Film / seriál

Nejraději bych tě… zabil

Thriller Americké psycho
Skylink Live TV

Sledujte na Film+ na skylink Live TV Sledovat

Každý má své koníčky, někdo vyšívá, někdo zahrádkaří, někdo sportuje a někdo rád vraždí.

Dnes již kultovní thriller Americké psycho s prvky hororu vás seznámí s mladým ambiciózním finančníkem Patrickem Batemanem (Christian Bale), který je ztělesněním amerického úspěchu. Je odvážný, vtipný, někdy trochu arogantní, ale pro ženy velmi přitažlivý. Má jen jedinou chybičku, že ho vyloženě baví zabíjet. Film vznikl podle úspěšné románové předlohy Eastona Ellise a je plný kontrastů. Největší protiklady spojuje v jedné osobě Patrick, který je trochu novodobým Jekyllem a Hydem.   

Mužské ego především

Záliba v brutálních vraždách není běžný koníček. I když u některých obchodníků bychom jejich strategie s těmi vražednými asi porovnávat mohli. Jen jejich „oběti“ krvácí finančně a „umírají“ klidně celé firmy. Americké psycho ukazuje tu nejdrsnější podobu mužského světa, když padnou veškeré zábrany a stávají se z nich znovu lovci. Akorát místo zvěře loví lidi. 

Rád se zabývám ženami. Věděli jste, že jsem naprosto šílený?
Patrick Bateman se stává ztělesněním toho nejdivočejšího a nejbrutálnějšího, co v člověku může být ukryto. Možná může působit zvláštně, že se režie takového snímku ujala žena, ale vlastně je to dobře. Dravý svět mladých obchodníků, kteří poměřují svá ega a důležitost vizitkami (každá maličkost je podstatná, velikost písma i gramáž papíru), vidí Mary Harron velmi cynicky, ale možná právě proto bez jakýchkoli skrupulí. Můžete tak sledovat, jak se Patrick každé ráno pečlivě připravuje v koupelně, jak o sebe dbá a nepodcení jedinou maličkost v dokonalém vzhledu. Už tato pečlivost naznačuje, že pod dokonalým zevnějškem se bude ukrývat něco hrozivého. 

Smutné je, že celou dobu sledujete svět plný mužů, kteří si mohou dovolit stoly v těch nejvyhlášenějších restauracích, v práci jsou veledůležití, ale jejich největším trápením je, že vlastně nejsou pro nikoho vůbec důležití. Možná kvůli tomu se Patrick začne chovat tak děsivě. Navíc se s každou další vraždou stává stále závislejším na násilí a krvi. A tady je nutné ocenit výkon Christiana Balea, který se šílenství, jemuž jeho postava propadá, zjevně vůbec nebránil. Jestliže je svět kolem něho zcela uniformní, on v žádném případě do žádné škatulky nezapadá. V tom také spočívá jeho přitažlivost pro ženy. Je pohledný, vždy elegantní, očividně má dostatek peněz, ale je na něm něco zvláštního. Co, to dámy poznají, jakmile s ním zůstanou o samotě. 

Americké psycho není film pro slabé žaludky, pokud byste však četli předlohu, filmová verze je poměrně „učesaná“. Některé scény jsou i přesto tak absurdně brutální, že mohou v jistou chvíli působit dokonce komicky. Ale ať už je vše skutečné, nebo Patrick jen totálně zešílel, tím nejděsivějším je, kam až se člověk může dostat při honbě za úspěchem a výjimečností. 

Americké psycho

Film / seriál
Hodnocení FDB 66,8 % Hodnocení redakce
Foto Film+

Režie Mary Harron

Scénář Mary Harron, Guinevere Turner

Obsazení Christian Bale, Willem Dafoe, Jared Leto, Samantha Mathis, Chloë Sevigny, Reese Witherspoon, Josh Lucas

Délka 102 min.

Rok 2000

Film+ čtvrtek 10. 9. Můj TV program Satelitní televize: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Komplet, Multi, Premium a Smart Internetová televize: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Kombi+ HBO, Multi, Premium a Smart

Kompletní magazín se spoustou dalších článků najdete volně ke stažení na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC