Film / seriál

Konkurence Lásky nebeské

Vánoční láska – francouzská romantická komedie
Skylink Live TV

Sledujte na FilmBox Extra HD na skylink Live TV Sledovat

Romantika z Vánoční lásky se dostává pod kůži stejně rychle, jako mráz v místech, kde se její opojný příběh odehrává.

Co je víc než povedený vánoční film? Pohádka pro dospělé, která namíchá přesně takové ingredience, jež každoročně zanesou sváteční čas do milionů domácností, a vidět jen jednou za rok ji rozhodně nestačí? Vždyť s dobrým vánočním filmem je to jako s poctivým svařeným vínem nebo cukrovím – neomrzí se.

Na pomyslném světovém trůnu všech vánočních filmů sedí už devatenáct let Láska nebeská. V mimořádném hereckém obsazení takřka geniálním způsobem skládá více či méně propojené vánoční historky, legendární je taneční scéna Hugha Granta coby britského premiéra nebo jazykově krkolomné vyznání lásky Colina Firtha.

U nás tuhle roli, ačkoliv nejde o filmy s klasicky vánoční tematikou, zastupují komedie Pelíšky a S tebou mě baví svět. A kdo ví, možná se k nim co nevidět připojí povedený loňský snímek Přání Ježískovi, který je vystavěn na podobném půdorysu jako oblíbená Láska nebeská.

Ale pozor, je tu ještě jeden vážný kandidát! Nevěříte? Tak se podívejte na Vánoční lásku! Tenhle romantický klenot, který nesvírá často vyumělkovaný svět zámořské produkce, natočil francouzský režisér Arnauld Mercadier. Ten filmy šetří a ve své rodné zemi se věnuje především seriálům, ale v případě toho zatím posledního – pět let staré Vánoční lásky – se mu povedl malý zázrak.

Jede ho zavřít!

Ostatně o zázraky, méně i více uvěřitelné, ovšem do vánoční romantiky jako dělané, tu nouze není. Malý zázrak je už jen to, že pohledná Charlotte i Martial, kteří tady hrají prim, jsou stále single. Tedy, Charlotte přítele měla, ale podvedl ji. A vypadá to, že na shánění někoho dalšího si bude muset počkat. Coby mladá insolvenční správkyně je těsně před Vánocemi vyslána z Paříže do Švédska, aby tam poslala do konkurzu francouzskou firmu, která vyrábí dřevěné hračky a už několik let padá do červených čísel.

Tohle je sauna, ne toalety. Je to pro všechny.

A tak se na scéně objevuje on – Martial, idealistický majitel firmy, který vychovává dvě děti své zemřelé sestry. A i když si na první dobrou do oka s Charlotte zrovna nepadnou, přes řadu vtipných a dojemných epizod se jejich vztah proměňuje, až je z něho nakonec láska jako trám!
Natáčení se zraněním

Z obrazovky to nevypadá, ale idylické natáčení to nebylo. Probíhalo ve švédské Kiruně na severu Laponska, kde se teplota pohybovala mezi minus deseti a minus sedmadvaceti. „Jakmile někdo dotočil záběr, navlékli na něj, co se dalo. Všichni vypadali jako maskoti Michelinu,“ směje se představitel Martiala Tomer Sisley. A dodává, že „po osmi hodinách natáčení nám všem začínala být opravdu pořádná zima.“

Sisley musel navíc bojovat i s komplikovanou trojitou zlomeninou pravého ramene. Tu si herec přivodil den před začátkem natáčení, když spadl ze sněžného skútru. Dostával injekce morfinu na utišení bolesti, občas si nasazoval dlahu. Přesto přiznal, že s představitelkou Charlotte Julií De Bonou budou na Vánoční lásku vzpomínat v dobrém, už jen kvůli magické polární záři, kterou ve filmu uvidíme chvilku, zatímco herce provázela po celé natáčení.

Julie De Bona (* 7. prosince 1980)

I po čtyřicítce má Julie De Bona ve tváři dívčí pel a v očích neklidná očekávání. Její rodiče pocházeli z Itálie a Vietnamu, otec se věnoval počítačům, matka byla švadlena. Julie měla původně studovat biochemii, ale v devatenácti se rozhodla pro roční pauzu a zkusit divadlo, které ji přitahovalo. Točí hlavně pro francouzské televize, jeden z jejích filmů, Má vlast, jsme ale před devíti lety mohli vidět i v našich kinech.

Vánoční láska

Film / seriál
Hodnocení FDB 56,7 % Hodnocení redakce
Foto FilmBox Extra, Profimedia.cz

Režie Arnauld Mercadier

Obsazení Julie De Bona, Tomer Sisley, Malonn Lévana, Dorothée Jemma, Gianni Giardinelli, Janicke Askevold, Anaïs Delva

Délka 93 min.

Rok 2017

Kompletní magazín se spoustou dalších článků najdete volně ke stažení na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC