Film / seriál

Poloviční šance

Poloviční šance
Skylink Live TV

Sledujte na AMC na skylink Live TV Sledovat

Matka je vždy jistá, otec nejistý – určitě jste tuto větičku už slyšeli. Většinou děsí muže, ale občas může potrápit i potomstvo.

Mladičká Alice vyrůstala v sladkém nevědomí, kdo by mohl být její otec. Dokud měla matku, tato otázka ji netrápila. Jednoho dne však objevila indicie, že je dítětem vzešlým z dobrodružného románku, ale že otcové jsou možní dva. A tak se rozhodne poznat je oba, aby zjistila, odkud se vzaly její geny. Ze setkání dvou již postarších, přesto stále charismatických elegánů sršících energií se vyklube zábavná komedie. Jean-Paul Belmondo a Alain Delon jsou ve filmu Poloviční šance v rolích soupeřících tatíčků jednoduše rozkošní.

James a Bond z Francie

Akční komedie v hlavních rolích s poněkud postaršími a šedivými pány? Ano, i to může být skvělá zábava, ostatně Poloviční šance je toho důkazem. Nejdříve to vypadá, že půjde o rodinné drama, to když se Alice (Vanessa Paradis) rozhodne vyhledat své dva otce. Pak se z příběhu začne klubat gangsterka, to když se Alice zaplete s ruskou mafií a tatíčci ji musí zachraňovat. A nakonec je ze všeho akčňák ve stylu Jamese Bonda, to když se rozjedou honičky na silnici a začnou vybuchovat vrtulníky. Ke všem těmto žánrům si ještě přidejte komedii a vznikne z toho výborná filmová zábava, u které se ani na chvilku nebudete nudit.

Co na tom, že Belmondo je bělovlasý dědula (Delon přeci jen stárne trochu lépe), pořád si ze sebe umí dělat legraci a pořád zvládá nebezpečné kousky, na které si o dost mladší kolegové berou kaskadéry. Delon pro změnu neztratil nic ze svého pověstného šarmu, i když i na něm se podepsal zub času. A mezi tyto okouzlující francouzské elegány se dostane živelná a zároveň křehká Vanessa Paradis, která zkušeným filmovým matadorům víc než jen dobře sekunduje.

Děj filmu jako takový není složitý a v podstatě velmi brzy vytušíte, jak vše skončí. Důležité je všechno to, co se děje mezi dojemným začátkem a šťastným koncem. Kdo by nechtěl tatínky, kteří budou svou dceru učit, jak dát pořádnou ránu, jak vyrobit bombu, jak střílet z nejrůznějších zbraní, nebo jak řídit helikoptéru? Poloviční šance v sobě kombinuje francouzskou uvolněnost komedií a eleganci anglických bondovek. Navíc se Belmondo s Delonem neustále špičkují a každá druhá věta je malým odkazem na jejich slavné filmové role.

Není to filmový zázrak, ale je to poctivá komedie, ve které se ještě jednou na vrchol vrátila dvě francouzská herecká esa. A můžete hádat, který tatínek je tím pravým a kterého si Alice nakonec vybere... Může vyhrát Belmondo nad Delonem, nebo Delon nad Belmondem?

Zajímavost

Belmondo s Delonem se potkali v roli gangsterů už v roce 1970, a to ve snímku Borsalino. Přímo na tento film odkazuje také Delon hláškou: „Dokážeme to ještě?“

Poloviční šance

Film / seriál
Hodnocení FDB 71,6 % Hodnocení redakce
Foto AMC

Režie Patrice Leconte

Scénář Patrice Leconte, Bruno Tardon

Obsazení Jean-Paul Belmondo, Alain Delon, Vanessa Paradis, Eric Defosse, Alexandr Jakovlev, Valerij Gatajev, Michel Aumont

Délka 110 min.

Rok 1998

AMC čtvrtek 22. 8. Můj TV program Satelitní televize: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Komplet, Multi a Premium Internetová televize: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Kombi+ HBO, Multi a Premium

Kompletní magazín se spoustou dalších článků najdete volně ke stažení na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC