Film / seriál

Mezi životem a smrtí

Válečné drama Na život a na smrt
Skylink Live TV

Sledujte na AMC na skylink Live TV Sledovat

Daleko od domova, v afghánských horách bojuje jeden muž o život. Čelí obrovské přesile a šance, že se dostane domů jsou mizivé.

Tak lze do dvou vět shrnout hlavní zápletku filmu Na život a na smrt. Můžete si říct, že takových filmů byly natočeny mraky. Jenže v tomto případě nejde o čistou fikci, snímek je totiž adaptací knižní předlohy, v níž události jedné zdánlivě nekomplikované vojenské operace autenticky zaznamenal jeden z jejích účastníků, jeden z přeživších. Když si tohle uvědomíte, bude vám po celou dobu sledování filmu běhat mráz po zádech.

Cokoli v životě za něco stojí, stojí za to přehánět. Zpátky se drží jen zbabělci

Režisér Peter Berg začíná film jako válečné drama. Skupina elitních vojáků z jednotky Navy SEALs, v níž jsou muži cvičeni zvládat ty nejnáročnější operace jak fyzicky, tak psychicky, má při operaci Red Wings zneškodnit jednoho z předních vůdců Tálibánců. V noci 28. června 2005 helikoptéra vysadí v afghánských horách několik z nich a jejich mise začíná. Vše by mělo jít hladce, jenže vojáky potká malý chlapec. Co teď? Mají ho zabít a pokračovat v akci, nebo ho nechat jít, vždyť je to ještě dítě? Jenže co když je prozradí? Rozhodnou se pro druhou možnost, jenže ta se ukáže jako fatální chyba. Chlapec neváhá a americké vojáky „napráší“. Celá jednotka najednou čelí přesile po zuby ozbrojených vojáků Tálibánu. Všichni tuší, že domů se už nejspíš nevrátí.

Drsná realita

Z válečného dramatu se stává snímek zachycující boj o přežití. Je lhostejné, kvůli čemu se Američané ocitli na nepřátelské půdě. Najednou proti sobě stojí ozbrojení muži a vědí jediné, nikdo z protivníků nesmí přežít. Celý děj se točí hlavně kolem čtyř postav. Jediným přeživším je nakonec Luttrell (Mark Wahlberg), ale během krvavé mise s ním bojuje také velitel Michael Murphy (Taylor Kitsch), dále Danny Dietz (Emile Hirsch) a Matt „Axe“ Axelson (Ben Foster).

Trochu problém je, že kromě postavy Luttrella jsou ostatní jak vystřižení podle šablon. V týmu musí být někdo cholerik, jiný zase třasořitka a samozřejmostí je, že Tálibánci jsou krutí zlí chlapíci. Z tohohle schématu vyčnívá jedině Luttrell, který v sobě kromě vojáka dokáže probudit také člověka. Dost tomu asi napomáhá výkon jeho představitele Marka Wahlberga. Nesnaží se z Luttrella udělat prvoplánového chrabrého hrdinu, v jeho podání je to muž, který chce jediné, zachránit si holý život.

A tady přichází na scénu morální dilema. Co je cennější, můj život, nebo životy ostatních? Jak se mají vojáci rozhodovat, mají být milosrdní, nebo naopak nemilosrdní? Místo klasické akční řežby otevírá snímek Na život a na smrt množství témat, která jiné filmy vůbec neřeší a soustředí se na happyend a šťastný návrat domů, i když ten stojí hodně cizí krve… Navíc Berg pracuje mimo jiné s tradičními ručními kamerami, takže záběry soubojů jsou velmi autentické a přesně vystihují válečný chaos.

Na život a na smrt není válečný film pro každého. Je velmi realistický a nepředstavuje jen hrdinné muže v bitvě, ale táže se i po morálce, po smyslu takového zabíjení. Velmi přesně vystihuje pocity mužů, kteří se ocitají na hraně mezi životem a smrtí.

Mark Wahlberg

Americký herec Mark Wahlberg za rok oslaví padesátiny. Ve světlech reflektorů se pohybuje celý život. Už jako teenageři byli s bratrem slavní, ovšem ne na poli filmovém, ale hudebním. Mark si prošel jako mladý divokým obdobím a skončil dokonce ve vězení, jakmile se však rozjela jeho filmová kariéra, začal sekat latinu. Zlomovým pro něho byl film Hříšné noci (1997). Pak už následovaly jen samé trháky: Big Hit (1998), Dokonalá bouře (2000), Skrytá identita (2006) a další.

Zajímavost

Ve filmu se objeví také reální váleční veteráni. Byly jim svěřeny náročné role na úrovni kaskadérů, ale i některé čistě herecké party.

Koukněte i na

Na západní frontě klid

I když jde o starší snímek, navíc adaptaci slavné literární předlohy, tento válečný film byste neměli minout. Svět viděný ze zákopů nebyl, není a nikdy nebude ničím lákavým. To poznají i mladí vojáci, kteří velmi rychle ztratí iluze o tom, že válka je něco vznešeného.

Hanebný pancharti

Druhá světová válka viděná očima Quentina Tarantina, to jsou krvaví, ale také vtipní Hanebný pancharti. Speciální jednotka pronikla do Francie a mezi nacistické elity se rozhodla zasít strach. Systematicky likviduje vojenské špičky, když se v jednom pařížském kině chystá premiéra, kterou by mohl navštívit i sám Hitler…

Na život a na smrt

Film / seriál
Hodnocení FDB 80,5 % Hodnocení redakce
Foto AMC

Režie Peter Berg

Scénář Peter Berg

Obsazení Mark Wahlberg, Taylor Kitsch, Emile Hirsch, Ben Foster, Eric Bana, Yousuf Azami, Ali Suliman

Délka 122 min.

Rok 2013

AMC neděle 26. 7. Můj TV program Satelitní televize: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Komplet, Multi a Premium Internetová televize: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Kombi+ HBO, Multi a Premium

Kompletní magazín se spoustou dalších článků najdete volně ke stažení na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC