Film / seriál

Náš vůdce: Když se experiment zvrtne

Náš vůdce
Skylink Live TV

Sledujte na FilmBox Extra HD na skylink Live TV Sledovat

Že byste se nikdy nenechali zmanipulovat do násilí na nevinných lidech, za žádných okolností neoblékli černou uniformu s umrlčí lebkou? To si jedna třída středoškoláků myslela také.

V roce 1967 to v Americe vřelo. Vrcholil boj za zrovnoprávnění lidí tmavé pleti i proti válce ve Vietnamu. Nositeli společenských změn byli mladí lidé, kteří si nechali růst demonstrativně dlouhé vlasy a žili verše Boba Dylana nebo Jima Morrisona. Květinová mládež těžko mohla pochopit, jak se generace jejich rodičů a prarodičů mohly dobrovolně vydat v nesvobodu a ve jménu nějakých absurdit páchat strašlivé zločiny.
 
Větou „my bychom tohle nikdy neudělali“ odbyla Rona Jonese i jeho třída, učiteli však zněla povrchně a povýšeně. Svým žákům na střední škole v kalifornském Palo Altu se rozhodl dokázat, že každý je všeho schopný. Příští hodina proto připomínala spíš vojenský výcvikový tábor. Jones nařídil, že všichni musí sedět rovně a plně se soustředit na látku. Kdo nespolupracoval nebo se Jonesově autoritativnímu vystupování smál, byl potrestán dalšími úkoly a zesměšněním. 
 

Jak vzniká fanatická vlna

Učitele překvapilo, jak rychle se nový režim ujal, a rozhodl se pokračovat. Před další hodinou po třídě rozvěsil plakáty s heslem „Síla disciplínou, síla společenstvím, síla akcí, síla hrdostí.“ Třída už není bandou znechucených puberťáků, řekl svým žákům, ale hnutím jménem Třetí vlna. Venkovní svět upadá do sobectví a chaosu, ale oni jej zachrání, jsou k tomu vyvoleni. Ve škole i mimo ni se budou zdravit zdviženou paží.
 
Třída se přitom proti Jonesovi nevzbouřila, na třetí hodinu experimentu naopak přišli noví studenti a ještě ten večer hnutí narostlo na 200 členů. Všichni dostali členské průkazy a úkoly, například kreslení plakátů či bránění ostatním studentům ve vstupu na Jonesovy hodiny. Učitel se nestačil divit, když za ním studenti sami od sebe začali chodit a hlásit přestupky svých spolužáků proti pravidlům hnutí. 
 
Čtvrtý den experimentu jim oznámil, že jsou součástí celoamerického hnutí, které následující den veřejně oznámí svoji existenci a lídra, kandidáta na prezidenta. Nadšení žáci tedy připravili velké shromáždění ve školní tělocvičně a poslušně čekali na svého vůdce. Jak to dopadlo, se dozvíte ve filmu, který v září vysílá stanice FilmBox, podobných pokusů každopádně proběhla celá řada.

Náš vůdce

Film / seriál
Hodnocení FDB 78,3 %
Foto Profimedia.cz

Režie Dennis Gansel

Obsazení Jürgen Vogel, Frederick Lau, Max Riemelt, Jennifer Ulrich, Christiane Paul, Elyas M‘Barek, Jacob Matschenz, Max Mauff, Cristina do Rego, Ferdinand Schmidt-Modrow, Amelie Kiefer, Odine Johne

Délka 110 min.

Kompletní magazín se spoustou dalších článků najdete volně ke stažení na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC