Film / seriál

Příběh, který nikdo nechtěl slyšet…

Příběh, který nikdo nechtěl slyšet…
Skylink Live TV

Sledujte na FilmBox Premium HD na skylink Live TV Sledovat

Snímek, který získal Oscara za nejlepší film, to je drama z roku 2015 založené na skutečných událostech: Spotlight.

Okamžik, kdy se na veřejnost provalil skandální případ zneužívání dětí kněžími, byl událostí, která otřásla samotnými základy katolické církve. Začátkem roku 2002 totiž uveřejnil tým investigativních novinářů Spotlight amerického deníku The Boston Globe v čele s Michaelem Rezendesem sérii reportáží, ze kterých se ježí vlasy na hlavě ještě dnes…

Bostonská sedmdesátá léta

Samotné vyšetřování případu dalo skupině novinářů ve složení Michael Rezendes (Mark Ruffalo), Walter „Robby“ Robinson (Michael Keaton), Sacha Pfeiffer (Rachel McAdams), Marty Baron (Liev Schreiber), Ben Bradlee, Jr. (John Slattery) a Matt Carroll (Brian d‘Arcy James) dost zabrat. První odhalený případ se totiž odehrál již okolo roku 1976, kdy došlo k prvnímu zatčení katolického kněze Johna Geoghana bostonskou policií za zneužití dítěte. Ihned na to si ale vysoce postavený klerik důkladně promluvil s matkou dítěte a asis­tent okresního zástupce nařídil policistům, že o případu nesmějí s tiskem promluvit ani slovo. Kauza je krátce na to zametena pod koberec a kněz je propuštěn.

Mohl jsem to být já. Mohl jsi to být ty. Mohl to být kdokoli!

Boží mlýny melou pomalu…

V roce 2001 najme deník The Boston Globe nového editora, Martyho Barona. Ten se setká s Robbym Robinsonem, redaktorem nového týmu Spotlight, sdružujícího malou skupinku novinářů, jež mají za úkol pracovat na investigativních článcích. Krátce na to se Baron dostane ke krátkému článku, ve kterém právník Mitchell Garabedian tvrdí, že bostonský arcibiskup kardinál Bernard Law věděl, že John Geoghan znásilňoval děti, a nic proti tomu nepodnikl. Baron ucítí obrovskou příležitost pro velký článek, a tak pověří tým Spotlight, aby se celé věci podíval pod pokličku. A právě zde se ke slovu dostává novinář Michael Rezendes, který chce s právníkem Garabedianem udělat rozhovor. Ten nejprve odmítá, ale poté, co mu Rezendes odhalí, že je v týmu Spotlight, s rozhovorem souhlasí. A kola osudu se dají pomalu do pohybu.

…ale jistě

O tom, co tým během vyšetřování odhalí, se Rezendesovi nezdálo ani v těch nejdivočejších snech. A uveřejněním celé kauzy dosáhl skoro všeho, v co během své novinářské kariéry doufal – potrestání viníků, dosažení spravedlnosti pro oběti a pro svůj deník The Boston Globe dokonce získal v roce 2003 Pulitzerovu cenu za službu veřejnosti. Cesta k ní ale nebyla ani pro jednoho člena týmu rozhodně jednoduchá.

Mark Ruffalo

Jednapadesátiletý Američan s úsměvem floutka, kterého si každý zamiluje, veřejnosti vstoupil do povědomí v poslední době zejména jako jeden z Avengerů, zelený Hulk. Na svém hereckém kontě toho má ale mnohem více, od účinkování v romantických komediích až po vážné role, které mu sednou jako ulité. O čemž se můžete sami přesvědčit například právě v dramatu Spotlight.

Spotlight

Film / seriál
Hodnocení FDB 76,8 % Hodnocení redakce
Foto FilmBox Premium, Profimedia.cz

Režie Thomas McCarthy

Scénář Josh Singer, Tom McCarthy

Obsazení Mark Ruffalo, Michael Keaton, Rachel McAdams, Liev Schreiber, John Slattery, Stanley Tucci, Billy Crudup

Délka 128 min.

Rok 2015

Kompletní magazín se spoustou dalších článků najdete volně ke stažení na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC