Film / seriál

Co vše zůstává skryto?

Sci-fi thriller Muž bez stínu
Skylink Live TV

Sledujte na AMC na skylink Live TV Sledovat

Být občas neviditelný si přeje asi každý, ovšem jen na chvíli. Co by se stalo s člověkem, kdyby byl neviditelný už navždy?

Rozluštit toto tajemství se podaří skupině mladých vědců. Přijdou na princip, jak může člověk na chvíli zmizet všem z očí, doslova. Jen je ještě třeba jejich teorii ověřit reálným pokusem. Šéf týmu Sebastian Caine (Kevin Bacon) se rozhodne experiment podstoupit a jistě tušíte, že všechno nepůjde zdaleka podle plánu. Sebastian se sice stane neviditelným, jenže trvale. S jeho tělem mizí i jeho duše a z brilantního vědce se stává neviditelné monstrum, které snad ani nebude v lidských silách zastavit. 

Muž bez stínu je film, který kombinuje staré dobré napínavé žánry. Je v něm drobet z hororu, něco mysteriózního, také thriller a nesmí chybět akce. Je to prostě klasická odpočinkovka, která nemá ambice zavařit vaše mozkové závity přemítáním o tom, jací my lidé jsme, kolik je v nás dobrého a kolik zlého. Je to jednoduché, prostě se můžete těšit na poctivou hollywoodskou poměrně děsivou zábavu v čele s Kevinem Baconem. 

Je trochu paradox, že o deset let dříve si Bacon zahrál v podobně laděném thrilleru Hráči se smrtí (1990), v němž studenti medicíny experimentovali s vlastními těly, aby se dostali co nejblíže smrti. Tentokrát Bacon v roli Sebastiana experimentuje s možností zmizení. Pro některé tak neviditelnost může být vlastně smrtí, aneb jak se říká, sejde z očí, sejde z mysli. Pro Sebastiana jde však o jakési znovuzrození. V duchu všech akčňáků i komiksů se z vědce nepodařeným experimentem stane monstrum a teď je potřeba zarazit jeho řádění. Nelehkého úkolu se ujímá jeho krásná kolegyně, jak je u těchto trháků dobrým zvykem, v podání Elisabeth Shue (znáte ji třeba z filmu Leaving Las Vegas, 1995). Zastavit Sebastiana však není nic jednoduchého a představy, že by mohlo být zachráněno i jeho původní já, jsou stále marnější…

Trochu ohraná hra

I když má Muž bez stínu z počátku poměrně dobře našlápnuto, snímek bohužel lehce sráží scénář a některé školácké filmařské chyby. Bacon se Shue hrají jako o život, jenže to nestačí. Režisér Paul Verhoeven si prostě ukousl příliš velké sousto. Navíc příběhů o podivných monstrech, které se za zvuků hromů a mocných blesků náhodou zrodí ve vědeckých laboratořích, jsou nejen filmy, ale také literatura a komiksy zkrátka plné. 

Tak či tak, když se na Muže bez stínu budete dívat jako na slušný thriller s hororovými prvky a jediné, co budete chtít, je bát se, pak nešlápnete vedle. Vlastně vás možná překvapí, co všechno jeden neviditelný muž může zvládnout. V tomto ohledu je Muž bez stínu místy velmi nápaditý i zábavný, to mu nelze v žádném případě upřít. 

Zajímavost

Kostýmy pro Kevina Bacona nebyly příliš náročné. Po většinu natáčení nosil kvůli speciálním efektům modrou nebo zelenou kombinézu. Kolegové ze štábu si z něj brzy začali dělat legraci.

Muž bez stínu

Film / seriál
Hodnocení FDB 69 % Hodnocení redakce
Foto AMC

Režie Paul Verhoeven

Scénář Andrew W. Marlowe

Obsazení Kevin Bacon, Elisabeth Shue, Josh Brolin, Kim Dickens, Greg Grunberg, Joey Slotnick, Mary Randle

Délka 114 min.

Rok 2000

AMC pondělí 6. 7. Můj TV program Satelitní televize: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Komplet, Multi a Premium Internetová televize: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Kombi+ HBO, Multi a Premium

Kompletní magazín se spoustou dalších článků najdete volně ke stažení na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC