Film / seriál

Propít  se životem

Propít  se životem
Skylink Live TV

Sledujte na FilmBox Premium HD na skylink Live TV Sledovat

Na jedné straně silný lidský příběh o chlapci vyrůstajícím s otcem alkoholikem, na druhé pak emocionální sonda do světa dospívajících. To je norský snímek Orheimovci.

Orheimovci (v originále Kompani Orheim) je posledním filmem z trilogie sledující život muže jménem Jarle Klepp. Jeho děj částečně sahá až do jeho dětství, do doby, kdy ještě nesl příjmení Orheim. Rodinné drama vypráví příběh neuvěřitelného zápasu mladého člověka s cholerickým a despotickým rodičem závislým na alkoholu, u nějž se dobré a špatné dny střídají jako na houpačce.

Film začíná scénou, ve které se čtyřiadvacetiletý Jarle budí z opileckého spánku. Volá mu totiž jeho matka, aby mu oznámila, že otec zemřel. Namísto očekávaného smutku ale hlavní hrdina cítí jen jakousi zvláštní směsici úlevy a hněvu. Pro odpověď, proč je tomu tak, se společně s divákem musí vrátit ve svých vzpomínkách do 80. let, kdy byl ještě Orheimem a vyrůstal se svými rodiči.

Každá rodina skrývá tajemství, která ji mohou jednou zničit

Marný a zoufalý boj s démonem

Vzpomínky začínají poměrně nevinně – malý Jarle si na dvorku kope se svým otcem do míče, prožívají příjemné rodinné odpoledne plné zábavy, zatímco je matka sleduje z okna s očima plnýma dojetí. Rodina je aktivní a velmi si zakládá na vzájemné blízkosti, lásce a porozumění. Vše se ale změní ve chvíli, kdy se otec neudrží a dá průchod svému vnitřnímu démonu – alkoholismu.

Idylicky laděný začátek snímku vystřídá děj plný zvratů, který se nakonec stává příběhem boje – boje za člověka, který se mění před očima, boje se zoufalstvím, které se vkradlo do rodiny a nehodlá ji opustit, boje za alespoň trochu normální život. A tak zatímco se bojácná matka není schopna otci nijak postavit, Jarle se snaží najít sám sebe kdekoliv jinde, jen ne doma. I kdyby to znamenalo přidat se ke komunistům, což může mít za následek jen jedno – totální amok jeho otce.

Autentické, syrové, uvěřitelné

Život s jakoukoli závislostí není jednoduchý. Bojujete s ní, vymlouváte se na ni, utíkáte k ní pro útěchu, abyste se jen o pár hodin později mohli opět utápět v moři výčitek. Ale pozor, nikdy v tom nejste sami! Okolí totiž trpí s vámi, a zejména ti nejbližší.

Film se s touto tematikou vypořádal na výbornou. Jak samotný scénář, tak herci i režisér nasadili všechny síly, aby upřímně a uvěřitelně vylíčili postavu otce závislého na alkoholu. Ztraceného muže, který je v pravidelných intervalech zmítán pocitem lítosti, smutku, ale i nepřekonatelného hněvu, zatímco je někde hluboko stále upřímně přesvědčen o tom, že chce být lepším člověkem.Příběh o rodině Orheimovců podkresluje hudba norského skladatele Aslaka Hartberga, která delikátně umocňuje retrospektivní atmosféru snímku. Celé vyznění filmu je navíc znásobeno pozoruhodnými hereckými výkony hlavní trojice snímku, otce, matky a syna, tedy Kristoffera Jonera, Cecilie Mosli a Vebjørna Engera. O kvalitě tohoto rodinného dramatu hovoří také fakt, že získalo cenu Dragon Award za nejlepší severský film na 35. Mezinárodním filmovém festivalu v Gøteborgu v roce 2012.

Kristoffer Joner

Šestačtyřicetiletý herec se narodil ve Stavangeru v Norsku. Pochází z herecké rodiny (stejné branži se věnuje jak jeho strýc, tak i bratranec). Samotného Kristoffera zlákala jevištní prkna už ve 14 letech, kdy začal působit v divadle Rogaland. Divákům se zapsal do paměti zejména rolemi ve snímcích Nebezpečná známost, Temné lesy nebo Babycall. Sám o sobě rád vypráví, že v osmi letech viděl film Čelisti a od té doby se nikdy nekoupal venku. Kromě vody se bojí i létání a rychlé jízdy.

Zajímavosti

Ačkoli se děj filmu odehrává v polovině 80. let, objevují se v něm na automobilech espézetky, které se v Norsku začaly užívat až po roce 2001.

Stejně tak si mohou pozorní diváci všimnout dopravní značky, která ustanovuje rychlostní limit na 40 km/h. Tyto značky ale v Norsku v 80. letech ještě neexistovaly.

Orheimovci

Film / seriál
Hodnocení FDB 67,5 % Hodnocení redakce
Foto FilmBox Premium

Režie Arild Andresen

Scénář Lars Gudmestad, Arild Andresen

Obsazení Vebjørn Enger, Kristoffer Joner, Cecilie Mosli, Glenn André Viste Bøe, Eili Harboe, Rolf Kristian Larsen, Henrik Mestad

Délka 104 min.

Rok 2012

Kompletní magazín se spoustou dalších článků najdete volně ke stažení na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC