Film / seriál

Návrat velkého Jima

Dobrodružný film Ježek Sonic
Skylink Live TV

Sledujte na HBO na skylink Live TV Sledovat

Filmy už netvoří producenti za těžkými dveřmi studií. Filmy dneska tvoří diváci. Ne, že by je natáčeli, ale síla jejich hlasu je taková, že jak si písknou, tak budou filmaři tancovat. A pokud ne, skončí špatně.

Vzpomínáte na Cats? Plánovaný hit, který měl v roce 2019 otřást světem? Když se dostaly na svět jejich první trailery, diváci z téměř celého světa se začali čertit, že herci, oděni v digitální kočičí chlupy, ouška a ocásky, vypadají úchylně. „Nikoliv!“ řekl si režisér Tom Hooper, ukolébán svými předchozími úspěchy a držel se své vize. Nedlouho na to se Cats staly propadákem, ze kterého si svět dělá krutou legraci doteď. 

Poslušný ježek

Takže když se tvůrci Ježka Sonica dostali do podobné situace, tedy vypustili do světa trailer a fanoušci prostřednictvím internetu otevřeli svá obrovská ústa, aby se začali vysmívat ježkově malým očím, zubům a vůbec zvláštním proporcím, režisér Jeff Fowler, předchozími úspěchy neukolébán, uctivě smeknul, vysvětlil producentům, že to sice bude stát nepěknou korunu, ale že pokud budou odmlouvat, skončí jako Cats, a ježka předělal.

Teď o tom ježkovi…

Celý projekt vznikl na motivy videohry, kde takový ježeček běhá a sbírá zlatá kolečka. Filmaři okolo toho pak vymysleli celý komplexní svět, sice nikterak nápaditý, ale takový, který pobaví dostatečně na to, abyste při tom nekoukali na telefon. I přes svou premisu ale nejde o typicky dětský film. Částečně jim stačit bude, ale pokud uvidíte v diváctvu převahu třicetiletých, je to tím, že na hře vyrůstali a zde si jen doplňují nenaplněné dětské fantazie. 

Jsem Koblihový Král, ochránce tohoto města

Veliký Jim

A pozor, ve filmu hraje Jim Carrey. Komik, který před pár lety začal mluvit spirituálně, zahalil se do hávu mystéria a přestal točit. Něco jako náš Jaroslav Dušek. Od roku 2016 prakticky ani ťuk. Jak se producentům podařilo přesvědčit ho do filmu, který je asi tak spirituální, jako videoklipy Taylor Swift, těžko odhadovat. Důležité je, že se to povedlo, Jim Carrey učinil veliký comeback a ať si o filmech na motivy videoher myslíte cokoliv, fakt, že Jim Carrey je velmistr oboru, neodpářete.

Už navždy?

Čím to je, že si diváci můžou diktovat, co chtějí? No, jednak teď mají dost silný hlas, díky internetu mohou dát celkem jasně najevo, co si myslí, plus audiovizuálního obsahu se produkuje tolik, že pokud se vám nelíbí nějaký film, můžete ho ve velkém bojkotovat a o nic nepřijdete. Pryč jsou doby, kdy Indiana Jones v kinech byl zlatý hřeb léta a pokud jste ho neviděli, byli jste loseři, pryč jsou doby, kdy zábavy na plátnech a obrazovkách bylo málo. Trh je nasycen a to, že studio přijde se superdrahým filmem plným superznámých hvězd, není žádná veliká událost. Tak si tu moc užívejte, dokud ji máte. 

Jeff Fowler

Původem animátor, později režisér. Ježek Sonic je jeho prvním celovečerním filmem, což je odvážné, vzhledem k rozměrům projektu. Dává ale smysl, že mu producenti takovou věc svěřili, v roce 2004 natočil (naanimoval) krátký film, který si vysloužil nominaci na Oscara. Držíme palce i do budoucna.

Ježek Sonic

Film / seriál
Hodnocení FDB 72,7 % Hodnocení redakce
Foto HBO, Profimedia.cz

Režie Jeff Fowler

Scénář Patrick Casey, Josh Miller…

Obsazení Jim Carrey, James Marsden, Tika Sumpter, Neal McDonough, Debs Howard, Leanne Lapp, Adam Pally

Délka 100 min.

Rok 2020

HBO neděle 8. 11. Můj TV program Satelitní televize: HBO MaxPack, HBO Standard, Komplet a Premium Internetová televize: HBO, Kombi+ HBO a Premium

Kompletní magazín se spoustou dalších článků najdete volně ke stažení na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC