Film / seriál

Jak dlouho budou ještě básníci básnit?

Jak dlouho budou ještě básníci básnit?
Skylink Live TV

Sledujte na AMC na skylink Live TV Sledovat

Sympatického Štěpána, který studuje gymnázium a skládá dívkám básničky, zná snad každý. Od jeho slavné maturity však uplynulo již dlouhých dvaadvacet let – a my můžeme opět nostalgicky sledovat, jak básníci neztrácejí naději ani po tak dlouhé době.

Štěpán se po maturitě vydal studovat vysokou školu a následně nastoupil na praxi v nemocnici. Po skončení studií začíná kariéru lékaře v ústavu pro mentálně postižené děti a zde stráví následujících deset let. Ústav je ale nyní zrušen, a tak se Štěpán vrací pracovat do nemocnice, tentokrát jako zasahující lékař u záchranky. Svůj život sdílí s lékárnicí, divákům známou Ute. Jejich vztah již delší dobu prochází krizí, do partnerského života totiž zasáhl nejen stereotyp, který se jim nedaří překonat, ale i další velká rána – Štěpánovi totiž umírá jeho milovaná maminka.

Prohrabovat popelnice a hrát golf může člověk začít v každým věku

Druhý den po pohřbu matky potkává Štěpán za zvláštních okolností zrzavou dívku, ze které nemůže spustit oči. O několik dní později na sebe pár narazí v jedné z lékáren Ute a Štěpán zjišťuje, že se jeho zrzavá múza jmenuje Anička a v lékárně je zaměstnaná. Přeskočí mezi nimi jiskra tak veliká, že si jí všimne i sama Ute. Ve Štěpánovi se opět rodí básník, který toho má mnoho na srdci, musí si však velmi pečlivě rozmyslet, komu by své básničky měl recitovat.

Samotné natáčení pátého dílu filmové franšízy o básnících zpočátku provázely problémy. Roli ve filmu těsně před začátkem natáčení odmítl Ondřej Vetchý, který měl opět ztvárnit postavu Karase, naštěstí se ale rychle podařilo najít náhradu v podobě Lukáše Vaculíka. A například představitelka Aničky – Veverky Zrzečky – se o filmu dozvěděla teprve týden před začátkem natáčení. Režisér totiž hledal herečku, která by připomínala Nicole Kidman, a pátral nejen v Čechách, ale i na Slovensku a v Polsku. Nakonec byla tvůrcům Borisem Rössnerem doporučena právě Michaela Badinková, která ale na samotný konkurz dorazila s hodinovým zpožděním. Nakonec vše dobře dopadlo, herečka okouzlila všechny v komisi a natáčení mohlo začít.

Říkáte si, jestli již tvůrci nevystříleli všechny patrony, a zda tedy má vůbec smysl se na pátý díl Básníků dívat? Vězte, že minimálně štáb Básníky rozhodně do starého železa nehází, vždyť před dvěma lety vznikl jejich již šestý díl. A kladně o snímku hovoří také statistiky, jenom v kinech jej zhlédlo více než 400 tisíc diváků a čisté tržby překročily částku 36 milionů korun. Pokud budete čekat čtyřicetiletého Štěpána, který se stále chová jako rozverný mladík, budete zklamáni. Ale pokud se těšíte na to, že společně s vámi zestárly i vaše oblíbené filmové postavy, které mají úplně (no, většinou) jiné starosti, než měly před dvaceti lety, pak si sedněte k obrazovce a vychutnejte si dávku kvalitního humoru. Nutno říci, že často pěkně černého.

Pavel Kříž

Brněnský rodák se chtěl původně stát lékařem. Z politických důvodů však nebyl přijat na gymnázium, a tak se rozhodl studovat fotografii a věnovat se herectví. Netrvalo dlouho, a všiml si ho režisér Dušan Klein, který ho obsadil do role studenta Štěpána ve snímku Jak svět přichází o básníky. A na novou hereckou hvězdu a evergreen, který chytil za srdce nejednu generaci, bylo zaděláno.

Zajímavosti

Malou roli si ve filmu střihl i produkční Miloslav Šmídmajer, který ztvárnil muže, jenž si v lékárně kupuje panadol.

Řidič sanitky nebyl herec, ale skutečný záchranář ZZS HMP Michal Petrus. Ten také držel odborný dohled nad natáčením. Daboval ho Jiří Kvasnička.

Koukněte i na

Jak básníci čekají na zázrak

Životní cesta staré známé trojky, Štěpána, Kendyho a Karase, se ani po dvanácti letech nerozešla. Stále jsou nerozlučnými kamarády, kterým je ale nyní přes padesát, a tak cítí tlak na to, aby jejich život konečně našel smysl a oni žili podle svých ideálů. Nutno říci, že jejich sny a životní cíle jsou již mnohem střízlivější, než když byli na střední škole. Štěpán se navíc potýká s další zkouškou – musí totiž dokázat, že je opravdu dobrým otcem pro svého třináctiletého syna Juniora, kterého sám vychovává. A nebyl by to Štěpán, aby mu cestu životem neproťalo něco – nebo někdo –, kvůli čemu opět začne básnit.

Jak básníci neztrácejí naději

Film / seriál
Hodnocení FDB 63,4 % Hodnocení redakce
Foto AMC, Profimedia.cz

Režie Dušan Klein

Scénář Ladislav Pecháček

Obsazení Pavel Kříž, Michaela Badinková, David Matásek, Tereza Brodská, Lukáš Vaculík, Jana Hlaváčová, Josef Somr

Délka 120 min.

Rok 2003

AMC pondělí 23. 4. Můj TV program Satelitní televize: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Komplet, Multi a Premium Internetová televize: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Kombi+ HBO, Multi a Premium

Kompletní magazín se spoustou dalších článků najdete volně ke stažení na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC