Film / seriál

Robin Hood: Král zbojníků

Robin Hood: Král zbojníků
Skylink Live TV

Sledujte na Film+ na skylink Live TV Sledovat

Bohatým brát a chudým dávat! To bylo heslo snad všech zbojníků, a tak není divu, že se podobně choval také nejslavnější z nich – Robin Hood.

Léta páně 1194 došlo na Britských ostrovech k malé revoluci. Zpět do vlasti se živ a zdráv vrátil Robin z Locksley (Kevin Costner). Kdysi to byl bohatý a vážený muž, pak však musel do armády a bojoval ve Svaté zemi. Po návratu domů zjistí, že doslova nezůstal kámen na kameni a kraji vládne hamižný šerif z Nottinghamu (mimochodem ten Robina poslal do války). Hlavnímu hrdinovi tedy nezbývá než zapomenout na šlechtickou minulost, odejít za hranu zákona a šerifovi se postavit. Stejnojmenný snímek připomíná příběh nejslavnějšího zbojníka ve hvězdně obsazené romanticko-dobrodružné podívané.

Vadí, nevadí

Není to nejlepší film všech dob, najdete spoustu recenzí, které se dokonce ptají, proč byla tato verze Hooda vůbec natočena. My nejsme tak rozhořčení, že Robin a Marian (Mary Elizabeth Mastrantonio) se zamilují jaksi „nechtěně“, bez velkých gest a okázalé romantiky. Ani nám nevadí celkové temnější vizuály – proč taky, vždyť britské ostrovy jsou pověstné deštivým počasím a středověké hrady opravdu nebyly osvětlené jako letištní lampy. (Modrou oblohou, lehkým vánkem a prosvětlenými interiéry se pyšní zcela jiný žánr a autorky.) A v české verzi nás už vůbec nemusí trápit Costnerův ne zcela čistý britský přízvuk. Ostatně ani Marokánce Azeema nezahrál s naprosto dokonalým přízvukem další velký herec Morgan Freeman. Naopak, nám všechno tohle vyhovuje.

Costner prostě umí

Především, věčně zatažené nebe, lesy s cáry mlhy a potemnělé hrady jsou přesně prostředím, jímž se Robin Hood proháněl. Člověka až mrazí, když hlavní hrdina skončí v divoké řece a naběhne mu husí kůže, když ze stínu vystoupí postava. Snímek Robin Hood: Král zbojníků má zkrátka své kouzlo. Ovšem tím nejlepším na něm je Kevin Costner. V roce 1991, když šel film do kin, nebyl žádným naivním mladíčkem (36 let) a hlavně měl za sebou skvělý Tanec s vlky (1990), takže to uměl se zbraněmi, s koňmi a dokázal, že i hollywoodští herci si mnohdy vystačí s minimalistickým herectvím. Jako kdyby v něm něco z Tance s vlky zůstalo. Postava drsného Hooda, který nebyl žádný něžný romantik (není tedy proč by měl předvádět nějaké přehnaně romantické dvoření své vyvolené), ale tvrdý chlap, hodně naštvaný (velmi slušně řečeno) na místního šerifa. Mimochodem, toho skvěle zahrál Alan Rickman a je to suverénně nejlepší hoodovský záporák ze všech dosud natočených verzí. Costner Hooda dokázal vystihnout a ponechat mu fluidum drsňáka, stejně jako umí pobavit a donutit vás od srdce se zasmát.

Na světě nejsou žádní dokonalí muži, jen dokonalé úmysly

Ano, Robin Hood: Král zbojníků není zrovna oscarový snímek, ale dobrodružný film, který vás místy pobaví, určitě také zabaví a nepochybujeme o tom, že je to stejně verze, která se vám rovněž vybaví jako první, když se řekne Robin Hood.

Robin Hood: Král zbojníků

Film / seriál
Hodnocení FDB 80,2 % Hodnocení redakce
Foto Film+

Režie Kevin Reynolds

Scénář Pen Densham, John Watson

Obsazení Kevin Costner, Morgan Freeman, Mary Elizabeth Mastrantonio, Christian Slater, Alan Rickman, Geraldina McEwan, Michael McShane

Délka 115 min.

Rok 1991

Film+ neděle 7. 7. Můj TV program Satelitní televize: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Komplet, Multi, Premium a Smart Internetová televize: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Kombi+ HBO, Multi, Premium a Smart

Kompletní magazín se spoustou dalších článků najdete volně ke stažení na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC