Film / seriál

Mrazivá hra s umělou kráskou

Ex Machina – mysteriózní sci-fi
Skylink Live TV

Sledujte na AMC na skylink Live TV Sledovat

Tenhle film za devět let od svého vzniku uzrál jako perfektně naložení utopenci v lednici. Příběh o fatálním experimentu s umělou inteligencí nebyl nikdy aktuálnější.

Pokud se o Elonu Muskovi hovoří jako o novátorovi v byznysu a průmyslu, mohlo by se o scenáristovi a režisérovi Alexi Garlandovi mluvit jako o vizionáři ve světě filmu. A to právě díky jeho snímku Ex Machina, který na aktuálně propírané téma umělé inteligence natočil v roce 2014. Již tehdy dobře věděl, že netočí příběh z příštího století, ale z blízké budoucnosti. Když se ho totiž zeptali, v jaké době se Ex Machina odehrává, překvapil hláškou: „Za deset minut.“ A logicky dovysvětlil: „Pokud zítra někdo jako Google či Apple oznámí, že vyrobili Avu, budeme všichni překvapeni. Ale neměli bychom být.“

Tady něco nehraje

Ona Ava je robotická dívka, kterou stvořil geniální vědec Nathan. Boháč, který vlastní firmu na zpracování internetových dat, sám ukrytý v honosném, technologiemi prošpikovaném sídle v divoké přírodě, kam se člověk dostane jen vrtulníkem. Tam za ním míří i Caleb, který vyhrál firemní soutěž – týdenní pobyt u svého zaměstnavatele. Na začátku to vypadá na idylu, odpočinek se sympatickým šéfem, daleko od lidí, pokec a relax. Nejen s Nathanem, ale i s Avou, pohlednou dívčí tváří s průhledným robotickým tělem. Ovšem jestliže už hypermoderní stavba ze skla a betonu začne zasévat do příběhu jistou dávku znepokojení, Ava ji jedinou hláškou dokáže změnit v tsunami – v kamerami nestřežené chvíli Caleba varuje, že Nathan není tím, za koho se vydává a mladý programátor by se před ním měl držet na pozoru. Od této chvíle ústřední trojice stupňuje napětí, které od jinak komorního příběhu nedovolí nikomu odtrhnout oči.

Navrhnul jsi Avu podle profilu na mejch pornostránkách?

Falešní kamarádi

Alex Garland, který Ex Machinou v roce 2014 debutoval coby režisér, platil do té doby za scenáristické eso. Napsal sci-fi hity 28 dní poté, Sunshine, Neopouštěj mě a Dredd. Samozřejmě si pak napsal i Ex Machinu. Zaujalo ho ale nejen téma umělé inteligence a jejího vztahu k lidskému vědomí. „Další věc, která mě zajímala, byl způsob, jakým se prezentují technologické společnosti. Proto Nathan mluví známým, kamarádským způsobem, hodně používá slova jako kámo a brácho. Měl jsem pocit, že právě tak se nám někdy tyhle společnosti prezentují, jako bychom byli tak trochu kamarádi – nejsem žádná technologická firma, ve skutečnosti jsem tvůj přítel, poflakujeme se spolu jen tak v baru nebo na pláži, zároveň tě ale stáhnu o spoustu peněz a vezmu si všechna tvoje data,“ řekl Garland v rozhovoru pro kulturní web NPR.

Hvězdná trojka

Kromě třaskavého tématu měl Garland čich i na působivé herecké obsazení. Oscar Isaac, Američan s guatemalskými kořeny v Ex Machině beze zbytku ztvárnil již zmíněného reprezentanta technologického giganta a od té doby patří k hvězdám posledních Star Wars či Duny. Jeho protihráčem je Ir Domhnall Gleeson, který na sebe upozornil především romantickým příběhem Lásky čas, a s kolegou Isaacem se potkával při natáčení Hvězdných válek. Ústřední trojlístek pak doplnil švédský herecký talent Alicia Vikander, po Angelině Jolie nová Lara Croft z Tomb Raideru nebo Kateřina Parrová z letošního historického hitu Královnin gambit, který osobně uvedla na letošním karlovarském festivalu.

Oscar Isaac (* 9. března 1979)

Narodil se sice v Guatemale, ale krátce poté se rodina přestěhovala do Miami, kde také později vystudoval herectví. Po několika roličkách ve filmu i v seriálech se mu v roce 2009 podařilo prosadit v mystické Agoře, díky níž si následující rok zahrál po boku Russella Crowea v Robinu Hoodovi. Dnes ho známe jako Poa Damerona ze Star Wars, kterého právě Isaac uvedl v život v roce 2015 ve snímku Star Wars: Síla se probouzí, zahrál si vévodu Leta Atreidese, jednu z hlavních postav sci-fi hitu Duna.

Ex Machina

Film / seriál
Hodnocení FDB 71,7 % Hodnocení redakce
Foto Profimedia.cz

Režie Alex Garland

Obsazení Alicia Vikander, Domhnall Gleeson, Oscar Isaac, Chelsea Li, Evie Wray, Sonoya Mizuno, Corey Johnson

Délka 108 min.

Rok 2015

AMC pátek 13. 10. Můj TV program Satelitní televize: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Komplet, Multi a Premium Internetová televize: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Kombi+ HBO, Multi a Premium

Kompletní magazín se spoustou dalších článků najdete volně ke stažení na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC