Film / seriál

Moderní Popelka s nečekanou hvězdou

Madam služebná – francouzská komedie
Skylink Live TV

Sledujte na FilmBox Premium HD na skylink Live TV Sledovat

Harvey Keitel v roli pesimistického manžela a Toni Collette jako arogantní mrcha ve francouzské komedii o tom, co všechno se může stát, když má být třináct hostů u večeře, jenže hostitelka je pověrčivá.

Bohatý, snobský a dobře situovaný anglický pár Bob (Harvey Keitel) a Anne (Toni Collette) se rozhodne okořenit svůj upadající vztah a přestěhovat se do malého zámku v romantické Paříži. Hned po přestěhování pozvou pár přátel na večeři. Nic velkého, jen dvanáct hostů. Jenže do toho nečekaně přijel Bobův syn z prvního manželství (Tom Hughes) a hostů je najednou třináct. Pověrčivost hostitelky je velká, a tak se rozhodne dodat čtrnáctého hosta. Z jejich španělské služebné Márie (Rossy de Palma) udělají vzdálenou příbuznou s dobrým španělsko-francouzským rodokmenem.

Každý má v sobě trochu aristokrata

Jenže Mária hosty okouzlí, její plachá osobnost se s přibývajícím množstvím skvělého francouzského vína změní ve vtipnou a zábavnou společnici, která se nebojí říct sprostý vtip, který by se jinak v této společnosti říct rozhodně nedal. Její osobitý šarm ovšem nejvíc uhrane extravagantního makléře a sběratele umění (Michael Smiley) a vznikne z toho velmi vášnivý románek. Ten ovšem musí ustát zásahy Anne, které se to celé zdá nevhodné a rozhodne se vztah zničit stůj co stůj.

Popelka v moderním hávu

Vydařená komedie je příběhem Popelky, zasazeným do současného světa. Letní romantické atributy města nad Seinou, honosné zámecké sídlo a služebná, kterou potkala ryzí láska. A pak samozřejmě pár postav, kterým se to nelíbí. Je jasné, že výsledek filmu, mimo uvedených kulis, stojí a padá s hereckými výkony jednotlivých postav. A ty je v tomto případě radost sledovat. Harvey Keitel v roli stárnoucího štramáckého manžela, který si žije na vysoké noze, ale kvůli začínajícímu nedostatku peněz musí prodat obraz Caravaggia po otci, který by mu za to „uřezal koule,“ jak řekl svému synovi. Toni Collette je v roli jeho manželky elektrizující, svou odporností, snobismem, arogancí i tím, jak závidí své služebné lásku, která jí osobně dávno chybí, a nechce ji tedy dopřát ani druhým. Natož vlastní služebné.

Tyhle kola jsou těžký jako kráva. Kdo je vymyslel? Hitler?
Harvey Keitel po projížďce Paříží na kole

Kdo ale ve filmu exceluje, to je Rossy de Palma coby Mária. Svou roli si očividně užívá, její výkon ji zde pasuje na hvězdu číslo jedna. Ne nadarmo se říká, že je to múza režiséra Pedra Almodóvara, který ji pro film objevil, když jí obsadil do snímku Zákon touhy. Ostatně s její ostře řezanou tváří a komediálním talentem je jako herečka nepřehlédnutelná.

Scénář k filmu napsala a zároveň se chopila i režie u nás nepříliš známá Amanda Sthers. Francouzská spisovatelka, která se věnuje hlavně psaní divadelních a filmových scénářů.

Přestože tahle Popelka nedopadne úplně jako její předchůdkyně, stojí za to se s ní seznámit, a na film se podívat. Po jeho zhlédnutí ve vás zůstane jemná, hořkosladká chuť.

Rossy de Palma (* 16. září 1964)

Španělská herečka, zpěvačka a příležitostná modelka občanským jménem Rosa Elena García Echave. Narodila se na Mallorce.  V osmdesátých letech založila hudební skupinu Peor Impossible. Na jednom z koncertů si jí všiml začínající režisér Pedro Almodóvar a obsadil ji do svého filmu. Hrála pak v jeho dalších úspěšných snímcích jako jsou Ženy na pokraji nervového zhroucení, Kika, Paralelní matky a další.

Madam služebná

Film / seriál
Hodnocení FDB 66,5 % Hodnocení redakce
Foto Profimedia.cz

Režie Amanda Sthers

Obsazení Toni Collette, Harvey Keitel, Rossy De Palma, Michael Smiley, Tim Fellingham, Tom Hughes, Stanislas Merhar

Délka 90 min.

Rok 2017

Kompletní magazín se spoustou dalších článků najdete volně ke stažení na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC