Film / seriál

Popelka: Pohádka o odvaze a laskavosti

Popelka
Skylink Live TV

Sledujte na FilmBox Extra HD na skylink Live TV Sledovat

Známý odborník na Shakespeara Kenneth Branagh natočil klasickou pohádku o vlídné dívce jako nádhernou opulentní kostýmní romanci upravenou tak akorát pro 21. století.

Popelčin příběh je známý už několik staletí. V nové verzi začíná pohádka zhruba takto: Život malé Elky je ideální – než její milovaná matka podlehne zákeřné chorobě. Elčin zkroušený otec, kupec, se po letech znovu ožení. Nová macecha a její dvě marnivé hlučné dcery ovšem Elčiny přirozené vlídnosti zneužívají a po smrti Elčina otce z ní ve vlastním domě udělají služku. Elka ani tak neztrácí naději a je rozhodnuta řídit se posledním přáním své matky, aby vždy byla „odvážná a laskavá“. Život jí navíc zpříjemňuje i jistý pohledný cizinec, se kterým se setkala v lesích a kterého by ráda potkala i na královském bále.
Studio Disney se roky snažilo přivést Popelku zpátky do filmu a představit nadčasový příběh divákům 21. století. Důležité ovšem bylo, aby byl takový film zábavný a aby pohádkové postavy působily co nejpřirozeněji, i když snímek zachová známé prvky klasické animované předlohy od Disneyho. Režisér Kenneth Branagh jako známý Shakespearovec zatím nikdy neuvažoval o tom, že by natočil pohádku. Ale scénář od Chrise Weitze (Jak na věc) ho oslovil tak, jak by ho to nikdy nenapadlo. „Jde o klasický příběh, kde se hlavní postava vydává na pouť, kterou jsme všichni schopni velice dobře chápat,“ říká Branagh.
Animovaná Popelka představuje v bohaté filmové historii společnosti Disney velkolepou událost. S rozpočtem téměř tři miliony dolarů byla na tehdejší dobu obrovským finančním riskem. Naštěstí hned po premiéře 15. února 1950 slavila úspěchy, utržila přes 34 milionů dolarů a upevnila společnosti Disney místo mezi filmovými velikány. Dnes, o 65 let později, je Popelka jedním z nejpamátnějších snímků této společnosti. Americký filmový institut ji zařadil mezi svých deset nejlepších animovaných filmů v historii, nesmazatelně se zapsala i do americké popkultury.

Jak je stará Popelka?

Ačkoliv se většina diváků s tímto příběhem seznámila až v podobě animovaného filmu, jeho původ je mnohem starší a datuje se až do prvního století k egyptskému příběhu Rhodopis od řeckého historika Straba. V roce 1697 byla publikována francouzská interpretace příběhu Cendrillion aneb osudy skleněného střevíčku Charlese Perraulta, ve které se poprvé objevuje zlá macecha, kočár z dýní a také skleněný střevíček. Právě té jsou Disneyho Popelky nejpodobnější.
Bratři Grimmové ve svém podání s názvem Aschenputtel, které v Německu vyšlo v roce 1812, představili mnohem temnější verzi, v níž není přítomna víla kmotřička a přání místo ní plní strom, který roste na hrobě Popelčiny matky. Od té doby se objevil bezpočet dalších variací na tento příběh ve všech mediálních formách, od tištěných přes film a televizi až po divadlo, hudbu a obrazy.

Popelka

Film / seriál
Hodnocení FDB 78.8 %
Foto FilmBox

Režie Kenneth Branagh

Obsazení Lily James, Cate Blanchett, Holly Grainger, Sophie McShera, Richard Madden, Helena Bonham Carter, Stellan Skarsgård

Délka 114 min.

Kompletní magazín se spoustou dalších článků najdete volně ke stažení na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC