Film / seriál

Čelisti

Čelisti
Skylink Live TV

Sledujte na AMC na skylink Live TV Sledovat

Blíží se doba dovolených, a tak není od věci podívat se na biják se sluncem zalitými plážemi a blankytně modrou hladinou moře.

Co vypadá na první pohled jako ráj na zemi, se během okamžiku může proměnit v peklo. Vzpomeňte známou melodii „tututututu...“, zlověstnou ostrou ploutev mířící přímo ke své oběti – a už jste určitě doma. Legendární „žraločí horor“, který vynesl do filmových výšin Stevena Spielberga, se vrací na televizní obrazovky. I když ho většina diváků zná, klidně před obrazovkami sedět nezůstanou. Ohromné čelisti žraloka bílého, jenž své oběti polyká jako maliny, jsou pořád stejně děsivé jako v 70. letech.

Ellen Brody: „Co mám říct dětem?“
Brody: „Řekni jim, že jsem šel rybařit.“

Spielberg v tomto filmu použil strategii, kterou proslul mistr hororů Alfred Hitchcock. „Když exploduje bomba umístěná pod stolem, je to překvapení,“ říkal Hitchcock. „Když bomba umístěná pod stolem nevybuchne, je to napětí.“ A Spielberg používá takového „nevybuchujícího“ žraloka neustále. První hodinu vlastně jen sledujete, co žralok dokáže, vidíte potrhaná těla, oběti mizící pod hladinou, ale děsivého zabijáka z hlubin nezahlédnete. Geniální tah.

K nejlepším scénám v tomto ohledu patří ta s molem. Čtyři muži se rozhodnou, že obrovského žraloka uloví. Připraví si pořádný kus masa jako lákadlo a čekají, až děsivý obr připlave. Hák s návnadou je připevněný k molu řetězem, zdá se, že vše by mělo fungovat. Jenže místo aby žralok skončil v pasti, odtáhne celou konstrukci pryč. Ta se pak vrátí ke břehu, ale… je prázdná.

Tento Spielbergův první filmový hit obsahuje prvky, které pak využíval v mnoha dalších snímcích. Kupříkladu paprsek světla, který prosvěcuje noční mlhu, nebo důraz na jednání postav a detaily obličejů, jež jsou v mnohém účinnější než moře speciálních efektů. K dalším mistrovským kouskům Čelistí patří hudba. Jednoduchá hudební linka od Johna Williamse stačí k tomu, aby vám naskočila husí kůže. Žraloka nikde nevidíte, ale jakmile uslyšíte první tón, víte, že se blíží (podobně zafungovala hudba i v legendární Hitchcockově scéně ze sprchy).

Když byly Čelisti v roce 1975 uvedeny v kinech, okamžitě se vyšvihly na vrchol a staly se kasovním trhákem. „Letní horory“ do té doby patřily k béčkovým filmům, ale najednou se i velká hollywoodská studia začala zajímat o tento žánr a thrillery z pláže se staly oblíbenými hitovkami jak u diváků, tak u samotných tvůrců. Před Čelistmi byl Spielberg známý jako mimořádně talentovaný mladý režisér, po Čelistech se stal nekorunovaným králem Hollywoodu.

Čelisti

Film / seriál
Hodnocení FDB 82,3 % Hodnocení redakce
Foto AMC

Režie Steven Spielberg

Scénář Peter Benchley, Carl Gottlieb

Obsazení Roy Scheider, Robert Shaw, Richard Dreyfuss, Lorraine Gary, Murray Hamilton, Carl Gottlieb, Jeffrey Kramer

Délka 119 min.

Rok 1975

AMC pondělí 14. 5. Můj TV program Satelitní televize: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Komplet, Multi a Premium Internetová televize: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Kombi+ HBO, Multi a Premium

Kompletní magazín se spoustou dalších článků najdete volně ke stažení na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC