Film / seriál

Fantazie a Nicota

Fantazie a Nicota
Skylink Live TV

Sledujte na AMC na skylink Live TV Sledovat

Školákům z 90. let se pohádková fantasy Nekonečný příběh nesmazatelně zapsala do paměti. Byl to vlastně takový „porevoluční Harry Potter”, navíc se slavnou ústřední písní od tehdejší střapaté pop-star jménem Limahl.

Bastien (Barret Oliver) není moc průbojný a ve škole ho šikanují. Jednou, když opět hledá úkryt před svými pronásledovateli, se schová v zapadlém krámku s knihami. A tam najde opravdu zázračný poklad, Nekonečný příběh, knihu, do níž se doslova propadne, a stane se tak součástí pohádkového světa. Jeho dobrodružná cesta je plná nástrah, ale chlapec velmi brzy prokáže, že odvaha mu rozhodně nechybí, a díky dobrému srdci a novým přátelům, třeba létajícímu psu Falcovi, pohádkový svět nezanikne.

A co tak strašného zemi jménem Fantazie hrozí? Nic menšího než Nicota. Představte si, že by všechny pohádky pohltilo Nic, že by stránky knih najednou byly prázdné, že by nebylo nejen co číst, ale ani co vyprávět. A tomu může zabránit jediný kluk na světě, Bastien. Jedině jeho víra stojí mezi Fantasií a agresivní Nicotou. Víra malého chlapce, o němž postavy v kouzelné knize už vědí a prosí ho o pomoc.

Nekončící dobrodružství

Myšlenka příběhu v příběhu byla výborným nápadem, stejně jako představa, že i dítě je schopno zvrátit osud a zachránit svět, byť pohádkový. Přitom nejde o snímek, který je určen pouze pro malé diváky. Do fantastického dobrodružství se může ponořit celá rodina a společně tak fandit Bastienovi, aby porazil rozpínající se zlo.

Proč se zrovna tahle pohádka chytla a stala kultem? Svůj podíl na tom jistě mají speciální efekty, které byly ve své době na špičce technologických možností. Z dnešního pohledu se sice mohou zdát nedokonalé, ale musíme si uvědomit, že Nekonečný příběh byl uveden v kinech v roce 1984. Diváci si v té době teprve zvykali na první Hvězdné války. Na pohádky, kde místo vesmírných lodí létá chlupatý drako-pes, Kamenožrout baští kameny a největším hrozbám čelí malý kluk bez světelného meče jen se svou vírou, ale připraveni nebyli. A tak většina z nich zírala s otevřenou pusou a na Bastienovu misi už nikdy nezapomněla.

Nový přístup, nové postupy

Nekonečný příběh se tak zařadil k osmdesátkovým klasikám, které přinesly do té doby neznámý styl. Speciální efekty totiž umožnily filmařům vyprávět příběhy, které do té doby nebylo možno (věrohodně) natočit. A když dnes vzpomínáme na Bastiena a létajícího psa Falca, jistě myslíme i na podobné filmy ze stejné doby, třeba na Návrat do budoucnosti.

Nekonečný příběh rozhodně po 35 letech neztratil nic ze svého kouzla, naopak inspiroval řadu pozdějších fantasy snímků i rodinných komedií svoji hlavní myšlenkou – neztratit schopnost imaginace. Takže když se dnes budete dívat na animovaný LEGO příběh či na hranou Vílu Zuběnku s Dwaynem Johnsonem, naleznete v nich odkazy na tuto klasickou pohádku z poloviny osmdesátých let.

Zajímavost

Nekonečný příběh vznikal v americko-německé koprodukci. Ve své době patřil k nejdražším snímkům, jaké kdy byly v Německu natočeny.

Nekonečný příběh

Film / seriál
Hodnocení FDB 84,3 % Hodnocení redakce
Foto AMC

Režie Wolfgang Petersen

Scénář Wolfgang Petersen, Herman Weigel

Obsazení Thomas Hill, Barret Oliver, Noah Hathaway, Tami Stronach, Gerald McRaney, Drum Garrett, Deep Roy

Délka 94 min.

Rok 1984

AMC středa 23. 10. Můj TV program Satelitní televize: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Komplet, Multi a Premium Internetová televize: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Kombi+ HBO, Multi a Premium

Kompletní magazín se spoustou dalších článků najdete volně ke stažení na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC