Film / seriál

V pavučině superpuberty

V pavučině superpuberty
Skylink Live TV

Sledujte na HBO na skylink Live TV Sledovat

Dospívání není žádná legrace. Tím spíš když je člověk pavoučím superhrdinou. A chce, aby ho mezi sebe vzali superhrdinové – dospěláci. A ještě k tomu zjistí, že otec jeho dívky je superpadouch.

Adaptace komiksových příběhů o superhrdinech patří mezi nejvýdělečnější filmové produkty současnosti. Hlavní komiksové značky Marvel a DC přišly s nápadem, jak zisky ještě násobit: vytvářejí takzvaná univerza, v nichž se superhrdinové setkávají a zažívají společná i samostatná dobrodružství. Vzniká tak celá síť příběhů a figury se můžou používat v různých kontextech. Marvel v tomhle odvětví s přehledem vede. Kolektivní eskapády pouští do kin pod hlavičkou Avengers, samostatné filmy nebo série mají Iron Man, Thor, Captain America a další postavy. Celovečerní snímky takzvaného Marvel Cinematic Universe (MCU) už dohromady vydělaly přes třináct miliard dolarů.

Hlavním cílovým publikem filmů o superhrdinech jsou dospívající diváci, kteří ostatně tak jako tak stojí za většinou tržeb z kin. Studio Marvel se nicméně rozhodlo důsledněji podchytit mladší polovinu tohoto segmentu, publikum středoškolského věku. A právě na střední školu chodí Peter Parker, jejž před časem kousnutí geneticky modifikovaným pavoukem proměnilo ve Spider-Mana.

Příběh pavoučího hrdiny úspěšně kombinuje zábavné peripetie s nečekaně seriózním sociálním podtónem

Peter se na svoje technicky zaměřené gymnázium v newyorské čtvrti Queens vrací ze stáže u dospěláckých superhrdinů Avengers, konkrétně u Tonyho Starka – Iron Mana. Stark mu dal najevo, že jeho čas teprve přijde, špičkový pavoučí oblek mu nicméně ponechal. Peter se k nelibosti svého mentora pouští s mladickou zbrklostí do boje proti zločinu na vlastní pěst. Narazí přitom na nekalé rejdy jistého Adriana Toomese, jehož firmu kdysi Stark odstavil od důležité zakázky…

Peteru Parkerovi je teprve patnáct, ale Spider-Man: Homecoming není zdaleka jen pro patnáctileté. I starší diváci si rádi zavzpomínají na časy, kdy sami snili o tom, jak budou zachraňovat svět, ale přitom se styděli pozvat hezkou spolužačku na rande. Peter se holt musí popasovat s obojím. Film se na jeho snažení dívá shovívavýma očima a zejména prostřednictvím sarkastického Tonyho Starka ho shazuje, zároveň mu však dopřává i velkolepá sóla. Památná je například scéna, v níž Spider-Man zachrání své spolužáky včetně Liz, do níž je zakoukaný, z výtahu zaseklého ve 169 metrů vysokém Washingtonově monumentu.

Hlavní cílové skupině se film přibližuje důrazem na peripetie středoškolského života, motivem sociálních sítí nebo třeba obsazením populární mladé zpěvačky Zendayi do role jedné z Peterových spolužaček. Petera hraje idol dospívajících Tom Holland, který prokázal svoje kvality i v seriózních dramatech Nic nás nerozdělí nebo V srdci moře. Pro starší pak je největším překvapením postava Toomese s padoušskou přezdívkou Vulture (Sup). Jde o překvapivě a až nekomiksově realistického protivníka, který stojí i přes robotická křídla nohama pevně na zemi a v nelehké sociální realitě. Ke zločinu ho totiž nedohnaly obvyklé velikášské tendence a bažení po moci, nýbrž daleko věrohodnější potřeba zabezpečit rodinu. A ano, jeho dcerou je právě Liz…

Dialog mezi Vulturem a Spider-Manem, když Toomes veze Petera s Liz na školní ples, patří k nejsilnějším a nejvážnějším momentům filmu nezávisle na věku publika. Zábavy si pak diváci každého věku užijí u velkolepých akčních scén, jako je finále v hroutící se budově, nebo u odlehčených konverzací se starostlivou tetou May. Všechno je v tomhle univerzu na svém místě – včetně závěrečného náznaku dalšího pokračování marvelovské ságy.

Tom Holland

Rodák z Londýna se proslavil titulní rolí v muzikálu o chlapci posedlém baletem Billy Elliot. Zaujal také v dramatu Noční jízda nebo dobrodružné podívané Ztracené město Z. Má podepsanou smlouvu na minimálně dva další filmy se Spider-Manem.

Zajímavosti

Spider-Man: Homecoming se od jiných superhrdinských filmů liší tím, že jde v první řadě o příběh o dospívání. Režisér Jon Watts proto hercům pouštěl filmy klasika tohoto žánru Johna Hughese jako Snídaňový klub nebo Volný den Ferrise Buellera.

Představitel okřídleného padoucha Vulturea Michael Keaton má na létající postavy štěstí: dvakrát si zahrál Batmana (ve filmech Tima Burtona) a na Oscara byl nominován za dvojroli ve snímku Birdman („Ptačí muž“).

Koukněte i na

Spider-Man

První velkofilm o pavoučím muži vznikl v roce 2002. Režíroval ho mistr komediálních hororů Sam Raimi, hlavní role se ujal Tobey Maguire. Oba stáli i za pokračováními z let 2004 a 2007.

Spider-Man: Homecoming

Film / seriál
Hodnocení FDB 77,2 % Hodnocení redakce
Foto Profimedia.cz

Režie Jon Watts

Scénář John Francis Daley…

Obsazení Tom Holland, Marisa Tomei, Zendaya Coleman, Michael Keaton, Robert Downey, Bokeem Woodbine, Tony Revolori

Délka 133 min.

Rok 2017

HBO neděle 18. 3. Můj TV program Satelitní televize: HBO MaxPack, HBO Standard, Komplet a Premium Internetová televize: HBO, Kombi+ HBO a Premium

Kompletní magazín se spoustou dalších článků najdete volně ke stažení na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC