Film / seriál

Network

Network
Skylink Live TV

Sledujte na Film+ na skylink Live TV Sledovat

Senzace chtiví diváci se rádi podívají na cokoli, třeba i na sebevraždu v přímém přenosu.

Snímek z roku 1976 je dnes aktuálnější, než v době svého vzniku. Popisuje fungování televizních gigantů, kteří pro sledovanost neváhají udělat cokoli. Když má být zasloužilý moderátor Howard Beale odejit do důchodu, rozhodne se pro radikální krok. Ve vysílání oznámí, že spáchá sebevraždu v přímém přenosu. Zdá se vám to děsivé? Hlavní manažerka v tom vidí příležitost jako hrom, u obrazovek totiž mohou zasednout miliony diváků. Z Howarda je tak rázem největší hvězda v USA a svou „velkou“ příležitost se rozhodne nepromarnit…

Naplněné proroctví

Beale (Peter Finch) však představuje jen jednu dějovou linku. Příběh se ještě víc zaměřuje na Dianu Christensen (Faye Dunaway), která by možná sama byla schopná vraždit, kdyby tak zvedla sledovanost. Její protipól tvoří Max Schumacher (William Holden), manažer středního věku, jenž se stane Dianinou obětí a milencem, přesně v tomto pořadí.

V době uvedení se o Networku psalo jako o „pobuřující satiře“, nebo dokonce „mesiášské frašce“, dnes je to však prorocký snímek, který předběhl svou dobu o čtyři desetiletí. Svou zásluhu na tom má jistě geniální scénář, kdy se střídají exponované scény zaměřené na Bealeho a scény poměrně tiché, přesto také svým způsobem velmi dramatické, tedy scény s Dianou a Maxem. A pak je tu důraz na televizní zákulisí. Konečně jednou vznikl film, v němž můžete za kameru, doslova. S něčím podobným přišel nedávno například seriál Newsroom.

Oscarové žně

Film byl nominován na deset Oscarů, vyhrál čtyři (Finch, Dunaway, Straight a Chayefsky) a vyvolal dost debat o rozpadajících se hodnotách televize i televizní zábavy. Opět, jak aktuální… Skutečným klenotem tohoto snímku je Dunaway, posedlá sledovaností jako ďáblem. Když zavětří úspěch, zajiskří jí oči, slastně si olízne rty a okamžitě rozjíždí geniálně zvrácenou kampaň. Není divu, že si za svůj výkon odnesla pověstnou zlatou sošku. Podobně uhrančivě působí také Holdenův výkon jako producenta, v němž se právě bije Jekyll a Hyde. Je si vědom toho, že Diana může všechno zničit jen pro jediný den, ale zároveň je jí fascinován a přitahován. Popravdě, proč Oscara získala i Beatrice Straight za roli Maxovy manželky netušíme, ale pátrat po tom nebudeme.

Network je jednoduše filmovým klenotem, který by si zasloužil více naší pozornosti. Je to film, který jde až na dřeň, nebojí se absurdit, vypjatých situací, a právě tím je tak uhrančivý.

Zajímavost

Veškerá hudba, která ve filmu zazní, pochází z reklam a různých televizních znělek.

Network

Film / seriál
Hodnocení FDB 76,5 % Hodnocení redakce
Foto Film+

Režie Sidney Lumet

Scénář Paddy Chayefsky

Obsazení Faye Dunaway, William Holden, Peter Finch, Robert Duvall, Wesley Addy, Ned Beatty, Arthur Burghardt

Délka 121 min.

Rok 1976

Film+ čtvrtek 22. 11. Můj TV program Satelitní televize: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Komplet, Multi, Premium a Smart Internetová televize: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Kombi+ HBO, Multi, Premium a Smart

Kompletní magazín se spoustou dalších článků najdete volně ke stažení na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC