Film / seriál

Hana a její sestry

Hana a její sestry
Skylink Live TV

Sledujte na Film+ na skylink Live TV Sledovat

V klasické rodinné tragikomedii se Woody Allen vrací na své oblíbené místo – Manhattan – a ke svým oblíbeným tématům – lásce, nevěře a smrti.

Hana a její sestry v ledasčem připomínají klasiku jménem Annie Hallová. Opět se setkáte s typicky allenovskou poetikou, vybroušenými rychlými dialogy a intelektuálním humorem dovádějícím vše ad absurdum. Jen je všeho mnohem víc, protože sestry jsou tři. Nechybí tu samozřejmě ani povinná postava neurotického chlapíka, který se zmítá mezi svými touhami a strachy (zvláště strachem ze smrti). A nebyl by to Allen, kdyby si do svého filmu neobsadil hvězdy první velikosti. Zahrála si zde jeho tehdejší múza Mia Farrow, oscarový Michael Caine a samo sebou také Allen sám.

Film jako kniha

Film Hana a její sestry je ve své podstatě románovým příběhem s mnoha vedlejšími ději i postavami, jakási allenovská Anna Karenina (Allen je svou náklonností k ruským klasikům proslulý). Každá sekvence začíná titulkem nebo citací, a proto se divák v ději velmi dobře orientuje.

Ačkoli je těžké říct, které postavy jsou vlastně ty hlavní, můžeme alespoň naznačit, které jsou nejvýraznější. Nelze jinak než začít postavou účetního Elliota, kterého ztvárnil Michael Caine, a svůdnou Lee, jeho švagrovou, kterou si zahrála Barbara Hershey.

Elliot je sice ženatý s Hanou (Mia Farrow), ale spontánně zahoří láskou k mladší Lee. Ta žije s umělcem (a trochu i despotou) Fridrichem (Max von Sydow), který s ní zachází jako se svým dítětem nebo se svým studentem. Kvůli svému životnímu přístupu se Elliot ocitá v izolaci od běžného světa lidí a Lee je jeho jediná spojnice s realitou.

Lee a Hana mají ještě třetí sestru Holly (Dianne Wiest) a všechny dohromady tvoří maličko vyšinutou rodinu. Hana je racionální žena, která se vždy stará o všechny kolem, Lee je naopak emocionální a smyslná a Holly je takovým malým uzlíčkem nervů a nejrůznějších nejistot.

A pak je tu Mickey – postava, kterou hraje Allen – neurotický televizní manažer, který žije v neustálém strachu ze smrti nebo nemoci. Byl ženatý s Hanou, se kterou mají dvojčata, a přestože jsou rozvedení, zůstává součástí rodiny. Stává se z něho takový pozorovatel, který je přítomen na všech díkuvzdáních a rodinných oslavách... Často si ostatní ani neuvědomují, že je v místnosti, ale on je vždy svědkem důležitých událostí. Slovy romanopisců, stává se vypravěčem příběhu.

I když se ve snímku vyskytuje spousta komických momentů, Hana a její sestry jsou především rodinným dramatem, které vám dovolí nahlédnout do světa jedné velké rodiny a také newyorské smetánky. Pozor, ne boháčů, ale smetánky. Vždyť se příběh odehrává prakticky jen mezi umělci a finančníky. A co je typičtějšího pro New York než umění a peníze? Snad už jen Woody Allen a ten tu přece je a vypráví!

Zajímavost

Roli Elliota měl původně hrát Jack Nicholson, ale nakonec musel odmítnout, protože zrovna natáčel snímek Čest rodiny Prizziů. Roli nakonec získal Michael Caine a jelikož za ni nakonec dostal Oscara, evidentně šlo o dobrou volbu.

Hana a její sestry

Film / seriál
Hodnocení FDB 79,2 % Hodnocení redakce
Foto Film+

Režie Woody Allen

Scénář Woody Allen

Obsazení Barbara Hershey, Carrie Fisher, Michael Caine, Mia Farrow, Dianne Wiest, Maureen O'Sullivan, Lloyd Nolan

Délka 106 min.

Rok 1986

Film+ čtvrtek 18. 7. Můj TV program Satelitní televize: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Komplet, Multi, Premium a Smart Internetová televize: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Kombi+ HBO, Multi, Premium a Smart

Kompletní magazín se spoustou dalších článků najdete volně ke stažení na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC