Film / seriál

Facebookový křest ohněm

Lidé, které možná znáš – americká komedie
Skylink Live TV

Sledujte na FilmBox Family na skylink Live TV Sledovat

Lze z neznámého, tuctového chlapíka udělat hvězdu sociálních sítí? A pokud ano, jaké to bude mít pro jeho život následky?

Teď sis pořídil facebook? Tak vítej v budoucnosti,“ poznamená kráska Tasha po letmém seznámení s grafikem Jedem v kavárně. Pro dívku, která pracuje v reklamce, jsou totiž sociální sítě denním chlebem, zatímco vousatého sympaťáka – světe, div se – doposud míjely.

Přitom Jed ve svém newyorském bytě tráví s počítačem celé dny. Během chvilky umí vyrobit reklamní billboard, na němž vyhladí modelkám vrásky i celulitidu, pánům zvětšit objem jejich mužství, dokáže vyměnit obyčejnou fotku z domácího ateliéru za působivý snímek z Karibiku. Je mistr ve vytváření reality, která se nikdy nestala.

A s takovou vyrukuje i na Facebooku, když si na něm po vleklém váhání založí profil. Jeho fotka s rapperem Usherem, působivá momentka z lasvegaského casina, se na Jedově profilu pomalu stává hitem, ovšem Tashu Jed neoblafne. „Ze kdy, že je tahle fotka? Z roku 2014? Jenže ty máš na sobě svetr ze zimní kolekce roku 2015. Je nemožné, aby k tomu setkání došlo!“ vpálí mu.

Nejupřímnější můžeme být tehdy, když si přiznáme, že jsme lháři. Hastag: pravdivé úterý.

Zároveň si Tasha uvědomí, že Jed je pro ni čisté plátno, sociálními sítěmi nepolíbený chlap, ideální kandidát na stvoření úspěšného influencera, kterého by pro své kampaně v práci tolik potřebovala! A tak zatímco Jed v mnoha věcech zůstává ve svém bezpečném staromládeneckém světě a nepřestává doufat v romantické setkání s láskou svého života, rozhodne se z něho takového influencera stvořit!

Baví i rapper Usher

O tom, že chce film Lidé, které možná znáš točit o fenoménu sociálních sítích, věděl režisér Sherwin Shilati od začátku. Ještě před sedmi lety točil hlavně reklamy, v roce 2017 se rozhodl vstoupit na pole stříbrného plátna a televize. Stal se jedním z režisérů fantasy seriálového hitu Lucifer a také natočil svůj zatím jediný celovečerní film. „S producenty jsme hledali téma, které by nás bavilo. A stále více jsme si uvědomovali, že je to svět sociálních sítí, jak s nimi pracujeme na každodenní bázi i to, jak se navzájem ovlivňujeme,“ svěřil se filmovému webu SAGindie s tím, že když jeho přítel, spisovatel a režisér Michael Mohan přišel s dobrým námětem, napsal podle něj scénář. „Chtěli jsme tohle téma prozkoumat. A já věděl, že ho chci podat zároveň komediálním i dramatickým způsobem,“ dodal Shilati.

A obojímu dostál. Sleduje Jedův vzestup a pád na sociálních sítích, i to, jak po nečekaném setkání ovlivňují jeho klíčící vztah k někdejší středoškolské lásce Franky. A také baví – legrační je historka, kdy se Jed a Franky neplánovaně stanou účastníky únikové hry, vtipně nechal příběhem proplout rappera Ushera. „Psal jsem to pro něj. Věděl jsem, že chci někoho, kdo má skvělý dosah na sociálních sítích. Kromě toho jsem velkým fanouškem jeho hudby, vyrůstal jsem na ní. Usherovu manažerovi se scénář líbil, a předal mu ho, měli jsme štěstí,“ vyprávěl režisér.

Do hlavních rolí obsadil talentované, leč u nás prakticky neznámé herce – Jeda si zahrál Nick Thune, jehož filmy se našim kinům obloukem vyhýbají, a půvabnou dvojici Halston Sage a Kaily Smith Westbrook – první dostala menší role v Papírových městech či fantasy X-Men: Dark Phoenix, druhá se mihla v komedii Kopačky nebo krimi thrilleru Okamžik zlomu.

Nick Thune (* 8. prosince 1979)

Rodák z amerického Seattlu není jen hercem, ale také stand-up komikem a hudebníkem. Ostatně kvůli stand-upu se také před lety přestěhoval do Los Angeles. S kytarou dříve vystupoval i ve svých skečích, v roce 2010 vydal první cédéčko s názvem Thick Noon, od té doby vydal ještě dvě – Folk Hero (2014) a Good Guy (2017). V roce 2007 dostal malou roli v komedii Zbouchnutá, jeho další filmy se u nás neobjevily. Hraní v nich střídá se seriály, hostoval třeba v sérii HBO Love Life.

Lidé, které možná znáš

Film / seriál
Hodnocení redakce
Foto FilmBox Family, Profimedia.cz

Režie Sherwin Shilati

Obsazení Nick Thune, Halston Sage, Nicholas Rutherford, Ian Harding, Carly Chaikin, Gillian Alexy, Dillon Lane, Carlo Rota, Chrissie Fit, Robert C. Kirk, Kaily Smith Westbrook…

Délka 91 min.

Kompletní magazín se spoustou dalších článků najdete volně ke stažení na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC