Film / seriál

Je nebezpečné dotýkat se hvězd

Je nebezpečné dotýkat se hvězd
Skylink Live TV

Sledujte na Film+ na skylink Live TV Sledovat

Slavný československý muzikál o tom, co se stane, když naivního vojáčka zachrání velikán J. S. Bach a zázrakem promění zbraně v hudební nástroje.

To byla zlatá 60. léta a české umění se začínalo tetelit radostí z nového tvůrčího nádechu. A Kdyby tisíc klarinetů představuje jeden z mocných nádechů. Stačí se jen podívat na obsazení, je to jedna herecká a pěvecká hvězda za druhou. Původně stejnojmenné divadelní „leporelo“ Jiřího Suchého však mělo premiéru už v prosinci 1958 v Divadle Na zábradlí.

Marně si hlavu lámu...

A pro ty, kdo tuhle slavnou filmovou pecku neznají (alespoň pár písní ano, i když si je s muzikálem nespojujete), tak ať si nelámou hlavu, o co že zde vlastně běží? Vojín Schulze (Jiří Menzel) je mladičký, naivní a hlavně smolař, který se rozhodně dát vale vojně. Vojenský dril představuje pro rozevlátého klarinetistu téměř smrt. Ovšem při své smůle má docela štěstí, jelikož se „zašije“ v městě Alkalis, kam právě přijíždí televizní štáb Televis s režisérkou Terezou (Jana Brejchová). Úkol zní jasně, natočit reportáž o odhalení sochy J. S. Bacha. Štáb se ale stane svědky zázraku, když Bach zachrání Schulzeho před zastřelením proměnou zbraní v hudební nástroje. To by byla lahůdka pro reportéry i dnes. Reportáž má samozřejmě ohromný úspěch, a tak dostane Tereza úkol číslo dvě – uspořádat velkolepou televizní revui. 

Není to žádný srdceryvný příběh o milencích ani o muzikantovi, který se protlouká životem a sní o slávě, ani pohádkové dobrodružství se sebevědomou hlavní hrdinkou. Je to zkrátka jiný muzikál, než na jaké jsme zvyklí dnes. Ale je to sakra dobrý muzikál plný hudebních hitů. Určitě znáte Babettu, Dotýkat se hvězd, Kapitána či Terezu. A taky ta obsada: Jiří Menzel, Waldemar Matuška, Jana Brejchová, Hana Hegerová, Eva Pilarová, Karel Gott, Jiří Šlitr, Jiří Suchý, Pavlína Filipovská, Vlastimil Brodský a plno dalších.

Rozhodně nedejte na škarohlídy, kteří tvrdí, že tento film nemá hlavu ani patu. Vždyť je to všechno jen veselá hra, ovšem podbarvená pacifismem a kritikou vojny a zkostnatělého armádního aparátu. Menzel je jako vždy rozkošně nesvůj, Hegerová září jako femme fatale a Brodský je jako malý čertík. S ničím si proto nelamte hlavu a zkuste se dotknout hvězd. 

Zajímavost

Písnička Tereza zazní ve filmu třikrát, pokaždé v jiné podobě: jako zpívané sólo Matušky, posléze poloinstrumentální verze v podání stejného zpěváka a nakonec jako duet Matušky a Gotta.

Kdyby tisíc klarinetů

Film / seriál
Hodnocení FDB 78,4 % Hodnocení redakce
Foto Film+

Režie Ján Roháč, Vladimír Svitáček

Scénář Jiří Suchý, Ján Roháč

Obsazení Jana Brejchová, Waldemar Matuška, Hana Hegerová, Eva Pilarová, Karel Gott, Jiří Suchý, Jiří Šlitr

Délka 130 min.

Rok 1964

Film+ neděle 20. 2. Můj TV program Satelitní televize: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Komplet, Multi, Premium a Smart Internetová televize: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Kombi+ HBO, Multi, Premium a Smart

Kompletní magazín se spoustou dalších článků najdete volně ke stažení na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC