Film / seriál

Star Wars: Síla se probouzí

Luke Skywalker, Han Solo, princezna Leia, Žvejkal, C-3PO, R2-D2 – hrdinové Star Wars
Skylink Live TV

Sledujte na HBO na skylink Live TV Sledovat

Luke Skywalker, Han Solo, princezna Leia, Žvejkal, C-3PO, R2-D2 – hrdinové dobře známí posledním minimálně třem generacím znovu ožívají! A síla se probouzí, protože zlo nikdy nespí.

Přestože byl Darth Vader dávno poražen a rytíři Jedi se stali legendami v pohádkách na dobrou noc napříč celou galaxií, boj o mír na hvězdném nebi stále pokračuje. Rey byla rodiči už jako malé děvče zanechána na odlehlé planetě Jakku, kde se živí jako sběrač-ka odpadu a věří, že se pro ni rodiče jednou vrátí. Její každodenní rutinu naruší setkání se zběhlým stormtrooperem Finnem a droidem BB-8, který v sobě ukrývá mapu k dávno ztracenému Luku Skywalkerovi.

Jeho návrat by mohl konečně rozhodnout válku mezi Odbojem v čele s princeznou Leiou a Prvním řádem, který shromažďuje zbytky temné síly. Obě strany se tak BB-8 snaží zoufale najít. Prvnímu řádu se to téměř podaří, ale Rey ho společně s Finnem uchrání, aby ho předali Odboji. Díky tomu se postupně setkávají se všemi starými známými, kteří, ač jsou už v letech, neplní pouze funkci nostalgické připomínky předchozí ságy, ale jsou aktivními články nového příběhu. Svých původních rolí se ujali například Harrison Ford alias Han Solo, Carrie Fisher jako princezna Leia nebo Mark Hamill coby samotný Luke Skywalker.

Letos uplynulo již 11 let od doby, kdy divákům do skládačky Star Wars zapadl poslední chybějící dílek. Po dlouhých třicet let nám geniální tvůrce George Lucas dávkoval svůj epický sci-fi příběh, díky kterému několik generací malých kluků vyměnilo dřevěné meče za ty světelné. Na nové sérii se Lucas podílí pouze jako konzultant. Své režisérské křeslo již v minulosti několikrát opustil, v tomto případě jej v něm nahrazuje J. J. Abrams známý především velmi vydařeným restartem další legendární sci-fi ságy Star Trek. Způsob, jakým se mu podařilo navrátit sérii zašlý lesk, Abramsovi poskytl skvělou kvalifikaci k vytvoření nových Star Wars. 

Mnohem zásadnější novinkou ovšem je, že se George Lucas tentokrát nepodílel ani na scénáři. Trojice scenáristů tvořila nový příběh pod tlakem obrovských očekávání, což je na něm bohužel trochu znát. Tvůrci ctí ducha původní předlohy, ale jen velmi málo přidávají něco skutečně osobitého. Největší inovací se tak stává hlavní ženská hrdinka v podání relativně neznámé herečky Daisy Ridley, jejíž postava Rey odpovídá na trend emancipovaných hrdinek ze série Hunger Games. Bylo také jen otázkou času, kdy si scenáristé pohrají s psychikou některého pěšáka temné strany a dovedou ho k prozření. Přesně takovou funkci plní stormtrooper Finn, který se rozhodne konvertovat k Odboji a bojovat za dobro. Díky tomu je první díl nové ságy kromě jiného mnohem realističtější i emotivnější než jeho předchůdci. Jeho hlavní úlohou je především vytvořit pomyslný most mezi pamětníky a následníky, jak na obrazovce, tak před ní. A jak všichni diváci dobře ví, první rande má vždycky své mouchy.  

5 teorií o původu Rey

Hlavní hrdinka ságy je režisérem představena v tom nejlepším světle, počínaje sympatickou představitelkou Daisy Ridley a jejím významným přičiněním se na dílčím vítězství Odboje konče. Abrams nám toho ale v prvním díle prozrazuje jen velmi málo o jejím původu. Vzhledem k tomu, že si tvůrci od počátku pohrávají s různě zamotanými příbuzenskými vztahy, vznikají i z těch mála náznaků, které Síla se probouzí divákům poskytuje, zajímavé fanouškovské teorie. 

1. Náhodná hrdinka

Dosud jsme se setkávali s postavami, které schopnosti ovládat sílu přebíraly od svých předků. Co když ale síla není pouze dědičnou záležitostí? Co když rostoucí vliv temné strany způsobuje, že se z obyčejné potřeby konat dobro stane poslání, ke kterému vesmír dodá prostředky k rovnocennému boji i neurozeným jedincům?

2. Dcera Hana Sola 

Z příběhu se dozvíme o synovi Hana Sola a Leiy Organy, který své rodiče opustil kvůli temné straně. Vzhledem k této zkušenosti mohli svou dceru ukrýt na Jakku právě proto, aby zabránili temné síle ovládnout i jejich druhé dítě. Teorii podporuje i fakt, že na Jakku byl po dlouhá léta ukryt Millennium Falcon, Hanův starý vesmírný koráb známý z původní série. 

3. Dcera Luke Skywalkera

To je pravděpodobně nejskloňovanější teorie, která má zároveň nejsilnější základy. Stejně jako Luke byla i Rey ukryta na pouštní planetě. Ačkoli si myslí, že rytíři Jedi jsou pouze mýtus, neuvěřitelně rychle se jí podaří ovládnout a prakticky použít  onu sílu. Příbuznost s Lukem by také vysvětlovala, proč je Rey tolik přitahována k jeho světelnému meči a proč její mysli promítne obrazy z dávné Lukovy minulosti, když se meče konečně dotkne. 

4. Příbuzná Obi-Wana Kenobiho

Zatím nejméně pravděpodobná teorie, která vznikla na základě drbů ohledně obsazování hlavních rolí. Podle Hollywood Reporter totiž v lednu 2014 hledal Abrams herečku pro postavu dcery, nebo vnučky Obi-Wana Kenobiho. Dalším vodítkem by mohla být Reyina vrozená schopnost ovládat mysl svých soupeřů, kterou se vyznačoval právě Obi-Wan, nebo jeho hlas v jedné v Reyiných vizí. 

5. Dcera neznámých rytířů Jedi

Poslední z dostupných teorií, která opět navazuje na Reyiny vize, ve kterých je pravděpodobně zobrazeno vyvraždění nového řádu Jedi, jenž pomáhal formovat a cvičit samotný Luke Skywalker. Je možné, že Rey byla jako malá součástí tohoto řádu a dostalo se jí alespoň částečné výuky. Jako jediná přeživší pak byla ukryta na Jakku, kde na toto své rané období zapomněla ať už s něčí pomocí, nebo jen s přičiněním času. Tento zapomenutý trénink by také mohl mít na svědomí její až neuvěřitelně rychle nabité schopnosti ovládat sílu. 
Více najdete v tabletovém magazínu, který je dostupný pro iOS a Android, nebo pro PC.

Star Wars: Síla se probouzí

Film / seriál
Hodnocení FDB 78,2 %
Foto HBO

Režie J.J. Abrams

Scénář Lawrence Kasan, J. J. Abrams, Michael Arndt

Obsazení Daisy Ridley, Harrison Ford, Carrie Fisher, Mark Hamill, Peter Mayhew, Gwendoline Christie, Domhnall Gleeson

Délka 136 min.

HBO neděle 14. 8. Můj TV program Satelitní televize: HBO MaxPack, HBO Standard, Komplet a Premium Internetová televize: HBO, Kombi+ HBO a Premium

Kompletní magazín se spoustou dalších článků najdete volně ke stažení na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC