Film / seriál

Umění milovat

Egon Schiele – životopisné drama
Skylink Live TV

Sledujte na JOJ Cinema HD na skylink Live TV Sledovat

Umění na začátku 20. století procházelo revolucí. Bylo provokativní a nespoutané, stejně jako mladý malíř Schiele. Klimtův žák, jenž se nebál erotismu, miloval ženy a byl společností zatracován.

Životopisné drama v režii rakouského tvůrce Dietera Bernera potvrzuje, že prolínání umění a historických faktů může být docela zajímavé. Berner vás zavede do Vídně na počátku 20. století, kde mladý malíř Egon Schiele (Noah Saavedra) právě přerušil studium na umělecké škole, aby se mohl svobodně živit jako malíř na volné noze. Jeho hlavním uměleckým tématem je ženské tělo. Jako první modelku si vybral už dříve svou mladší sestru Gerti (Maresi Riegner). Jenže umělec většinou s jednou múzou nevystačí, a tak se u něho v ateliéru brzy střídají různé modelky. A to rozhodně nezapadá do dobových společenských konvencí. A tak se záhy dočká zdrcujících kritik, které jeho obrazy označují za nechutnou pornografii.

Berner ve filmu vychází z románu Smrt a panna: Egon Schiele a ženy od spisovatelky Hilde Bergerové. V knize je popsán, byť krátký, tak celý Schieleho život, zatímco Berger začíná vyprávět jeho příběh až po ukončení umělecké školy. Zachycuje tedy jen kratičkou část malířova života, i tak jde o dramatický snímek plný zvratů a mnoha vztahů.

Jaký tedy byl Egon Schiele? Především uměním a ženami posedlý mladík. Je zajímavé, že i když neměl příliš mnoho peněz, patřil k pravidelným návštěvníkům dnes bychom řekli nočních klubů a exkluzivních párty, kde se seznamuje se svými „fanynkami“ a budoucími modelkami. Samo sebou že rozhodně neabstinuje a užívá si život plnými doušky. Kromě svého buřičského života a umění pobuřuje také výběrem modelek, jelikož si nevybírá dámy v letech, ale velmi mladé krasavice. To ho dostane dokonce i před soud. 

Schiele patřil ke kontroverzním umělcům, a tak se není čemu divit, že samotné umění, jeho obrazy či důvody, proč opustil uměleckou školu, jsou spíše jakýmisi průvodními okolnostmi filmu. V centru veškerého dění stojí Schiele a „jeho“ ženy. Takové pojetí se může zdát poněkud bulvární, ale je třeba si uvědomit, že ženy prostě byly Schieleho středobodem světa, takže proč se tvářit, že to tak nebylo. Škoda jen, že jako diváci nezjistíme víc o jeho vztahu k sestře Gerti. Maresi Riegner, která ji hraje, se totiž ukazuje jako velmi dobrá herečka.  

Zajímavost

V originálním názvu filmu je podtitulek „Smrt a dívka“, což je zároveň název nejslavnějšího Schieleho obrazu a také to velmi výstižně charakterizuje jeho život.

Egon Schiele

Film / seriál
Hodnocení FDB 69 % Hodnocení redakce
Foto JOJ Cinema

Režie Dieter Berner

Scénář Dieter Berner, Hilde Berger

Obsazení Noah Saavedra, Maresi Riegner, Valerie Pachner, Marie Jung, Elisabeth Umlauft, Larissa Breidbach, Thomas Schubert

Délka 110 min.

Rok 2015

JOJ Cinema HD úterý 29. 3. Můj TV program Satelitní televize: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Komplet, Multi, Premium a Smart Internetová televize: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Kombi+ HBO, Multi, Premium a Smart

Kompletní magazín se spoustou dalších článků najdete volně ke stažení na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC