Film / seriál

Po Spider-Manovi přišel na řadu bájný poklad

Uncharted – americký dobrodružný film
Skylink Live TV

Sledujte na HBO na skylink Live TV Sledovat

Jen co dotočil Spider-Mana, vrhla se herecká superstar Tom Holland do nového dobrodružství podle počítačové hry – hledá poklad slavného mořeplavce.

Námětů nemá Hollywood v posledních letech zrovna přebytek, a tak jsou nepřetržitě v jeho hledáčku i úspěšné počítačové hry. A čas od času se na jejich základě podaří vyprodukovat úspěšný film – takhle vznikly třeba dětské snímky Ježek Sonic nebo Angry Birds nebo akční fantasy Princ z Persie: Písky času či Warcraft: První střet.

A původ v počítačové hře má i Uncharted, vzrušující dobrodružná podívaná pro celou rodinu. Zkušený hledač pokladů Victor Sully Sullivan se v ní dohodne s protřelým zlodějíčkem Nathanem Drakem, že se společně pokusí najít poklad v hodnotě pěti miliard dolarů. Ten kdysi nashromáždil legendární mořeplavec Ferdinand Magellan a před pěti sty lety o něj přišli členové rodu Moncadů. Dvojice musí rozluštit řadu indicií, naplánovat rafinovanou loupež pro získání důležitého artefaktu i čelit bezohlednému Santiagovi Moncadovi, který věří, že jeho rodina je právoplatným dědicem pokladu…

Sen od dětství

Každý, kdo přičichl k počítačovým hrám, Nathana Drakea a Victora Sully Sullivana dobře zná. Jde o oblíbené hrdiny videoher Uncharted na konzolích Sony PlayStation. Hrají je miliony hráčů po celém světě, prodalo se jich přes 44 milionů kusů. Ve filmu mají jejich fanoušci možnost poprvé zjistit, jak se tihle dva dali dohromady a jak se z mladého Nathana Drakea stal slavný lovec pokladů, kterého znají.

Hele, hele, nesahej mi na zlato!

Proč si ale právě hry série Uncharted získaly takovou popularitu? V tom má režisér filmu Ruben Fleischer (Venom, Zombieland) jasno. „Je to, jako byste hráli film. A to ne jen tak ledajaký film – takový, jaké se už dnes netočí,“ tvrdí. „O tom, že natočím dobrodružství o hledání pokladů a cestování po světě, jsem snil už od dětství. Tento druh filmů ve mně probudil vášeň pro historii a starověk – dokonce jsem šel na vysokou školu s tím, že budu archeologem. Jakmile jsem si přečetl tenhle scénář, zaznamenal jsem v něm onu magickou atmosféru dobrodružného příběhu, který vám umožní přenést se do zcela jiného světa,“ dodává režisér.

Dokonalé spojení

Tom Holland, který je po třech Spider-Manech hereckou hvězdou první velikosti, je fanouškem této série už od doby, kdy se mu hry poprvé dostaly do rukou v roce 2016. „Natáčel jsem snímek Spider-Man: Homecoming a jednou z výhod spolupráce se společností Sony bylo, že všechny naše přívěsy vybavila nejnovějšími konzolemi PlayStation. A jednou z her, které nám poskytli, byla právě Uncharted 4, takže jsme ji v pauzách mezi natáčením s mým nejlepším kamarádem Harrisonem hráli. Začínali jsme vlastně od konce – takže když jsme si čtvrtou hru zamilovali, koupili jsme si předchozí díly série a dohnali to,“ usmívá se představitel Nathana Drakea. Nutno dodat, že během natáčení měl Spider-Mana ještě pod kůží, a tak pár parádních „pavoučích“ kousků předvede i v Uncharted.

Hollandovým spoluhráčem je Mark Wahlberg. „Spojení Hollanda s Wahlbergem zdůraznilo vše, v čem Wahlberg jako herec vyniká,“ říká režisér Fleischer. „Dokáže zahrát neuvěřitelné dramatické role, je jedním z nejlepších komediálních herců na světě – za což se mu podle mě nedostává náležitého uznání. Postavu Sullyho zahrál dokonale.“

Tom Holland (* 1. června 1996)

Narodil se v Londýně, ale žije se svými rodiči a třemi bratry v anglickém Norbitonu. Studoval na Wimbledon College, kde v roce 2006 svými tanečními hip-hopovými schopnostmi zaujal choreografku Lynne Page. O dva roky později debutoval v divadelním muzikálu Billy Elliot. Od roku 2008 si občas zahrál v televizi a o dva roky později vyhrál konkurz do katastrofického filmu Nic nás nerozdělí o následcích vlny tsunami, v němž debutoval po boku Naomi Watts a Ewana McGregora. Zahrál si v komiksových hitech Avengers i Captain America, je zatím posledním Spider-Manem.

Uncharted

Film / seriál
Hodnocení FDB 62,9 % Hodnocení redakce
Foto © 2022 Columbia Pictures Industries, Inc. and TSG Entertainment II LLC. All Rights Reserved.

Režie Ruben Fleischer

Obsazení Tom Holland, Mark Wahlberg, Antonio Banderas, Sophia Taylor Ali, Steven Waddington, Alana Boden, Manuel de Blas

Délka 116 min.

Rok 2022

HBO neděle 16. 10. Můj TV program Satelitní televize: HBO MaxPack, HBO Standard, Komplet a Premium Internetová televize: HBO, Kombi+ HBO a Premium

Kompletní magazín se spoustou dalších článků najdete volně ke stažení na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC