Film / seriál

Kámoši na život i na smrt

Červené kapradí – dobrodružný rodinný film
Skylink Live TV

Sledujte na FilmBox Family na skylink Live TV Sledovat

Dobrodružné příběhy patří ke klasice napříč všemi druhy umění. Toho správného parťáka, se kterým se nemusí ničeho bát, si přeje mít každý.

Červené kapradí zachycuje příběh Billyho Colemana, obyčejného farmářského kluka, který musí dva roky dřít s chlapy v lese, aby si vydělal na vytoužené lovecké psy. Jeho štěstí však netrvá dlouho. Tragické setkání s pumou během táboření v divočině sice přežije, ovšem za nemalou cenu.

Napětí i dojetí

Zatímco v našich zeměpisných šířkách se proháněl po lesích Tomáš Holý s jezevčíkem, ve spojených státech se klukovskou ikonou stala postava Billyho Colemana. Billy rozhodně nebyl kluk, co si mohl jezdit na prázdniny za dědou a zažívat trochu nebezpečná, ale také poučná dobrodružství. Billy se musel starat především sám o sebe a o prázdninách si mohl nechat leda tak zdát. Přesto měl jeden velký sen a ten si také dokázal splnit. 

Filmová rodinná klasika o prostých časech a prostých přáních

Když jako diváci sledujete, jak je ten kluk se svými psími kámoši šťastný, jste málem dojatí, jak málo jim stačí k obyčejné radosti. Billyho příběh je totiž jen zdánlivě idylický. Jejich rodina drží pohromadě, zažívají doma srandu, ale také se setkávají se smrtí, chudobou, drsnými chlapíky i tvrdou dřinou na poli či v lesích. Proto je vlastně malý zázrak, že si Billy nakonec může koupit přesně to, co chce. Po chvilce štěstí však znovu přichází tvrdý střet s realitou – s nemilosrdnou divočinou. Když Billyho a jeho psy napadne v noci puma, usilovně těm třem držíte palce, aby to přežili, věříte, že to tak musí být (možná trochu pod masáží klasických hollywoodských happy endů), jenže…

Svět je prostě drsný a společně s Billym jeho nelítostnost budete zakoušet i vy. Přesto ve vás Červené kapradí nezanechá pocit hořkosti. Naopak, budete dojatí a je jedno, kolik vám je let, protože budete sledovat příběh o odvaze, nezlomnosti a přátelství až za hrob. To vše navíc v úchvatných kulisách severoamerické divočiny, na kterou je člověk zatím stále krátký. 

A pozor, tohle je verze z roku 1974, ale existuje stejnojmenný remake z roku 2003, ovšem atmosférou a rozhodující scénou v lese se svému předchůdci nemůže rovnat. Takže zapomeňte na pytlácké stezky a Jezevčí skály, pokud chcete sledovat opravdová dobrodružství, pak vás Červené kapradí nesmí minout.

Červené kapradí

Film / seriál
Hodnocení FDB 77,7 % Hodnocení redakce
Foto FilmBox Family, Getty Images

Režie Norman Tokar

Scénář Douglas C. Stewart, Eleanor Lamb

Obsazení Stewart Petersen, James Whitmore, Beverly Garland, Lonny Chapman, Jack Ging, Bill Thurman, Jill Clark

Délka 97 min.

Rok 1974

Kompletní magazín se spoustou dalších článků najdete volně ke stažení na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC