Film / seriál

Království za ropu

Plakát filmu Království
Skylink Live TV

Sledujte na FilmBox Premium HD na skylink Live TV Sledovat

Neexistují „oni“ a „my“, nejsou „zlí“ a „dobří“. Je jenom nekončící kruh násilí, ke kterému na Blízkém východě dochází. Kvůli náboženství, kvůli nerostnému bohatství, snaze zavést demokracii…

Vynikající úvod diváka okamžitě vtáhne do středu dění: sestřih infografik jasně a přehledně vyobrazí, o co v zemích kolem Perského zálivu jde. Pak přijde sebevražedný masakr. Během softballového zápasu v základně Američanů v metropoli Saúdské Arábie Rijádu exploduje nálož a dílo zkázy dokončí sebevražedný útočník. Na místo přijíždí speciální agent Ronald Fleury (skvělý Jamie Foxx). Kromě samotného vyšetřování ho ale čeká náročná válka s byrokracií, zažitými poměry a přebujelým policejním aparátem islámské země.

Království nebere zajatce: v téhle válce jedeme všichni, kdo jezdíme autem. Ropa je zaklínadlo, ropa je zákon. Film Petera Berga rozkrývá komplikovanou mozaiku, v níž figurují lidé z nejrůznějších pozic všech možných organizací: vyšetřovatelé CIA, saúdští princové, velvyslanci, vojenští prominenti, experti přes zbraně, obchodníci…

Nic není jednoduché, každé jednání vyžaduje velejemné tahání za nitky. A právě v tomhle typu příběhů je režisér Peter Berg mistr. Proslavil se snímkem Světla páteční noci (2004). Příběh podle skutečných událostí (stejně jako Království) líčil dobrodružství týmu amerického fotbalu z maloměsta kdesi v severním Texasu.

Stejně jako kluci s šišatým míčem musejí i vrcholní představitelé institucí v Království ukázat, co v nich je, a táhnout za jeden provaz. Výhra je však v nedohlednu – a nejen v tom se Bergův film realisticky, byť nepříliš lákavě, přibližuje současnému stavu věcí.

Verdikt

Vynikající thriller, který si vedle akčních scén bere na bedra i snahu názorně a srozumitelně vysvětlit divákovi, jak komplikovaná politicko-společenská situace na Blízkém východě panuje.
Více najdete v tabletovém magazínu, který je dostupný pro iOS a Android, nebo pro PC.

Království

Film / seriál
Hodnocení FDB 78.5 %
Foto FilmBox

Režie Peter Berg

Scénář Matthew Michael Carnahan

Obsazení Jamie Foxx, Jennifer Garner, Jason Bateman, Chris Cooper, Andrew Astor, Jeremy Piven, Minka Kelly

Délka 110 min.

Kompletní magazín se spoustou dalších článků najdete volně ke stažení na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC