměstnanci banky určité transakce, na kterých pořád vydělávali. Dodnes je Američany považována za exemplární příklad špatných mravů, lačnosti po penězích a absolutního nedostatku morálních zásad. I když to byl ještě slabý odvar oproti tomu, co přišlo v roce 2007.

A proč vám vyprávíme pětadvacet let starý příběh? Protože právě podle něho napsal Eric Singer scénář k filmu International. Režie se ujal už zmíněný Tom Tykwer, který ve svých filmech zásadně dávkuje akci po kilech a napětí graduje, až se vám z toho točí hlava. Jinak tomu není ani v tomto sedm let starém snímku. Ústřední zápletkou je totiž boj jednotlivce proti mocné korporaci, která má špicly všude. Člověk nemůže věřit nikomu a musí být stále ve střehu, protože je mu jasné, že jeden život pro zlotřilou organizaci neznamená vůbec nic.

Oním jednotlivcem, který bojuje proti všem, je agent Interpolu Louis Salinger. Ostřílený profesionál má tušení, že s jedním z největších finančních domů v Americe není všechno tak úplně v pořádku. V pátrání mu pomáhá zástupkyně státního návladního Eleanor Whitman, která je stejně jako Salinger přesvědčená o tom, že podvody je potřeba potrestat, i když je váš soupeř nebezpečný a vyhrožuje vám. O tom se také oba aktéři záhy přesvědčí, když jim dojde, že to, do čeho se namočili, není jen nějaký bezvýznamný podvůdek, ale spiknutí obrovského rozsahu, do něhož musí být zapleteny i politické špičky. Nebezpečí na ně sice číhá na každém kroku, ale Salinger se drží svého motta: „Každý má svou slabou stránku.“ Jenže boj proti zkorumpovaným finančníkům, kteří se rozhodně nechtějí nechat připravit o tučné zisky, nebude nic lehkého…

V hlavní roli se představil Clive Owen – bez nadsázky říkáme, že tento charismatický Brit by se ve svých mladších letech hodil perfektně do role Batmana, Supermana i Jamese Bonda. Ani jednu z nich mu sice nikdo nenabídl, ale díky tomu jsme jej aspoň mohli vidět ve sci-fi Potomci lidí nebo naposledy ve skvělém seriálu Nick: Doktoři bez hranic. Nebojácnou Eleanor si zahrála Naomi Watts, kterou si jistě pamatujete z kultovního Kruhu nebo Mulholland Drive.

Co se tvůrcům rovněž povedlo, byl výběr lokací. Některé se prý dokonce shodují s těmi z bondovky Casino Royale. Pomyslnou třešničkou na dortu je pak přestřelka v Guggenheimově muzeu v New Yorku. Ta se samozřejmě nenatáčela v opravdovém muzeu, ale v opuštěném skladišti. Celou scénu stavěli tvůrci podle skutečných plánů a vše jim trvalo přes čtyři měsíce. Je škoda, že International zapadl – vinu určitě nese špatné načasování. V roce 2009 nikdo neměl moc náladu na krimi o zkorumpované bance, když se všichni zrovna potýkali s právě probíhající finanční krizí. Ta už je ale pryč a s ní i její následky (tedy, většina z nich), tak doufejme, že si tenhle zajímavý snímek najde své publikum.

Více najdete v tabletovém magazínu, který je dostupný pro iOS a Android, nebo pro PC.

International

Film / seriál
Hodnocení FDB 70,7 %
Foto AXN

Režie Tom Tykwer

Scénář Eric Warren Singer

Obsazení Luca Calvani, Clive Owen, James Rebhorn, Jack McGee, Naomi Watts, Armin Mueller-Stahl, Brian F. O'Byrne

Délka 118 min.

AXN čtvrtek 8. 12. Můj TV program Satelitní televize: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Komplet, Mini, Multi, Premium a Smart Internetová televize: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Kombi+ HBO, Mini, Multi, Premium a Smart

Kompletní magazín se spoustou dalších článků najdete volně ke stažení na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC