Film / seriál

Nejlepší lék? Žena!

Nejlepší lék? Žena!
Skylink Live TV

Sledujte na AMC na skylink Live TV Sledovat

Krizí v manželství si projde spousta párů. Vše je pak ještě těžší, když musí rodiče pohřbít své dítě. Lze pak ještě najít společnou řeč?

Tragikomický příběh manželů Douga a Lois, kteří pochovali svou jedinou dceru, je opravdu ze života. Jak teď spolu mají žít? O čem si mají povídat? Postupně je sžírá stereotyp i smutek a jeden druhému se stále víc vzdalují. Samota je trápí, ale nedokážou o tom mluvit. Až jednoho dne musí Doug odjet na služební cestu, kde se výřečné prostitutce Mallory podaří něco neuvěřitelného – probudí ho k životu.

Doug (James Gandolfini) jede do New Orleans nejen kvůli práci, potřebuje na chvíli vypadnout z domu, od ženy, od svých problémů. V noci se toulá po barech a hledá spřízněnou duši trochu paradoxně mezi striptérkami. Nechce však sex. Chce pouze s někým mluvit. Myslí si o sobě, že je blázen, jenže narazí na mnohem většího šílence, na Mallory (Kristen Stewart). Je to mladá dívka, přesto je velmi cynická, znavená životem, trochu nepřátelská a zároveň zranitelná. Doug se ji rozhodne ujmout, nabídne jí 100 dolarů denně, aby si měl s kým povídat a o koho se starat.

Myslíte si, že víte, kam to všechno povede? Tak pozorně sledujte, protože tento film nabízí mnohé, ale stereotypní zápletky to nejsou. Scénář Kena Hixona se záměrně vyhýbá většině klasických dialogů, rozhovorům na očekávaná témata i morálním poučkám. Jedním z překvapení je také postava tiché Lois (Melissa Leo), která se roky utápí v depresi a odmítá opustit dům. Když však Doug přijde s tím, že prodá firmu a navrhne své ženě, aby žili v New Orleans, najde v sobě odvahu odjet za ním a minulost nechat za sebou.

Jaká je to úleva pro diváka, když Lois nezačne běsnit, koho si to její muž přivedl domů, ale naopak se v ní probudí mateřský instinkt a chce mladé dívce pomoci, byť jí je to proti srsti. A další pozitivum, Stewart není žádná porcelánová kráska z Twilight, je to prostě teenager, takže má třebas kromě výkyvů nálad i problémy s pletí.

Svět podle Mallory je úchvatným komorním dramatem tří lidí, kteří zdánlivě nemají nic společného. Zvláště postavu Douga si rychle oblíbíte, tento „medvěd“ je totiž srdcem celého filmu. I když působí jako obrovitý drsňák, je plný citů i něhy a jen díky němu v sobě najdou něco dobrého také jeho dvě partnerky. K podmanivé, až trochu tajemné atmosféře přispívá také lokace do New Orleans. Především noční ulice vytvářejí kontrast mezi umělým veselím a osamělostí a v mnohém připomínají spíše Las Vegas.

Co se přesně v Dougově domě odehraje, vám neprozradíme. Snad jen to, že ani jedna postava není až do konce úplně čitelná, předvídatelná ve svém jednání, což je vlastnost, kterou mají dobré a poctivé filmy.

Zajímavost:
Kristen Stewart poprvé četla scénář, když jí bylo 16 let a oficiálně byla obsazena v 17. Produkce začala až poté, co oslavila 18 let.

Svět podle Mallory

Film / seriál
Hodnocení FDB 73,9 % Hodnocení redakce
Foto AMC

Režie Jake Scott

Scénář Ken Hixon

Obsazení Kristen Stewart, James Gandolfini, Melissa Leo, Joe Chrest, Ally Sheedy, Lance E. Nichols, Kathy Lamkin

Délka 110 min.

Rok 2010

AMC pondělí 9. 10. Můj TV program Satelitní televize: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Komplet, Multi a Premium Internetová televize: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Kombi+ HBO, Multi a Premium

Kompletní magazín se spoustou dalších článků najdete volně ke stažení na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC