Film / seriál

Nebožtíci přejí lásce

Nebožtíci přejí lásce
Skylink Live TV

Sledujte na AMC na skylink Live TV Sledovat

Smrt a láska jsou si dost podobné. Nevěříte? Tak za prvé, přicházejí náhle a bez ohlášení.

Za druhé, mají zvláštní smysl pro humor, protože dokážou spolupracovat a spojovat lidi téměř z jiných vesmírů. No a za třetí samozřejmě inspirují filmaře. Proč o tom mluvím? Protože všechny tyto tři roviny se propojují ve filmu Nebožtíci přejí lásce režiséra Billyho Wildera. Ten popisuje příběh šviháka ztvárněného Jackem Lemmonem, který musí odcestovat do Evropy, aby se postaral o poslední záležitosti právě zemřelého otce. Po příjezdu zjistí, že jeho tatík nebyl žádný svatoušek, ba co víc, pořídil mu něco jako nevlastní sestřičku. Místo toho, aby Jack dostál smutným povinnostem, rozehrává se veselý milostný příběh.

Obraz první – láska

Všechno začalo před více než deseti lety, kdy se americký magnát Wendell Armbruster starší rozhodl strávit měsíc v hotelu Grand Hotel Excelsior, kde si mohl dopřávat radioaktivní bahenní koupele vhodné na artritidu, dnu i potenci. Zjevně to byly koupele zázračné, protože vše léčily a Wendellovi se v Itálii začala zapalovat lýtka. Deset let se tu totiž každý rok setkával se svou tajnou britskou milenkou.

Obraz druhý – smrt

Na to okamžitě po příjezdu přijde Wendell Armbruster mladší, když chce vyzvednout tělo svého zesnulého otce. Jenže ve fiatu, s nímž havaroval a zdemoloval tak jednu vinici, neseděl sám. Byla tam s ním i jeho milenka, která také zahynula, a tak se Wendell setká s její dcerou Pamelou. Z počátku to vypadá, že ti dva se dřív zabijí, než by spolu prohodili vlídného slova.

Obraz třetí – Itálie

Jenže Itálie je země vášní i zmatků. A tak má Wendell problém najít vůbec vhodnou rakev. Pak zase přes siestu sehnat pohřebáky a nakonec zjistí, že obě těla byla ukradena majitelem při nehodě poničené vinice, který se nyní dožaduje dvou milionů lir náhrady. Ale! Itálie je také zemí lásky, proto se místní obyvatelé rozhodnou, že Wendellovi a Pamele ukážou rodiče v tom nejlepším světle. Připraví tedy dvojici pozůstalých takové malé líbánky, podobné, jaké zde prožívali Wendellův otec a Pamelina matka. A samozřejmě veškerá zášť i zloba jsou v tahu a zůstává jen láska, láska a samá láska.

Happy End

Wilder byl zkušený režisér i scenárista, vždyť je podepsaný pod takovými trháky jako třeba legendární Někdo to rád horké (1959). A tak není divu, že i Nebožtíci patří k vynikajícím komediím. Můžete se těšit na skvěle vyvážený poměr humorných, šílených a dojemných scén. Navíc Jack Lemmon a Juliet Mills nebyli žádná herecká ořezávátka, ale zkušené hollywoodské hvězdy, které přesně věděly, co se divákům bude líbit. Natočit opravdu zábavnou a přitom chytrou komedii je opravdové umění a Wilder patřil v tomto oboru ke špičkám.

Navíc nádherné horoucí prostředí dovolenkové Itálie s notnou dávkou temperamentu místních jen dokresluje už tak výbornou atmosféru. Tohle je komedie, která patří ke zlatému fondu americké kinematografie.

Zajímavost

Americký filmový institut zahrnul tuto komedii mezi Top 100 nejzábavnějších amerických filmů.

Nebožtíci přejí lásce

Film / seriál
Hodnocení FDB 87,4 % Hodnocení redakce
Foto AMC

Režie Billy Wilder

Scénář Billy Wilder, I.A.L. Diamond, Samuel A. Taylor (divadelní hra)

Obsazení Jack Lemmon, Juliet Mills, Clive Revill, Guidarino Guidi, Edward Andrews, Gianfranco Barra, Franco Angrisano

Délka 144 min.

Rok 1972

AMC pondělí 11. 2. Můj TV program Satelitní televize: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Komplet, Multi a Premium Internetová televize: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Kombi+ HBO, Multi a Premium

Kompletní magazín se spoustou dalších článků najdete volně ke stažení na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC