Film / seriál

Policejní hon na satana

Chraň nás od zlého – mysteriózní horor
Skylink Live TV

Sledujte na AMC na skylink Live TV Sledovat

Atmosférou připomene kultovní krimi Sedm, zlo však tentokrát nevzešlo ze země, nýbrž z pekla. A vypořádat se s démonem není jen tak.

Scott Derrickson je zajímavý chlapík. V hororovém žánru starý známý – vždyť má na svědomí dva vysoce ceněné filmy, u kterých se divákům hrůzou tají dech. V roce 2005 přišel s hororem V moci ďábla, v němž se soud zabývá případem faráře, kvůli jehož nedbalosti přišla při vymítání ďábla o život devatenáctiletá dívka. A na úspěch navázal o sedm let později hitem Sinister, kde autor detektivních románů zkříží cestu celé své rodiny s neznámou, nadpřirozenou a ne zrovna přívětivou bytostí.

Hororový říz

I ve snímku Chraň nás od zlého, který Derrickson představil před osmi lety, využil osvědčené ingredience – nadpozemského tvora, ducha vtěleného do mužského těla s krvácejícími obrazci v obličeji i na těle, a hororové prvky – v napínavém vyprávění.

Nabízí se tedy otázka: Budete se bát? To si pište! Vždyť strach místy ovládne i ostříleného newyorského detektiva Ralpha Sarchieho, který se hned tak ničeho nelekne. Chlapíka, který má zprvu k nadpřirozenu stejně daleko jako ke spokojené rodině. Což o to, ženu by mu mohl leckterý soused závidět a s roztomilou dcerkou tvoří navenek dokonalou rodinu. Jenže Ralph je svého druhu workoholik, policajt, který před školní besídkou dcery dá vždycky přednost případu a šanci chytit dalšího zločince, který běhá po městě.

Kde je Bůh, když se všechno tohle děje?

Jistě, doma to skřípe kdekomu, jenže Ralphovi to teď začne skřípat i v práci. Osudový večer zasahuje s parťákem v případu domácího násilí. Na svědomí ho má zjevně vyšinutý muž, který jako by byl ovládán neznámou silou. Vzápětí v místní zoo matka hodí malého chlapce do příkopu ve výběhu lvů. I ona mluví z cesty, i ona se neovládá. A pak je spatřen tajemný muž v kápi, který by mohl být klíčem k vysvětlení záhadných případů. Jenže na kamerovém záznamu jsou věci, které se vzpírají racionálnímu vysvětlení…

K sledování filmu je dobré mít parťáka. Protože režisér Derrickson umí navodit hororovou atmosféru s až mrazivou virtuozitou. Do služeb strachu a napětí dokáže zapojit vše, děj, patřičně atmosférickou hudbu, zvuky i střih. A to jsme teprve na začátku – co až bude potřeba se s démonem utkat tváří v tvář, ve chvíli, kdy jeho zlo začne ohrožovat nejen Sarchieho, ale i jeho rodinu?

Podle skutečnosti

Je to neuvěřitelné, ale tenhle příběh není scenáristickou fabulí – vychází z knihy Beware the Night, v níž Ralph Sarchie popsal nejtemnější případy, které zažil během své osmnáctileté kariéry u newyorské policie. V nich se nevyhnul paranormálním jevům, na které sice mnozí z nás nevěří, ale Sarchie jim čelil tváří v tvář. A jakkoliv se tomu bránil, musel navázat spolupráci s nekonvenčním knězem, s jehož pomocí dokázal s démony bojovat. A, už dávno bez policejní uniformy, bojuje dodnes…

Přes dveře do lidského světa

A nakonec lahůdka pro hudební fanoušky: Pamatujete na skupinu The Doors? Jima Morrisona, jejich nekonvenčního zpěváka s podmanivým hlasem? Pak vězte, že i v říši zla The Doors dobře znají. Ostatně, pod kůži lidí se dostávají přes takzvaně otevřená dveře…

Eric Bana (* 9. srpna 1968)

Narodil se v australském Melbourne do rodiny německé matky a chorvatského otce. Živil se jako barman, vystupoval jako stand-up komik. Pak si ho všimli lidé z televize a obsadili ho do zábavného pořadu Full Frontal. Líbil se tolik, že za chvilku měl vlastní program The Eric Bana Show Live. S filmem začal v komedii Můj dům, můj hrad (1997) a vzápětí na sebe upoutal pozornost coby legendární australský vrah Mark Chopper Read ve snímku Drsňák Chopper. Následovaly role velitele Hoota v thrilleru Černý jestřáb sestřelen, příslušník tajné izraelské služby v Mnichově nebo sok Brada Pitta v historickém eposu Troja.

Chraň nás od zlého

Film / seriál
Hodnocení FDB 70,1 % Hodnocení redakce
Foto AMC, Profimedia.cz

Režie Scott Derrickson

Obsazení Eric Bana, Édgar Ramírez, Olivia Munn, Chris Coy, Dorian Missick, Joel McHale, Sean Harris

Délka 114 min.

Rok 2014

AMC úterý 4. 10. Můj TV program Satelitní televize: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Komplet, Multi a Premium Internetová televize: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Kombi+ HBO, Multi a Premium

Kompletní magazín se spoustou dalších článků najdete volně ke stažení na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC