Film / seriál

Pravda, nebo lež?

Seriál z právnického prostředí Břemeno pravdy
Skylink Live TV

Sledujte na AXN na skylink Live TV Sledovat

Právnické povolání je záslužné, když jste si jisti, že hájíte pravdu a nefalšované hodnoty. Ale můžete si být opravdu jisti?

Seriál z právnického prostředí Břemeno pravdy se opět pouští na tenký led, nebo možná spíše do temných vod advokacie. Tentokrát výjimečně nejde o americkou produkci, ale o kanadskou, takže se na obrazovky dostávají (pro nás) méně známé herecké tváře. I když na druhou stranu je třeba říci, že Kristin Kreuk, představitelka hlavní hrdinky právničky Joanny Chang, úplným nováčkem na poli televizních seriálů není. Naštěstí nezapadla do škatulky tuctových hezkých tvářiček a ani u této role tomu není jinak. 

Seriál z kanadské produkce, který je o lidech se všedními (a hlavně uvěřitelnými) problémy
Joanna přichází do nového prostředí, do advokátní kanceláře ve Winnipegu, kde se ujímá zdánlivě jednoduchého případu. Postupně však zjišťuje, že se z advokátky stává tak trochu vyšetřovatelkou a zaplétá se stále více s korporacemi, hackery i aktivisty. Do toho si musí řešit ještě rodinné vztahy, které jsou velmi vzdálené slovům jako pohoda či idyla.

Seriálová Erin Brockovich

Postava Joanny má sice patřičné vzdělání, ale svou počáteční naivitou a následným zapálením v ledasčem připomíná dnes už legendární příběh Erin Brockovich. Pohybuje se ve světě, jemuž vládnou spíš muži, a naráží stále na nesrovnalosti, které měly zůstat navěky pohřbeny. Joanna je však idealistka, která přece nestudovala práva proto, aby se stala společnicí ve velké firmě a vozila se v luxusním autě. Věří, že její práce má smysl.

A smysl má i samotný seriál, kde hlavní hrdince věříte každé slovo, gesto či pohyb. Nepotřebujete exkluzivní kulisy honosných mrakodrapů a módní kreace vyhlášených módních domů. Jen společně s hlavní hrdinkou kráčíte po hřebenech příběhu. Břemenu pravdy se nedá upřít dobrý scénář ani poctivá filmařina. Sice se tu také žongluje s korporátními financemi a ciframi, o nichž si většina z nás může leda tak nechat zdát, ale celkově je seriál zaměřený spíše na každodennost, na rutinu a život lidí na menším městě. Teenageři sní o vysokých školách, rodiče bojují s jejich rebelstvím a často také sami mezi sebou v manželství. Každý život je prostě malé drama a dohromady je všechny spojí ekologická katastrofa, za niž zdánlivě nikdo nenese odpovědnost. A to je to, co se Joanna snaží změnit.

Seriál zdánlivě ničím zvláštním nevyniká a působí velmi civilně. Ale to je možná paradoxně jeho největší devíza. Akcí nabitých seriálů jsou mraky, těch, které se tváří exkluzivně a zavádějí diváky mezi „lepší vrstvy“, také. Ale seriálů o obyčejných lidech se všedními (a hlavně uvěřitelnými) problémy je poskrovnu. A to je důvod, proč stojí za to začít Břemeno pravdy sledovat. Nikoli kvůli hereckým hvězdám, ale kvůli vyprávění a příběhu.

Seriál z kanadské produkce zaujme svým klidem a obyčejností. Možná to zní podivně, ale v dnešní akcí a emocemi přeexponované televizní a filmové tvorbě jde o příjemné osvěžení.

Kristin Kreuk

Kristin Kreuk je kanadská herečka, která se proslavila především v seriálech. Pochází z neherecké rodiny. Sama vystudovala psychologii, ale vždy ji lákalo divadlo, a tak navštěvovala alespoň dramatické kroužky. První příležitost dostala v seriálu Edgemont (2000). Proslavil ji však seriál o dospívajícím Supermanovi Smallville (2001–2011), kde hrála postavu Lany Lang. Poté následoval seriál Kráska a zvíře (2012–2016).

Zajímavost

Peter Mooney, který hraje parťáka právničky Joanny se společně s Kristin Kreuk objevil také v jedné z epizod seriálu Kráska a zvíře. 

Koukněte i na

Dobrá manželka

Jaké to je, vracet se zpět do konkurenčního prostředí právnických firem, ví velmi dobře Alicia Florrick, která chtěla být hlavně dobrou manželkou a matkou. Skandály a podvody jejího muže ji však donutí postavit se na vlastní nohy a začít si budovat kariéru úspěšné právničky.

Kravaťáci

Jeden z nejúspěšnějších seriálů z právnického prostředí posledních let přibližuje prostředí velkých právnických firem. Seriál má skvělý scénář i herecké obsazení. Můžete se těšit na svižné dialogy, sarkasmus, spoustu filmových odkazů, zajímavé případy, intriky a samozřejmě milostné pletky.

Břemeno pravdy 

Film / seriál
Hodnocení redakce
Foto AXN

Režie Jordan Canning, James Genn…

Scénář Brad Simpson, Renée St. Cyr

Obsazení Peter Mooney, Kristin Kreuk, Jessica Matten, Star Slade, Nicola Correia-Damude…

Délka 10 × 44 min.

AXN pátek 28. 2. Můj TV program Satelitní televize: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Komplet, Mini, Multi, Premium a Smart Internetová televize: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Kombi+ HBO, Mini, Multi, Premium a Smart

Kompletní magazín se spoustou dalších článků najdete volně ke stažení na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC