Film / seriál

Ve dvou se to lépe ničí

Ve dvou se to lépe ničí
Skylink Live TV

Sledujte na HBO2 na skylink Live TV Sledovat

Aby zastavil počínání šíleného vědce, musí novinář Eddie Brock spojit síly s mimozemskou entitou Venomem. Ten je další postavou komiksového vydavatelství Marvel, která se dočkala vlastního filmu.

Venom patří mezi ty komplexnější a méně jednoznačné marvelovské figury – a možná i proto byla jeho cesta do kin tak komplikovaná. V komiksech byl Venom mimozemským organismem, který na čas sloužil jako alternativní funkční oblek Petera Parkera alias Spider-Mana. S ním se později „rozešel“ a přimkl se k investigativnímu novináři Eddiemu Brockovi. Na velkém plátně se mihl už ve třetím spider-manovském dobrodružství z roku 2007. Samostatný Venomův snímek se odkládal kvůli tomu, že se sérii o Spider-Manovi nedařilo tak dobře, jak se očekávalo, a zároveň proto, že na některé marvelovské postavy mají práva jak filmová studia Marvel, tak konglomerát Sony. Obě společnosti se poslední dobou snaží takzvaná komiksová universa sladit dohromady.

Venom nakonec svůj snímek dostal ke kulatým „narozeninám“: v květnu 2018 uběhlo třicet let od chvíle, kdy se mimozemský tvor ocitl na stránkách komiksu. Protože ale universa sladěná ještě nejsou, ve filmu nakonec není ani stopy po Spider-Manovi. Venom se na Zemi „sveze“ s raketoplánem korporace Life Foundation miliardáře Carltona Drakea, mezi jehož plány patří osidlování cizích planet. Venom je takzvaný symbiont: organismus žijící (většinou) v souladu se svým hostitelem – člověkem, jehož schopnosti a povahu dokáže měnit.

Tom Hardy jako životní zkrachovalec i superhrdina užívající si své nečekaně nabyté schopnosti

Hostitelem se v tomto případě stane právě Eddie Brock, bývalý špičkový novinář s vlastní televizní show, který je však toho času na dlažbě. Před půl rokem si totiž dovolil položit Drakeovi pár nepříjemných otázek a přišel kvůli tomu o práci, o snoubenku Anne i o relativně spokojené živobytí. Když se Eddie spojí s Venomem, Drake mu začne jít po krku, protože chce „svého“ symbionta zpátky. Ve hře je navíc další symbiont Riot, který do středu dění míří z Malajsie, kde raketoplán ztroskotal.

Film Venom je prapodivným hybridem: k dlouho odkládanému vzniku se přidaly ještě potíže při natáčení, přetáčení a post­produkci, které výsledný tvar neustále pozměňovaly. Představitel Eddieho Brocka, herec Tom Hardy, tvrdí, že z filmu bylo vystřiženo možná až čtyřicet minut materiálu, který obsahoval některé z jeho nejoblíbenějších scén. Snímek nepředvídatelně střídá polohy: chvíli jde o jednoduchou akční sci-fi, pak otěže převezmou náročnější témata vědecké etiky a střetu dvou myslí v jednom těle, jindy přetahovaná mezi Eddiem a Venomem odkazuje na buddy movie, žánr komedií o nesourodé dvojici hrdinů…

Film sjednocuje hlavně výkon Toma Hardyho, který je stejně uvěřitelný jako životní zkrachovalec i coby superhrdina užívající si své nečekaně nabyté schopnosti. Hardy, známý spíše z akčních a napínavých podívaných (postapokalyptický Šílený Max: Zběsilá cesta, spolupráce s Christopherem Nolanem Dunkerk, Temný rytíř povstal či Počátek) nebo z rolí vyžadujících působivou muskulaturu (Bronson, Warrior), tu prokazuje málo viděný komediální talent a schopnost sebeironie. Velkým přínosem Venomovi je také kamera Matthewa Libatiquea (častý spolupracovník Darrena Aronofského), která se snaží ukázat San Francisco zase z jiných úhlů – a zároveň vzdát poctu slavným filmům, jež se v něm odehrávají. Například honička na motorce dá vzpomenout na podobnou scénu z Bullittova případu.

Venom celosvětově vydělal přes 850 milionů dolarů a Hardy podepsal smlouvu hned na dvě pokračování. Mimozemský symbiont se tedy nakonec nedočkal „jen“ vlastního filmu, nýbrž celé série.

Ruben Fleischer

Režisér a producent se k filmu dostal komplikovaně: vystudoval historii, pracoval jako programátor a pak točil klipy a reklamy. Debutoval hororovou komedií Zombieland, následovaly krimikomedie 30 minut nebo méně a Gangster Squad – Lovci mafie. Letos uvede pokračování Zombielandu.

Zajímavosti

Tom Hardy vzal roli Eddieho Brocka/Venoma, aby potěšil svého syna Louise, který je velký Venomův fanoušek. Syn herci později radil, jak má dvojroli ztvárnit.

Tom Hardy se na místech, kde se natáčelo, rád nechával strhnout k improvizacím. Patří k nim i scéna v restauraci, v níž se zchladí v akváriu pro humry.

Koukněte i na

Spider-Man 3

V kinech aktuálně běží už třetí série filmů o Spider-Manovi. Ve třetím díle té původní se Venom objevuje poprvé – právě jako „temné druhé já“ a později protihráč Pavoučího muže.

Temný rytíř povstal

Tom Hardy ve své další komiksové roli – tentokrát coby anarchistický padouch Bane ze stáje DC Comics. Ve třetím díle batmanovské trilogie Christophera Nolana čelil Christianu Baleovi.

Venom

Film / seriál
Hodnocení FDB 75,2 % Hodnocení redakce
Foto HBO2

Režie Ruben Fleischer

Scénář Jeff Pinkner, Scott Rosenberg…

Obsazení Tom Hardy, Michelle Williams, Riz Ahmed, Michelle Lee, Reid Scott, Mac Brandt, Jenny Slate

Délka 112 min.

Rok 2018

HBO2 úterý 30. 7. Můj TV program Satelitní televize: HBO MaxPack, HBO Standard, Komplet a Premium Internetová televize: HBO, Kombi+ HBO a Premium

Kompletní magazín se spoustou dalších článků najdete volně ke stažení na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC