Film / seriál

Případ inspektora Trachty

Rozpuštěný a vypuštěný – česká kriminální komedie
Skylink Live TV

Sledujte na AMC na skylink Live TV Sledovat

Může přípravek na růst vlasů stát za jednou z největších kriminalistických kauz v dějinách?

Jistěže může. Zvláště, když se pátrání ujímá pražský policejní inspektor Trachta a jeho praktikant Hlaváček. Byť jejich případ začíná jen jako záhadné zmizení továrníka Bierhanzla, brzy se ukáže, že půjde o mnohem víc. Zmizeli totiž také všichni muži, kteří začali používat zázračný přípravek na růst vlasů… Kriminální komedie Rozpuštěný a vypuštěný tandemu Smoljak-Svěrák jako vždy nadchne příznivce jejich humoru. Samozřejmě nebudou chybět roztodivné vynálezy a spousta paradoxů, které však inspektora Trachtu nemohou zaskočit.

Pravidlo první – nikdy se ničeho nezaleknout

Pro cimrmanovský svět není nikdy nic dost absurdní a ani nemožné. Když se rozhodli převést na filmové plátno oblíbenou divadelní hru Vražda v salónním coupé, byl to možná trochu risk, jestli vše zafunguje jako na divadelních prknech. Ale jak se ukázalo, vyplatilo se to. Byť herecké obsazení především inspektora Trachty nesedlo úplně každému. Jiří Zahajský je však přesný. Jako Trachta je zaujatý jen případem, žije pro vyšetřování a snaží se přicházet stále s novými metodami a zlepšováky. Víc cimrmanovský už asi být nemůže.

Pravidlo druhé – bez pravidel ani ránu

Ve filmu také krásně společně hraje ústřední dvojice – zkušený vyšetřovatel vs. vyhoukaný nováček. Marek Brodský jako nezkušený Hlaváček dává vyniknout absurdnosti některých událostí svými dotazy, které jsou někdy víc namístě než poznámky samotného inspektora. Kdo ví, jestli by mohl být případ vůbec vyřešen bez jeho nápadů. Ale hlavní je, že se vždy řídí pravidly svého nadřízeného. Tak se třeba poučí, že do vyšetřování nesmí zatahovat rodiče. To je veledůležité pravidlo!

Pravidlo třetí – smích musí vždy zvítězit

Celý film Rozpuštěný a vypuštěný je plný reminiscencí na Divadlo Járy Cimrmana. Nic zde tudíž nelze brát vážně. Je to vtipná detektivka, která vychází z klasiků ve svém žánru, jako byla Agatha Christie, a k tomu přidává dobovou eleganci začátku 20. století. Film navozuje nostalgickou atmosféru a jistě si při sledování vzpomenete na dalšího fenomenálního inspektora, radu Vacátka. Jenže v tomto případě vlastně ani tak nejde o dopadení zločince jako spíš o zábavu. Jako vždy jsou nejkouzelnější drobnosti, různé jazykové hříčky a doslovně chápané repliky. Při této detektivce nemáte trnout strachy, ale popadat se za břicho smíchy. 

Zajímavost

Před kamerou se zde poprvé potkali otec a syn Brodští. Vlastimil Brodský chtěl dokonce natáčení odmítnout, ale zlákalo ho právě pracovní setkání se synem.

Rozpuštěný a vypuštěný

Film / seriál
Hodnocení FDB 84,2 % Hodnocení redakce
Foto AMC

Režie Ladislav Smoljak

Scénář Zdeněk Svěrák (scénář, divadelní hra), Ladislav Smoljak (scénář, divadelní hra)

Obsazení Jiří Zahajský, Marek Brodský, Rudolf Hrušínský, Blažena Holišová, Josef Abrhám, Veronika Jeníková, Jaroslava Adamová

Délka 85 min.

Rok 1984

AMC pátek 26. 3. Můj TV program Satelitní televize: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Komplet, Multi a Premium Internetová televize: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Kombi+ HBO, Multi a Premium

Kompletní magazín se spoustou dalších článků najdete volně ke stažení na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC