Film / seriál

Čtyři vraždy stačí, drahoušku

Čtyři vraždy stačí, drahoušku – česká krimi komedie
Skylink Live TV

Sledujte na AMC na skylink Live TV Sledovat

Bláznivá česká komedie paroduje gangsterky, a navíc je plná hereckých hvězd v čele s Lubomírem Lipským st. a Jiřinou Bohdalovou.

Učitel a sériový vrah? Proč ne? Ve městě San Boniga je všechno možné, zvlášť když jde o šek na milion dolarů. Učitel Georg Camel (Lubomír Lipský st.) sní o tom, že jeho žáci budou milovat Shakespeara a on sám se stane básníkem. Neúnavně zásobuje šéfredaktora místního časopisu svými texty a zároveň se snaží zaujmout i krásnou redaktorku společenské rubriky Sabrinu (Jiřinu Bohdalovou). A ejhle, jednoho dne se na George usměje štěstí a stane se doslova hvězdou. I když, dá se považovat za štěstí, když najde za dveřmi mrtvolu doktora Portera otráveného lupiči kvůli šeku na milion dolarů? 

Dej fem ten fek, nebo fe ftaneš fynem fmrti!

Z Georga se stává spíš objevitel smrti než její syn. Mrtvoly se na něho lepí doslova jako magnet, a tak byť nevinný, stává se hlavním podezřelým. A to nejen pro policii, ale hlavně pro místní galerku, která pase po onom šeku na milion dolarů, který by měl mít právě Georg. Všechno zlé je ale na něco dobré, jelikož krom mrtvol mu do náruče padne také krásná Sabrina. 

Kdykoli otevřu dveře, vypadne mrtvola.

Mrtvolami se to v této české klasice jen hemží, ale také tu není nouze o zábavu a vynikající humor. Za scénářem stojí totiž mimo jiné Miloš Macourek, jehož crazy komedie kombinující a parodující různé populární žánry jsou od dob Kdo chce zabít Jessii? (1966) legendární. Ani ve Vraždách tomu není jinak. Parádní absurdní honičky všech na všechny a výborné dialogy nenechají vaše bránice chvíli na pokoji. Sem tam do toho vletí kreslený předěl jako v pravém komiksu, takže se pak člověk musí ptát, kde ti dnešní hollywoodští velikáni asi vzali inspiraci... A navíc se tu pořádně vyřádila celá řada zasloužilých hereckých hvězd jako krásně nesmělý chytač mrtvol Lipský, totálně tupý policajt Libíček, neuvěřitelně cholerický velitel Filipovský, otravně starostlivá paní domácí Rosůlková, nepřekonatelná Janžurka v roli šéfky gangu v převleku za pastora, šišlající gangster Kemr, jehož hlášky jsou legendární, nebo Hlinomaz alias Gogo. Skoro by se chtělo říct, že čtyři vraždy rozhodně nestačí, drahoušku! 

Čtyři vraždy stačí, drahoušku

Film / seriál
Hodnocení FDB 82,7 % Hodnocení redakce
Foto AMC

Režie Oldřich Lipský

Scénář Miloš Macourek, Oldřich Lipský

Obsazení Lubomír Lipský, Jiřina Bohdalová, Iva Janžurová, Marie Rosůlková, František Filipovský, Jan Libíček, Josef Hlinomaz

Délka 102 min.

Rok 1970

AMC pátek 24. 9. Můj TV program Satelitní televize: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Komplet, Multi a Premium Internetová televize: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Kombi+ HBO, Multi a Premium

Kompletní magazín se spoustou dalších článků najdete volně ke stažení na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC