Film / seriál

Jiné spolubydlení

Americká komedie ze života vysokoškoláků
Skylink Live TV

Sledujte na Film+ na skylink Live TV Sledovat

Jít do prvního ročníku na vysokou je samo o sobě docela napínavé, ale ještě napínavější je život na kolejích.

Filmů z amerických vysokoškolských kampusů jsou desítky, ovšem jen málo z nich se nevyhýbá klišé a umí s nimi pracovat. To je také případ Švédské trojky, byť podle názvu může vypadat trochu lascivně, vlastně jde o zdařilou romantickou komedii. Celý příběh rozehrává umisťování studentů na pokoje, kde systém udělá malou chybu. Osobu jménem Alex považuje za muže, ale Alex je holka, a jaká! A tak se mladá začínající studentka ocitne na pokoji se dvěma kluky. Soužití to bude věru zajímavé.  

Kdo se bojí, nesmí do lesa

Lara Flynn Boyle hraje Alex, inteligentní a energickou brunetku, která díky omylu možná najde lásku a rozhodně najde přátele. Těmi se stanou Stuart a Eddy (Stephen Baldwin a Josh Charles). Je sice trochu absurdní, když úředník, před nímž stojí a dívá se přímo na ni, odmítá uvěřit, že je žena, protože počítač si to nemyslí, ale jinak ve filmu další zmatené scény nenajdete. 

Sex je trochu jako pizza. Když je to špatné, pořád je to ještě docela dobré

Stuart je tak trochu blázen a dějí se mu často neuvěřitelné věci, ale komu se za studií nejrůznější podivnosti vyhýbaly, že. Eddy je naopak mnohem tišší, chytrý student, jenž si příliš neví rady se svou sexualitou. A tak začíná zajímavý trojúhelník ‒ Eddy chce Stuarta, který chce Alex, která chce Eddyho. Scénář Andrewa Fleminga, který film rovněž režíroval, si se vším poměrně hravě poradí. Sice je od začátku jasné, že všichni tři jednou musí skončit společně v posteli (viz název), ale nepůjde o nic lascivního. Mnohem podstatnější je, jak o sobě samých i navzájem Alex, Eddy a Stuart uvažují. Švédská trojka je tak spíš než milostný snímek film konverzační. Často je totiž lehčí o svých pocitech a touhách jen mluvit než se bezhlavě pustit do nejistého dobrodružství. 

Se ctí vše také zvládá hlavní herecká trojice. Nikdo z nich nešustí papírem, jsou jako mladí, nevyhranění, zmatení, nevybouření studenti naprosto uvěřitelní. Takže Švédská trojka nenabízí žádnou zakázanou erotiku ani nic skandálního. Jestli je tam něčeho příliš, pak by to mohla být něha, maximálně ještě nevinné mazlení. Je to jednoduše film o mladých pro mladé, který zaujme svou bezprostředností a laskavostí. 

Švédská trojka

Film / seriál
Hodnocení FDB 76,1 % Hodnocení redakce
Foto Film+

Režie Andrew Fleming

Scénář Andrew Fleming

Obsazení Lara Flynn Boyle, Stephen Baldwin, Josh Charles, Alexis Arquette, Martha Gehman, Mark Arnold, Michele Matheson

Délka 93 min.

Rok 1994

Film+ pátek 31. 1. Můj TV program Satelitní televize: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Komplet, Multi, Premium a Smart Internetová televize: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Kombi+ HBO, Multi, Premium a Smart

Kompletní magazín se spoustou dalších článků najdete volně ke stažení na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC