Film / seriál

Naděje tam, kde vše ostatní zemřelo

Šrám – historické drama
Skylink Live TV

Sledujte na Film Europe HD na skylink Live TV Sledovat

Film o nevyzpytatelnosti lidských osudů, tragickém údělu arménského národa za první světové války a odhodlaní muže, který se rozhodne vzdorovat všem myslitelným překážkám.

Chtěli byste si vyzkoušet projekci filmů, jaké lákají davy na velké filmové festivaly ve francouzské Nice, italských Benátkách nebo třeba v Karlových Varech? Není nic jednoduššího, stačí zhlédnout snímek Šrám, který na osudech obyčejné arménské rodiny zobrazuje důsledky turecké genocidní politiky za první světové války. Epický příběh muže, který pátrá po své ztracené rodině napříč celým světem, neláká na jména hollywoodských hvězd či nákladné filmové triky. Místo toho přináší silný lidský příběh, exotickou výpravu a skvělé herecké výkony. Hlavní role se ujal stále populárnější Tahar Rahim, který si vydobyl uznání ztvárněním postavy sériového vraha v britském krimiseriálu Had nebo rolí obviněného v dramatu Mauritánec: Deník z Guantánama. Není divu, že byl Šrám v roce 2014 zařazen do hlavní soutěže benátského filmového festivalu. 

Historická exkurze

Genocida není lehké téma. Ta turecká vůči Arménům budí prudké emoce dodnes. Přesto je potřeba si její okolnosti i důsledky připomínat. Za první světové války se slábnoucí Osmanská říše rozhodla postavit po bok Německa a Rakouska-Uherska. Když v roce 1915 prohrála na arménském území bitvu u Sarikamiše s Rusy, Turci označili za hlavní příčinu porážky kolaboraci Arménů s nepřítelem. Odplatou bylo masové vyvražďování a deportace do koncentračního tábora v Aleppu, kterému podlehly 1 až 2 miliony Arménů. Chladná statistika v sobě skrývá bezpočet tragických lidských příběhů. Jedním z nich je i osud rodiny kováře Nazareta Manukiana.

Prohledejte bordely. Jsou plné našich dcer a sester!

Velké dějiny 

Kovář Nazaret provozuje malou dílničku, která živí jeho milující manželku a dvě nadané dcery – dvojčata. Jedné noci však velké dějiny zaklepou i na dveře jeho domu. Je odveden do armády. Spolu s dalšími Armény má za úkol v nehostinné poušti stavět silnice. V nelidských podmínkách, ve spalujícím vedru, bez dostatku jídla a pití mnozí podlehnou. Ti nejsilnější jsou pak povražděni tureckými četami hrdlořezů. Nazaret zázrakem přežije, ale v důsledku zranění oněmí. Jeho strastiplná pouť plná beznaděje a zoufalství jej připraví o víru v Boha. Teprve lidský soucit a zpráva, že jeho dcery pravděpodobně přežily turecké běsnění, mu dají důvod opět žít. Nazaret je odhodlán najít dívky za každou cenu, i kdyby žily na opačném konci světa. Jeho mnohaletá pouť sestává ze stovek setkání, stop, zklamání i nových nadějí, jeho vůle najít, co hledá, je však nezlomná.

Zkušený filmař

Duchovním otcem Šrámu je německý režisér Fatih Akin, který se narodil v Hamburku jako syn tureckých přistěhovalců v roce 1973. Akin je považován za jednoho z nejtalentovanějších režisérů své generace. Důkazem je řada cen z nejvýznamnějších filmových festivalů v Cannes, Benátkách i na Berlinale, kde získal Zlatého medvěda za nejlepší film (Proti zdi) o vyhrocených osudech tureckých imigrantů v Německu. Tento motiv rozvinul i v následném filmu Na druhé straně. Podílel se také na povídkovém filmu New Yorku, miluji Tě!. Zatím posledním dílem, které představil veřejnosti, je drama U Zlaté rukavice o sériovém vrahovi hamburských prostitutek. Snímek Šrám nelze brát jako doslovnou omluvu Arménům, svou pravdivostí, účastenstvím s osudy nevinných obětí a naléhavostí však vyznívá jako humanistický apel, který se staví proti jakékoliv formě násilí, ať už je jeho původcem kdokoliv, nevyjímaje vlastní národ.  

Tahar Rahim (* 4. července 1981)

Je jedním z nejvyhledávanějších francouzských herců. Studoval na fakultě Paula Valéryho v Montpellier i v Laboratoire de l'acteur, uměleckém ateliéru vytvořeném Hélène Zidi-Chéruy. Během studií v Montpellier se seznámil s režisérem Cyrilem Mennegunem, který jej obsadil do na festivalech oceňovaného fiktivního autobiografického dokumentu Tahar, l'étudiant. První menší filmová role přišla v roce 2006 v hororu Uvnitř, zahrál si i v seriálu La Commune. Do povědomí se dostal díky hlavní roli v kriminálce Prorok. Naposledy jsme ho mohli vidět v hlavní roli thrilleru o neprávem vězněném muži Mauritánec: Deník z Guantánama.

Šrám

Film / seriál
Hodnocení FDB 65 % Hodnocení redakce
Foto Film Europe

Režie Fatih Akin

Obsazení Tahar Rahim, Simon Abkarian, Makram Khoury, Hindi Zahra, Kevork Malikyan, Bartu Küçükçaglayan, Zein Fakhoury

Délka 138 min.

Rok 2014

Film Europe HD středa 24. 8. Můj TV program Satelitní televize: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Komplet, Multi a Premium Internetová televize: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Kombi+ HBO, Multi a Premium

Kompletní magazín se spoustou dalších článků najdete volně ke stažení na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC