Film / seriál

Od soumraku do úsvitu: Stmívá se na lepší časy!

Od soumraku do úsvitu
Skylink Live TV

Sledujte na AXN na skylink Live TV Sledovat

Robert Rodriguez se vrací k upírské gangsterce, kterou před lety natočil s Quentinem Tarantinem. V seriálové podobě ji vypráví znovu. A jinak!

Před lety na sobě nechal testovat experimentální léčiva, aby za získané peníze mohl dotočit svůj první film El Mariachi. Dnes má Robert Rodriguez za sebou více než dekádu úspěšné kariéry, hity jako Desperado, Sin City – město hříchu nebo Machete a loni konečně poslal do kin dlouho očekávané pokračování Sin City: Ženská, pro kterou bych vraždil. 
V texaském Austinu už dlouho funguje jeho vlastní filmové studio a nedávno rozjel také vlastní „rebelantskou“ kabelovku. Program složený z kung-fu fláků, akčních stříleček, krvavých béček a kultovních hororů vypadá jako nekonečná smyčka v hlavě Rodriguezova dobrého kamaráda Quentina Tarantina. Právě s ním tenhle režisér-rebel v polovině 90. let spáchal zábavnou upírskou gangsterku Od soumraku do úsvitu. A právě tu teď pro vlastní potřeby překopal do televizní seriálové podoby.  

Před soumrakem a po úsvitu

„Je to velká věc, protože jsem šéfem celé kabelovky,“ vysvětluje Rodriguez, v čem se jeho role liší od ostatních filmových režisérů, kteří se rozhodli věnovat svou energii seriálům a mini sériím. „Většinou se to dělá tak, že k seriálu, který jste pomohli vymyslet a realizovat, natočíte pilotní epizodu, abyste udali tón. Já jsem zatím natočil čtyři díly. K prvnímu jsem zároveň napsal scénář, aby bylo jasné, jak se seriál bude vyvíjet. Dostal jsem nápad, jak se odpíchnout od původního příběhu filmu Od soumraku do úsvitu, rozšířit ho a vyprávět, co se dělo předtím i potom.“ 
Film Od soumraku do úsvitu začíná útěkem bratrů Geckových před zákonem do Mexika, kde v motorkářském baru Ceckatý tornádo narazí na démonickou femme fatale Santánico Pandemonium – Salmu Hayek v černočerných bikinách s anakondou rozvlněnou na oblých křivkách, a pajzl plný latinskoamerických upírů. George Clooneyho a Quentina Tarantina v hlavních rolích seriálu vystřídali D. J. Cotrona a Zane Holtz. Místo Salmy se vlní populární mexická krasavice, herečka a zpěvačka Eiza González. Upírské havěti je tu pořád dost.    

Krvavý nový svět

„Už dlouho jsem se chtěl vrátit k původnímu příběhu právě proto, že se odehrává v Mexiku. Tenkrát šlo jenom o bar narvaný upíry. Jenže já jsem si říkal, co kdyby existoval nějaký kult, mayský mýtus a potvory, co sice vypadají jako upíři, ale ve skutečnosti jimi nejsou? Snažil jsem se tehdy alespoň naznačit, že se to odehrává v mnohem větším světě. A pak už jsem se k tomu nikdy pořádně nedostal,“ sděluje Rodriguez. Před začátkem 21. století přesto stihl napsat a vyprodukovat filmová pokračování Od soumraku do úsvitu 2 a Od soumraku do úsvitu 3: Katova dcera, určená přímo pro uvedení na videu. 
„Seriál se stal perfektní příležitostí celý příběh převyprávět, ale trochu jiným způsobem, který bude předcházet tomu, co se bude dít ve druhé řadě,“ pokračuje. „Osmým dílem se mytologie začíná rozšiřovat.“ Na první třináctku epizod příští rok naváže druhá třináctka, jež má potenciál být hodně překvapivá. K obrovským změnám ovšem dochází už během úvodní série. Postupně vychází najevo, že bratři, psanci Geckovi, nejsou jedinými hlavními hrdiny seriálu. Nebo spíše, že hlavními hrdiny tentokrát nejsou vůbec. „Od soumraku do úsvitu je krimi ságou s nadpřirozenými prvky, a to v každém dílu,“ zdůrazňuje Rodriguez. „Začíná to nenápadně, ale odhalení má o to větší sílu, protože vás svede.“ Jako Santánico Pandemonium. 

Od soumraku do úsvitu

Film / seriál
Hodnocení FDB 70 %
Foto AXN

Režie Robert Rodriguez, Joe Menendez, Eduardo Sánchez, Nick Copus

Obsazení D.J. Cotrona, Zane Holtz, Eiza Gonzalez, Madison Davenport, Brandon Soo Hoo, Wilmer Valderrama, Robert Patrick

Délka 45 min.

AXN středa 21. 1. Můj TV program Satelitní televize: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Komplet, Mini, Multi, Premium a Smart Internetová televize: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Kombi+ HBO, Mini, Multi, Premium a Smart

Kompletní magazín se spoustou dalších článků najdete volně ke stažení na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC