Film / seriál

FARGO – Tak trochu legrační záporáci

FARGO – Tak trochu legrační záporáci
Skylink Live TV

Sledujte na AMC na skylink Live TV Sledovat

Mafie, gangsteři a vraždy, kam se podíváš. Nemluvíme ale o žádném mrazivém thrilleru, ale coenovsky rozverné hříčce plné černočerného humoru a skvělých hereckých výkonů áčkových hvězd stříbrného plátna.

Pod názvem Fargo si mnozí filmoví fanoušci asi vybaví komediální kriminálku z roku 1996, kterou napsali a zrežírovali bratři Coenové. Fargo ale nyní existuje už také v seriálovém světě a bratři Coenové ho tentokrát přivádí na svět v roli producentů.

Dá se říci, že seriálové Fargo se odehrává ve stejném fiktivním světě jako to filmové. Stejně jako ve filmu, i na začátku seriálu si můžete přečíst claim o tom, že vše, co následně spatříte, se zakládá na reálných událostech. A stejně jako ve filmu, události, které následně spatříte, jsou opravdu hodně bizarní snůška gangsterských epizod.

První řada seriálu měla premiéru v dubnu 2014 a nastavila jasná pravidla: každá série se odehrává v jedné časové rovině a jednotlivé řady jsou spolu navíc lehce propojené. To poskytuje tvůrcům možnost pokaždé přivést na obrazovku novou partu postav a charakterů a rozjet úplně novou dějovou linku a držet tak diváky v neustálém napětí. V první sérii se objevují takové hvězdy, jako je Billy Bob Thornton nebo Martin Freeman, a pojednává o spořádaném chlapíkovi, zaměstnanci pojišťovny, který jednoho dne ztratí nervy a zabije svou ženu. Když se snaží zahladit stopy svého činu, do cesty se mu připlete neznámý cizinec, který sleduje každý jeho krok.

Druhá série se odehrává v roce 1979 a sleduje osud šerifa, otce vyšetřovatelky případu z první série. Ten se snaží dopadnout místní rodinu gangsterů, do toho se navíc plete ambiciózní prodavačka v podání Kirsten Dunst a její natvrdlý manžel, původním povoláním řezník. Díky skvěle vystavěnému příběhu a dramatické lince získala druhá řada ještě více ocenění a pochvalných kritických ohlasů než první a nebylo tedy divu, že tvůrci přišli i s řadou třetí. Ta se odehrává v roce 2010 a její příběh se točí okolo dvou bratrů, kteří se potýkají s pomstou mafie za nesplacenou půjčku. Ve třetí sérii si hlavní dvojroli střihnul Ewan McGregor a po jeho boku se objevuje například také Mary Elizabeth Winstead nebo David Thewlis. Kritici i diváci ji ocenili stejně jako dvě předchozí a nyní všichni netrpělivě čekají na to, až tvůrci oznámí začátek natáčení dalšího pokračování. To je však zatím v nedohlednu, protože hlavní scenárista Noah Hawley se nyní věnuje jiným projektům. Zatím poslední zpráva pro netrpělivé fanoušky hovoří o tom, že natáčet se začne nejdříve za tři roky.

Zajímavosti o seriálu

Fargo je největším městem ve státě Dakota v USA.

Film i seriál jsou různě propojené, například hudebními motivy. Seriál končí hudbou, kterou film začíná.

Martin Freeman už dvakrát ve své roli řešil hádanku s vlkem, zelím a kozou a jejich přepravou přes řeku. Poprvé v seriálu Kancl v roce 2001 a podruhé právě v první sérii Farga v roli Lestera Nygaarda.

Fargo / 3. série

Film / seriál
Hodnocení FDB 86,5 % Hodnocení redakce
Foto AMC

Režie Noah Hawley, Michael Uppendahl…

Scénář Noah Hawley, Ben Nedivi

Obsazení Ewan McGregor, Carrie Coon, Scoot McNairy, Fred Melamed, Michael Stuhlbarg, David Thewlis, Mary Elizabeth Winstead…

Délka 10× 46–67 min.

Rok 2014

AMC pondělí 23. 10. Můj TV program Satelitní televize: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Komplet, Multi a Premium Internetová televize: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Kombi+ HBO, Multi a Premium

Kompletní magazín se spoustou dalších článků najdete volně ke stažení na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC