Film / seriál

Na stopě spiknutí

Na odstřel
Skylink Live TV

Sledujte na FilmBox Premium HD na skylink Live TV Sledovat

Byla smrt kongresmanovy asistentky opravdu sebevražda, anebo se za ní skrývá něco víc? Neúnavnému reportérovi Calovi se na případu mrtvé dívky něco nezdá a brzy se potvrdí, že ho instinkt opět nezklamal.

Příběh začíná dvěma podivnými vraždami poslíčka s pizzou a ztroskotalého feťáka, o kterých chce napsat článek Cal McAffrey, zkušený reportér deníku The Washington Globe. Vedle toho jej zajímá také případ údajné sebevraždy asistentky kongresmana Collinse, se kterým se léta přátelí. Když nečekaně najde pojítko mezi těmito zdánlivě nesouvisejícími úmrtími, je mu jasné, že je na stopě něčeho velkého. Společně s mladou kolegyní Dellou se snaží odhalit, kdo za zločiny stojí a co tím sleduje. Čím blíž pravdě jsou, tím víc se oba vystavují nebezpečí.

Kongresmana, okolo nějž se děj točí, ztvárňuje Ben Affleck, ale filmu ve skutečnosti kraluje Russell Crowe jako nebojácný reportér Cal. Vyšetřujícího detektiva si zahrál už v několika filmech, například v Americkém gangsterovi, L. A. – Přísně tajné anebo Správných chlapech, s podobnými charaktery má tedy zkušenost a role poctivého hledače pravdy mu sedí.

S Calem spolupracuje Rachel McAdams (Půlnoc v Paříži) v roli začínající a ctižádostivé reportérky Delly, a sestavu doplňují ještě Robin Wright (Dům z karet) jako kongresmanova žena Annie, kterou Cal kdysi miloval, a Helen Mirren (Královna) v roli šéfredaktorky. Vážená britská herečka tu ukazuje, že není jen distingovanou dámou, za kterou je díky své nejznámější roli královny Alžběty II. považována: „Helen byla úžasná – hlavně když musela říkat sprostá slova, která jí předepisoval scénář,“ potvrdil Crowe.

Režisér Kevin Macdonald má za sebou slušnou řádku hraných i dokumentárních filmů. Jeho debut Jednoho zářijového dne, který mapuje události únosu členů izraelské olympijské výpravy na OH v Mnichově, získal Oscara za nejlepší dokument. Macdonaldův záběr je široký a další dokumenty věnoval např. Micku Jaggerovi, Bobu Marleymu či britským horolezcům v Andách. Poslední skotský král, režisérův hraný debut, získal řadu ocenění včetně Oscara pro hlavního představitele, Foresta Whitakera.

I když je film Na odstřel fikcí, divák má díky dokumentaristické nátuře režiséra možnost nahlédnout nejen do práce investigativních novinářů, ale také do pletich ve washingtonské politice. „Vždycky jsem rád šel do hloubky, odkrýval skutečnosti, které by lidé raději zamlčeli, a nakonec si udělal vlastní obrázek reality. Baví mě, že se cítím jako lovec pokladů,“ vysvětlil Macdonald svůj způsob točení, který je dle něj v mnohém podobný investigativní žurnalistice.

Verdikt

Na odstřel je napínavý detektivní thriller, kterému nechybí akce, napětí ani vypointovaný závěr. Russell Crowe je jako vždycky sympaticky ošuntělý a jeho snahu odhalit pravdu budete sledovat se zatajeným dechem.
Více najdete v tabletovém magazínu, který je dostupný pro iOS a Android, nebo pro PC.

Na odstřel

Film / seriál
Hodnocení FDB 72,8 %
Foto Universal

Režie Kevin Macdonald

Scénář Matthew Michael Carnahan, Tony Gilroy, Billy Ray…

Obsazení Rachel McAdams, Ben Affleck, Russell Crowe, Jason Bateman, Robin Wright, Helen Mirren, Viola Davis

Délka 127 min.

Kompletní magazín se spoustou dalších článků najdete volně ke stažení na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC