Film / seriál

Nervy, nervy, nervičky

Nervy, nervy, nervičky
Skylink Live TV

Sledujte na Film+ na skylink Live TV Sledovat

Taky byste občas nejraději s něčím praštili? Nebo dokonce do někoho? William Foster to udělá. Obojí!

Horké odpoledne, dopravní zácpa, nervózní řidiči kolem a vy jste přímo uprostřed toho všeho. Komu by v takové situaci „netekly nervy‟? Stačí prásknout dveřmi a jít prostě domů. Jen vás cestou nesmí nikdo ničím naštvat, ani maličko… Bohužel, William domů v klidu nedojde a začne si ulevovat od svého života plného stresu. Nejdřív baseballovou pálkou, pak nožem, občas pěstmi, a nakonec dojde i na zbraně. Volný pád je skvělý thriller o člověku, kterého rozhodně nikdo nechce potkat, ale občas bychom se jím rádi stali všichni. Alespoň na jeden den.

Volný pád je výborný psychologický snímek a Douglas v roli agresivního chlapíka se smutnou duší je také skvělý

Hlavní role se ujal, jak mnozí z vás víte, dnes už legendární Michael Douglas. Představuje v ní muže, jenž měl slibně rozjetou kariéru, manželku a dítě, každé ráno úplně stejně vycházelo slunce a jeho poklidný život nic nenarušovalo. Až později se dozvíme, že vše tak krásně zalité sluncem vždycky nebylo a občasným výbuchům vzteku musel čelit již v minulosti, což vyústilo v rozvod a zákaz styku se synem. Inu, nikdy není vše takové, jak se na první pohled jeví.

Dobře rozjetá mašina

Režisér Joel Schumacher hned úvodní scénou odkazuje na Felliniho snímek Osm a půl, ale místo vznášejícího se hlavního hrdiny, ten Schumacherův vystoupí z auta a začíná se „procházet‟ po Los Angeles. Zpočátku nevíme ani jak se jmenuje, pro policisty se brzy stane známým jako D-FENS, jelikož právě toto slovo má napsáno na poznávací značce svého auta. Jméno je to více než symbolické, jelikož defense v angličtině znamená obrana. Ve Volném pádu ale jde spíš o jakousi domobranu utrženou ze řetězu a není hned úplně snadné rozhodnout, co vlastně hlavní hrdina brání.

Jeho divoké počínání samozřejmě nemůže ujít policii, která je vždy o krok pozadu za běsnícím chlapíkem, který na sebe upoutá pozornost celého města. V podstatě kráčejí muži zákona za ním a pouze evidují škody, které napáchal. Celému vyšetřování velí policista (Robert Duvall), který je shodou okolností poslední den v práci a doufá, že bude mít klid. Tuto představu mu William doslova a do písmene rozbije. Obě postavy k sobě mají přitom velmi blízko – také policista se cítí být zbytečný a zastaralý. Jeho nadřízený důstojník ho označuje dokonce za nemocného. Celý příběh stojí na konfrontaci Douglase a Duvalla ‒ konfrontaci dvou mužů, kteří jsou vystaveni stejným tlakům, ale každý reaguje a brání se jinak.

Pozornějším divákům neujde, že Douglasův hněv se vždy obrací proti menšinám, a tak se už po premiéře objevily kritiky, že Volný pád je rasistický snímek. My raději uvažujeme tak, že je to odraz skutečných pocitů mnoha lidí, kteří nechápou, jak moc je ovlivnily politické a ekonomické filozofie, a dopouští se pak fatálních chyb. Navíc, projdete-li se po L. A., malé obchůdky a okrajové čtvrti prostě obývají hlavně menšiny.

Zajímavost

Filmem se při natáčení videoklipu ke skladbě Walk inspirovala kapela Foo Fighters.

Volný pád

Film / seriál
Hodnocení FDB 84,6 % Hodnocení redakce
Foto Film+

Režie Joel Schumacher

Scénář Ebbe Roe Smith

Obsazení Michael Douglas, Robert Duvall, Barbara Hershey, Rachel Ticotin, Tuesday Weld, Frederic Forrest, Lois Smith

Délka 112 min.

Rok 1992

Film+ sobota 23. 11. Můj TV program Satelitní televize: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Komplet, Multi, Premium a Smart Internetová televize: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Kombi+ HBO, Multi, Premium a Smart

Kompletní magazín se spoustou dalších článků najdete volně ke stažení na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC