Film / seriál

Jeden den

Anne Hathaway a Jim Sturgess
Skylink Live TV

Sledujte na FilmBox Premium HD na skylink Live TV Sledovat

Poznali se jako studenti a byla to láska na první pohled. I přes silné pouto se ale osud každého z nich ubírá jiným směrem.

Emma a Dexter se poznají 14. července 1988 po promoci na Edinburské univerzitě. Oba k sobě cítí náklonnost, a proto spolu stráví noc i následující den, jenž připadá na svátek svatého Swithina. On je však bohém, který chce cestovat a užívat si svobody, a ona je zase naivní snílek, co touží změnit svět k lepšímu. Protože jsou oba úplně jiní, i navzdory vzájemným sympatiím uzavřou dohodu, že zůstanou jen přáteli. Film vypráví o následujících 18 letech a sleduje hlavní protagonisty vždy ve stejný den – 15. července.

Netradiční love story je adaptací stejnojmenné novely Davida Nichollse z roku 2009. Autor se podílel rovněž na scénáři, aby byl film co nejvěrnější knižní předloze. Režie se ujala Dánka Lone Scherfig (Italština pro začátečníky nebo Škola života), která má s dramaty okořeněnými špetkou romantiky i humoru zkušenost. V hlavních rolích se představí Anne Hathaway (Ďábel nosí Pradu, Bídníci) a Jim Sturgess (Atlas mraků, Útěk ze Sibiře).

Chemie mezi ústřední dvojicí funguje na jedničku, až je těžké uvěřit, že to mezi nimi jiskří jen na plátně. Další pro film důležité postavy ztvárnili Patricia Clarkson (sportovní drama Legendary) jako Dexterova matka či Rafe Spall (Pí a jeho život), představitel Emmina přítele Iana.

Extra body získává film za kostýmy a výpravu – děj se odehrává během osmnáct let dlouhého časového úseku a to v Edinburghu, Londýně a Paříži. Maskéři si vyhráli s make-upem, účesy a oblečením obou hlavních hrdinů, aby bylo jejich stárnutí uvěřitelné a outfity odpovídaly dobové módě. Na začátku se Emma představí jako nesmělé ošklivé káčátko na konci osmdesátých let, postupně se z ní však stane stylová a sebevědomá žena na prahu čtyřicítky. Co se vizuální stránky týče, je snímek opravdu zdařilý.

Jeden den bourá zažitá klišé o romantických příbězích. Ukazuje, že přetavit letité přátelství v milostný vztah není tak jednoduché a že i když někoho milujeme, nemusí to stačit. ,,V tradičních romantických příbězích se lidi potkávají za neuvěřitelných okolností a zamilují se do sebe za tři týdny, pak se pohádají, jeden honí toho druhého po Manhattanu, pak se políbí a to je konec. Tenhle film umožnuje hlavním postavám, aby se poznaly v průběhu mnoha let. Myslím, že tohle je film, ve kterém ústřední dvojici lásku opravdu uvěříte,“ komentuje Anne Hathaway, čím se film liší od klasických snímků pro zamilované. I když je zde romantiky pořád dost, nouze není ani o překvapivé a někdy i nečekané dějové zvraty.

Více najdete v tabletovém magazínu, který je dostupný pro iOS a Android, nebo pro PC.

Jeden den

Film / seriál
Hodnocení FDB 79,9 %
Foto FIlmBox

Režie Lone Scherfig

Scénář David Nicholls

Obsazení Anne Hathaway, Jim Sturgess, Romola Garai, Jodie Whittaker, Patricia Clarkson, Georgia King, Jamie Sives

Délka 108 min.

Kompletní magazín se spoustou dalších článků najdete volně ke stažení na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC